Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου, έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου, έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο διατροφή: Ο τύπος του ανθεκτικού αμύλου που θα επιλέξετε, καθώς και η μέθοδος παρασκευής, μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση.


Το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι άμυλο και το άμυλο που τρώμε αφομοιώνεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, το άμυλο στις πατάτες, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα αφομοιώνεται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, άλλες αμυλούχες τροφές, όπως τα φασόλια, το κριθάρι ή το μακρόκοκκο καστανό ρύζι, αφομοιώνονται πιο αργά και προκαλούν πολύ πιο αργή και χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το ανθεκτικό άμυλο στην πραγματικότητα περνάει μέχρι το λεπτό έντερο χωρίς να χωνεύεται καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο, μοιάζει περισσότερο με διαλυτές ίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανθεκτικό άμυλο ταξινομείται και επισημαίνεται ως ίνα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ανθεκτικού αμύλου. Ένα μόνο τρόφιμο μπορεί να περιέχει περισσότερους από έναν τύπους ανθεκτικού αμύλου.

Τύπος 1: Σε αυτόν τον τύπο ανθεκτικού αμύλου η διάσπαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί με την πεπτική διαδικασία, συχνά λόγω ενός ινώδους «κελύφους». Παράδειγμα είναι τα δημητριακά και τα όσπρια που μαγειρεύονται με τρόπους που διατηρούν τα συστατικά τους ανέπαφα. Επίσης, ορισμένα αλλοιωμένα άμυλα, όπως το άμυλο καλαμποκιού Hi-Maize, ανήκουν τόσο σε αυτήν την κατηγορία όσο και στην επόμενη.
Τύπος 2: Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι άγουρες μπανάνες και οι ωμές πατάτες, έχουν ένα είδος αμύλου που τα πεπτικά μας ένζυμα δεν μπορούν να διασπάσουν.
Τύπος 3: Μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου (περίπου το 5 τοις εκατό του συνόλου) παράγονται όταν ορισμένα αμυλούχα μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και το ρύζι, αφήνονται να κρυώσουν πριν καταναλωθούν.
Τύπος 4: Το κατασκευασμένο ανθεκτικό άμυλο παρασκευάζεται με διάφορες χημικές διεργασίες.

Τα περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα ανθεκτικού αμύλου. Διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου μπορεί να προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα και οφέλη για την υγεία στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ανθεκτικό άμυλο τύπου 2 μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον έλεγχο της γλυκόζης από το ανθεκτικό άμυλο τύπου 4. Ο τύπος του ανθεκτικού αμύλου που θα επιλέξετε, καθώς και η μέθοδος παρασκευής, μπορεί να επηρεάσουν τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζετε από την κατανάλωση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις ανθεκτικό άμυλο και που θα το βρεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon