Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Αμυλούχες τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος [vid]

Ανθεκτικό άμυλο: Αμυλούχες τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος [vid]

Ανθεκτικό άμυλο: Τα καλά νέα είναι ότι ένας τύπος αμύλου, γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ, όπου λειτουργεί ως διαιτητική ή φυτική ίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.



Το άμυλο αναμφίβολα έχει την κακή φήμη ότι όχι απλώς δεν συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, αλλά αντίθετα πιστέυεται ότι συμβάλει στην αύξησή του. Το ίδιο είναι φτιαγμένο από γλυκόζη, ένα σάκχαρο που μπορεί να απορροφηθεί από το πεπτικό σας σύστημα στην κυκλοφορία του αίματός σας και να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αλλά όταν το άμυλο που καταναλώνετε παράγει περισσότερη γλυκόζη από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας, η περίσσεια ακολουθεί διαφορετικές εναποθηκεύσεις. Έτσι μέρος της μπορεί να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο στο συκώτι και τους μύες σας, και – το μαντέψατε – η υπόλοιπη μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται σε όλο το σώμα σας. Αλλά, τα καλά νέα είναι ότι ένας τύπος αμύλου, γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ, όπου λειτουργεί ως διαιτητική ή φυτική ίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.


Συνεπώς, ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο είναι επωφελής για την υγεία είναι διότι – ομοίως με τις φυτικές ίνες – τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο και αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων τα οποία στη συνέχεια τρέφουν το παχύ έντερο και μειώνουν το pH του.

Μεταξύ των τροφών που είναι οι σημαντικότερες πηγές ανθεκτικού αμύλου είναι και οι ακόλουθες:

  • Μπανάνες
  • Kαστανό ρύζι
  • Φασόλια
  • Φακές
  • Βρώμη
  • Κριθάρι
  • Πατάτες

 

Εντωμεταξύ, πιστεύεται ότι τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές υδατανθράκων, όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι και τα όσπρια, αν βραστούν και έπειτα κρυώσουν, ένα μέρος της δομής του αμύλου (περίπου το 5%) γίνεται ανθεκτικό. Ωστόσο εάν στη συνέχεια το φαγητό ξαναζεσταθεί, τα επίπεδα του ανθεκτικού αμύλου μειώνονται. Την ίδια ώρα, ορισμένοι λένε ότι το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο (2 θερμίδες ανά γραμμάριο έναντι 4 θερμίδων που κανονικά έχουν οι υδατάνθρακες).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την συμβολή των ανθεκτικών αμύλων στην υγεία και την απώλεια βάρους

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon