Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άνοια προφλεγμονώδης διατροφή: Συγκεκριμένες τροφές οδηγούν σε έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες απώλειας μνήμης

Άνοια προφλεγμονώδης διατροφή: Συγκεκριμένες τροφές οδηγούν σε έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες απώλειας μνήμης

Άνοια προφλεγμονώδης διατροφή: Σύμφωνα με νέα μελέτη, κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στη βαθμολογία των διατροφικών φλεγμονωδών ουσιών συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. 


Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, φασολιών και άλλων τροφών με ιδιότητες ψύξης της φλεγμονής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη με προφλεγμονώδεις τροφές, μπορεί να έχετε έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε απώλεια μνήμης και προβλήματα με τη γλώσσα, την επίλυση προβλημάτων και άλλες δεξιότητες σκέψης καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Μια λιγότερο φλεγμονώδης δίαιτα σχετίζεται με λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νικόλαος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα. Το πώς ακριβώς, ή ακόμα και αν, η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό. «Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλών μηχανισμών και σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας από αυτούς».

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, περισσότερα από 1.000 άτομα στην Ελλάδα (μέση ηλικία: 73) συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισμό του φλεγμονώδους δυναμικού ή της βαθμολογίας της διατροφής τους. Κανείς δεν είχε άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη. Το 6% ανέπτυξε άνοια κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης μόλις τριών ετών. Οι βαθμολογίες διατροφικής φλεγμονής κυμαίνονται από -8,87 έως 7,98, με υψηλότερες βαθμολογίες να δείχνουν μια πιο φλεγμονώδη δίαιτα. Οι άνθρωποι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τους ανθρώπους με υψηλότερες, έδειξε η μελέτη.

Κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στη βαθμολογία των διατροφικών φλεγμονωδών ουσιών συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. Όσοι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες κατανάλωναν περίπου 20 μερίδες φρούτων, 19 λαχανικών, 4 φασόλια ή άλλα όσπρια και 11 καφέ ή τσάι κάθε εβδομάδα. Αντίθετα, τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες έτρωγαν περίπου 9 μερίδες φρούτα, 10 λαχανικά, 2 όσπρια και 9 καφέ ή τσάι την εβδομάδα. Δεν είναι ολόκληρη η τροφή αυτή καθαυτή, αλλά όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει που συμβάλλουν στο φλεγμονώδες δυναμικό της, εξήγησε ο κ. Σκαρμέας. Κάθε τρόφιμο έχει τόσο προ- και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

«Γενικά, μια δίαιτα με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, τσάι ή καφέ είναι πιο αντιφλεγμονώδης», είπε. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια, μόνο ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ τους. Απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση για να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βαθμολογία της φλεγμονώδους διατροφής επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, προειδοποίησε. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 10 Νοεμβρίου στο περιοδικό Neurology.

Εξέταση των ευρημάτων

Ο Δρ Thomas Holland, γιατρός-επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, εξέτασε τα ευρήματα. «Αυτή η μελέτη δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον μηχανισμό της φλεγμονής — συγκεκριμένα της νευρο-φλεγμονής — που πολλοί από εμάς αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στην πρόκληση γνωστικής έκπτωσης και άνοιας Αλτσχάιμερ», είπε. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Για την υγεία του εγκεφάλου, ο Holland συνιστά τη δίαιτα MIND, τη μεσογειακή διατροφή ή τη δίαιτα DASH. Και τα τρία επικεντρώνονται στα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα προϊόντα και το ελαιόλαδο. Η δίαιτα MIND (ή Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) συνδυάζει στοιχεία από τη μεσογειακή και τη δίαιτα DASH και σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας.

Τι πρέπει λοιπόν να τρώτε για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου;

  • μούρα
  • σκούρα φυλλώδη πράσινα
  • ξηροί καρποί
  • σιτάρι ολικής αλέσεως
  • σκόρδο
  • κρεμμύδια
  • πιπεριές
  • ντομάτες
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ψάρια
  • πουλερικά

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τη δύναμη και/ή τη διάρκεια της φλεγμονώδους διαδικασίας στο σώμα και τον εγκέφαλό σας, είπε ο Holland. Μερικά δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία απορροφούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή. «Η αποφυγή ενός μοτίβου διατροφής δυτικού τύπου είναι επίσης σημαντική, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης γαλακτοκομικών ολικής αλέσεως, τηγανητού ή γρήγορου φαγητού, αρτοσκευασμάτων και κόκκινου κρέατος», είπε. Ο Holland σημείωσε ότι τα προφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη φλεγμονή και βλάβη. «Εάν αυτή η βλάβη συμβεί στον εγκέφαλο, υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να ανιχνευθούν πριν τα συμπτώματα

Όταν η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

Συνδυασμός αμινοξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon