Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: 3 διατροφικές συνήθειες που επιταχύνουν το μεταβολισμό σας μετά τα 50

Ανθεκτικό άμυλο: 3 διατροφικές συνήθειες που επιταχύνουν το μεταβολισμό σας μετά τα 50

Ανθεκτικό άμυλο: Εάν πλησιάζετε τα 50, υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε την υγεία σας. Είναι σημαντικό να κάνετε τα ραντεβού ρουτίνας με το γιατρό σας, να γυμνάζεστε τακτικά και να τρώτε τροφές που είναι θρεπτικές για να διασφαλίσετε ότι θα είστε σε φόρμα. Ωστόσο, η γήρανση συνοδεύεται από πολλές αλλαγές στο σώμα - κι ο μεταβολισμός είναι μια από τις λειτουργίες που επηρεάζεται από την ηλικία.


Καθώς μεγαλώνετε, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Ο αργός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, απώλεια μαλλιών, πονοκεφάλους και αύξηση βάρους. Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε το αναπόφευκτο, υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις. Η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε σταθερό το μεταβολισμό σας και μετά τα 50 σας χρόνια.

Ακολουθούν 3 διατροφικές συνήθειες που μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας.

  • Τρώτε πιπεριές τσίλι

«Η προσθήκη πιπεριάς τσίλι στα πιάτα σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας», λέει η Lauren Manaker, MS, RDN, LDN, CLEC, CPT, συγγραφέας του The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook, The 7 Ingredient Healthy Pregnancy Cookbook και Τροφοδοσία της ανδρικής γονιμότητας. Σύμφωνα με την Manaker, τα καψαϊκινοειδή (CAPs) που βρίσκονται τόσο στις πιπεριές τσίλι όσο και στα εκχυλίσματα πιπεριάς έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Bioscience Reports, η καψαϊκίνη – το πιο κοινό καψαϊκινοειδές – παίζει ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας σας. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι υποστηρίζει τη μεταβολική υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία.

  • Ενσωματώστε περισσότερο τζίντζερ στα πιάτα σας

Σύμφωνα με την Manaker, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη θερμογένεση (καύση θερμίδων) σε ορισμένες μελέτες. Η κατανάλωση τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασική δράση, διεγείρει την ευαισθησία στη γλυκόζη και έχει ακόμη διεγερτικά αποτελέσματα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε όσους είναι υπέρβαροι ή άτομα με παχυσαρκία, καθώς είναι γεμάτο από φυσικές χημικές ουσίες που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

  • Τρώτε περισσότερη βρώμη.

«Η βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσουν τον μεταβολισμό», λέει η Manaker. «Σε μια μελέτη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντικατάσταση των εκλεπτυσμένων επιλογών με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας». Η κατανάλωση βρώμης μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να κάψετε περισσότερο λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ακατέργαστη βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή ανθεκτικού αμύλου: αμύλου που διαφεύγει από την πέψη στο λεπτό έντερο. Μόλις φτάσει στο κόλον, αυτό το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί σαν πηγή τροφής για τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο σας. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τη μικροβιακή σας ισορροπία υγιή παρέχοντας μια καλύτερη αναλογία «καλών» προς «κακών» βακτηρίων του εντέρου. Ένα υγιές έντερο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση της όρεξης υπό έλεγχο καθώς και η υποστήριξη του ενεργειακού μεταβολισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές συνήθειες για υγιές έντερο

Πώς να μαγειρέψετε πατάτες για να είναι ωφέλιμες για την υγεία σας

Χάνουν οι μπανάνες τις φυτικές ίνες όταν ωριμάζουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon