Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άνοια: Οι τροφές που την αποτρέπουν

Άνοια: Οι τροφές που την αποτρέπουν

Άνοια: Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προσφέρουν τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα είναι καλή για το σώμα σας και νέα έρευνα δείχνει ότι προστατεύει επίσης τον εγκέφαλό σας.



Στη μελέτη, τα άτομα των οποίων το αίμα περιείχε τις υψηλότερες ποσότητες τριών βασικών αντιοξειδωτικών είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κάθε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το αίμα τα είχε σε χαμηλότερα επίπεδα. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά από σκούρα φυλλώδη πράσινα και φρούτα με πορτοκαλί χρωστική ουσία με ή χωρίς αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», δήλωσε ο Δρ Luigi Ferrucci, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των Η.Π.Α. (ΝΙΑ), που χρηματοδότησε τη μελέτη.


«Αλλά ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ των αντιοξειδωτικών και της υγείας του εγκεφάλου είναι με μια μακροχρόνια, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λιγότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν προσεκτικά ελεγχόμενη ποσότητα αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων αναπτύσσουν άνοια με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Ferrucci.  Για αυτή τη νέα έρευνα, η συγγραφέας της μελέτης May Beydoun από το NIA, στη Βαλτιμόρη, και οι συνεργάτες της μελέτησαν σχεδόν 7.300 άτομα, ηλικίας 45 έως 90 ετών, που είχαν μια φυσική εξέταση, μια συνέντευξη και μια εξέταση αίματος για τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 16 χρόνια και έως και 26 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη ποσότητα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται σε πράσινα φυλλώδη τρόφιμα όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα μπιζέλια.

Κάθε αύξηση στην τυπική απόκλιση αυτών των επιπέδων αντιοξειδωτικών στη μελέτη συσχετίστηκε με μείωση της άνοιας κατά 7%. Για όσους είχαν υψηλά επίπεδα ενός άλλου αντιοξειδωτικού που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη, κάθε αύξηση της τυπικής απόκλισης συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Η βήτα-κρυπτοξανθίνη βρίσκεται σε πορτοκαλόχρωμα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, της παπάγιας, των μανταρινιών και των λωτών. «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος – συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών – από βλάβες», εξήγησε ο Ferrucci.

Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στον κίνδυνο άνοιας μειώθηκε κάπως όταν οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης την εκπαίδευση, το εισόδημα και τη σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη μέτρησε επίσης το αίμα μόνο μία φορά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών των συμμετεχόντων στη διάρκεια της ζωής τους. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα αντιοξειδωτικά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας και των συμπληρωμάτων για έναν υγιή εγκέφαλο», είπε ο Ferrucci.

Οι ερευνητές είπαν ακόμη ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα. «Μελέτες πληθυσμού που παρακολουθούν υγιείς ανθρώπους για πολλά χρόνια για την ανάπτυξη άνοιας μας δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε πιθανούς παράγοντες κινδύνου αλλά και προστατευτικούς παράγοντες, όπως διατροφικές επιλογές και επιλογές τρόπου ζωής», σημείωσε ο Ferrucci. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 4 Μαΐου στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένοι παράγοντες καρδιακού κινδύνου οδηγούν σε άνοια

Διερευνώντας τις φυλετικές διαφορές στον κίνδυνο άνοιας

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

Υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο μπορεί να αναστρέψει την ήπια γνωστική εξασθένηση

3 κρίσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια που μπορούν να προληφθούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon