Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Αμυλούχες τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος [vid]

Ανθεκτικό άμυλο: Αμυλούχες τροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος [vid]

Ανθεκτικό άμυλο: Τα καλά νέα είναι ότι ένας τύπος αμύλου, γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ, όπου λειτουργεί ως διαιτητική ή φυτική ίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.

Το άμυλο αναμφίβολα έχει την κακή φήμη ότι όχι απλώς δεν συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, αλλά αντίθετα πιστέυεται ότι συμβάλει στην αύξησή του. Το ίδιο είναι φτιαγμένο από γλυκόζη, ένα σάκχαρο που μπορεί να απορροφηθεί από το πεπτικό σας σύστημα στην κυκλοφορία του αίματός σας και να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αλλά όταν το άμυλο που καταναλώνετε παράγει περισσότερη γλυκόζη από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας, η περίσσεια ακολουθεί διαφορετικές εναποθηκεύσεις. Έτσι μέρος της μπορεί να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο στο συκώτι και τους μύες σας, και – το μαντέψατε – η υπόλοιπη μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται σε όλο το σώμα σας. Αλλά, τα καλά νέα είναι ότι ένας τύπος αμύλου, γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, ξεφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ, όπου λειτουργεί ως διαιτητική ή φυτική ίνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.

Συνεπώς, ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο είναι επωφελής για την υγεία είναι διότι – ομοίως με τις φυτικές ίνες – τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο και αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων τα οποία στη συνέχεια τρέφουν το παχύ έντερο και μειώνουν το pH του.

Μεταξύ των τροφών που είναι οι σημαντικότερες πηγές ανθεκτικού αμύλου είναι και οι ακόλουθες:

  • Μπανάνες
  • Kαστανό ρύζι
  • Φασόλια
  • Φακές
  • Βρώμη
  • Κριθάρι
  • Πατάτες

 

Εντωμεταξύ, πιστεύεται ότι τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές υδατανθράκων, όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, το κριθαράκι και τα όσπρια, αν βραστούν και έπειτα κρυώσουν, ένα μέρος της δομής του αμύλου (περίπου το 5%) γίνεται ανθεκτικό. Ωστόσο εάν στη συνέχεια το φαγητό ξαναζεσταθεί, τα επίπεδα του ανθεκτικού αμύλου μειώνονται. Την ίδια ώρα, ορισμένοι λένε ότι το ανθεκτικό άμυλο αποδίδει λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο (2 θερμίδες ανά γραμμάριο έναντι 4 θερμίδων που κανονικά έχουν οι υδατάνθρακες).

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την συμβολή των ανθεκτικών αμύλων στην υγεία και την απώλεια βάρους

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon