Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άνοια: Οι τροφές που την αποτρέπουν

Άνοια: Οι τροφές που την αποτρέπουν

Άνοια: Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προσφέρουν τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα είναι καλή για το σώμα σας και νέα έρευνα δείχνει ότι προστατεύει επίσης τον εγκέφαλό σας.


Στη μελέτη, τα άτομα των οποίων το αίμα περιείχε τις υψηλότερες ποσότητες τριών βασικών αντιοξειδωτικών είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κάθε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το αίμα τα είχε σε χαμηλότερα επίπεδα. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά από σκούρα φυλλώδη πράσινα και φρούτα με πορτοκαλί χρωστική ουσία με ή χωρίς αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», δήλωσε ο Δρ Luigi Ferrucci, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των Η.Π.Α. (ΝΙΑ), που χρηματοδότησε τη μελέτη.

«Αλλά ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ των αντιοξειδωτικών και της υγείας του εγκεφάλου είναι με μια μακροχρόνια, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λιγότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν προσεκτικά ελεγχόμενη ποσότητα αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων αναπτύσσουν άνοια με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Ferrucci.  Για αυτή τη νέα έρευνα, η συγγραφέας της μελέτης May Beydoun από το NIA, στη Βαλτιμόρη, και οι συνεργάτες της μελέτησαν σχεδόν 7.300 άτομα, ηλικίας 45 έως 90 ετών, που είχαν μια φυσική εξέταση, μια συνέντευξη και μια εξέταση αίματος για τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 16 χρόνια και έως και 26 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη ποσότητα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται σε πράσινα φυλλώδη τρόφιμα όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα μπιζέλια.

Κάθε αύξηση στην τυπική απόκλιση αυτών των επιπέδων αντιοξειδωτικών στη μελέτη συσχετίστηκε με μείωση της άνοιας κατά 7%. Για όσους είχαν υψηλά επίπεδα ενός άλλου αντιοξειδωτικού που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη, κάθε αύξηση της τυπικής απόκλισης συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Η βήτα-κρυπτοξανθίνη βρίσκεται σε πορτοκαλόχρωμα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, της παπάγιας, των μανταρινιών και των λωτών. «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος – συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών – από βλάβες», εξήγησε ο Ferrucci.

Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στον κίνδυνο άνοιας μειώθηκε κάπως όταν οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης την εκπαίδευση, το εισόδημα και τη σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη μέτρησε επίσης το αίμα μόνο μία φορά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών των συμμετεχόντων στη διάρκεια της ζωής τους. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα αντιοξειδωτικά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας και των συμπληρωμάτων για έναν υγιή εγκέφαλο», είπε ο Ferrucci.

Οι ερευνητές είπαν ακόμη ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα. «Μελέτες πληθυσμού που παρακολουθούν υγιείς ανθρώπους για πολλά χρόνια για την ανάπτυξη άνοιας μας δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε πιθανούς παράγοντες κινδύνου αλλά και προστατευτικούς παράγοντες, όπως διατροφικές επιλογές και επιλογές τρόπου ζωής», σημείωσε ο Ferrucci. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 4 Μαΐου στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένοι παράγοντες καρδιακού κινδύνου οδηγούν σε άνοια

Διερευνώντας τις φυλετικές διαφορές στον κίνδυνο άνοιας

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

Υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο μπορεί να αναστρέψει την ήπια γνωστική εξασθένηση

3 κρίσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια που μπορούν να προληφθούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon