Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου, έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου, έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Ο τύπος του ανθεκτικού αμύλου που θα επιλέξετε, καθώς και η μέθοδος παρασκευής, μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση.

Το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι άμυλο και το άμυλο που τρώμε αφομοιώνεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, το άμυλο στις πατάτες, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα αφομοιώνεται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, άλλες αμυλούχες τροφές, όπως τα φασόλια, το κριθάρι ή το μακρόκοκκο καστανό ρύζι, αφομοιώνονται πιο αργά και προκαλούν πολύ πιο αργή και χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το ανθεκτικό άμυλο στην πραγματικότητα περνάει μέχρι το λεπτό έντερο χωρίς να χωνεύεται καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο, μοιάζει περισσότερο με διαλυτές ίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανθεκτικό άμυλο ταξινομείται και επισημαίνεται ως ίνα.


Υπάρχουν τέσσερις τύποι ανθεκτικού αμύλου. Ένα μόνο τρόφιμο μπορεί να περιέχει περισσότερους από έναν τύπους ανθεκτικού αμύλου.

Τύπος 1: Σε αυτόν τον τύπο ανθεκτικού αμύλου η διάσπαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί με την πεπτική διαδικασία, συχνά λόγω ενός ινώδους «κελύφους». Παράδειγμα είναι τα δημητριακά και τα όσπρια που μαγειρεύονται με τρόπους που διατηρούν τα συστατικά τους ανέπαφα. Επίσης, ορισμένα αλλοιωμένα άμυλα, όπως το άμυλο καλαμποκιού Hi-Maize, ανήκουν τόσο σε αυτήν την κατηγορία όσο και στην επόμενη.
Τύπος 2: Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι άγουρες μπανάνες και οι ωμές πατάτες, έχουν ένα είδος αμύλου που τα πεπτικά μας ένζυμα δεν μπορούν να διασπάσουν.
Τύπος 3: Μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου (περίπου το 5 τοις εκατό του συνόλου) παράγονται όταν ορισμένα αμυλούχα μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και το ρύζι, αφήνονται να κρυώσουν πριν καταναλωθούν.
Τύπος 4: Το κατασκευασμένο ανθεκτικό άμυλο παρασκευάζεται με διάφορες χημικές διεργασίες.

Τα περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα ανθεκτικού αμύλου. Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου μπορεί να προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα και οφέλη για την υγεία στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ανθεκτικό άμυλο τύπου 2 μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον έλεγχο της γλυκόζης από το ανθεκτικό άμυλο τύπου 4. Ο τύπος του ανθεκτικού αμύλου που θα επιλέξετε, καθώς και η μέθοδος παρασκευής, μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις ανθεκτικό άμυλο και που θα το βρεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Η φυσική λύση για υγιές σώμα και μυαλό

Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, καθώς παρέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που υποστηρίζουν την υγεία του οργανισμού.

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Close Icon