Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου, έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου, έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Ο τύπος του ανθεκτικού αμύλου που θα επιλέξετε, καθώς και η μέθοδος παρασκευής, μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση.


Το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι άμυλο και το άμυλο που τρώμε αφομοιώνεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, το άμυλο στις πατάτες, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα αφομοιώνεται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, άλλες αμυλούχες τροφές, όπως τα φασόλια, το κριθάρι ή το μακρόκοκκο καστανό ρύζι, αφομοιώνονται πιο αργά και προκαλούν πολύ πιο αργή και χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το ανθεκτικό άμυλο στην πραγματικότητα περνάει μέχρι το λεπτό έντερο χωρίς να χωνεύεται καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο, μοιάζει περισσότερο με διαλυτές ίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανθεκτικό άμυλο ταξινομείται και επισημαίνεται ως ίνα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ανθεκτικού αμύλου. Ένα μόνο τρόφιμο μπορεί να περιέχει περισσότερους από έναν τύπους ανθεκτικού αμύλου.

Τύπος 1: Σε αυτόν τον τύπο ανθεκτικού αμύλου η διάσπαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί με την πεπτική διαδικασία, συχνά λόγω ενός ινώδους «κελύφους». Παράδειγμα είναι τα δημητριακά και τα όσπρια που μαγειρεύονται με τρόπους που διατηρούν τα συστατικά τους ανέπαφα. Επίσης, ορισμένα αλλοιωμένα άμυλα, όπως το άμυλο καλαμποκιού Hi-Maize, ανήκουν τόσο σε αυτήν την κατηγορία όσο και στην επόμενη.
Τύπος 2: Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι άγουρες μπανάνες και οι ωμές πατάτες, έχουν ένα είδος αμύλου που τα πεπτικά μας ένζυμα δεν μπορούν να διασπάσουν.
Τύπος 3: Μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου (περίπου το 5 τοις εκατό του συνόλου) παράγονται όταν ορισμένα αμυλούχα μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και το ρύζι, αφήνονται να κρυώσουν πριν καταναλωθούν.
Τύπος 4: Το κατασκευασμένο ανθεκτικό άμυλο παρασκευάζεται με διάφορες χημικές διεργασίες.

Τα περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα ανθεκτικού αμύλου. Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου μπορεί να προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα και οφέλη για την υγεία στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ανθεκτικό άμυλο τύπου 2 μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον έλεγχο της γλυκόζης από το ανθεκτικό άμυλο τύπου 4. Ο τύπος του ανθεκτικού αμύλου που θα επιλέξετε, καθώς και η μέθοδος παρασκευής, μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις ανθεκτικό άμυλο και που θα το βρεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon