Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άνδρες άνω των 50: 5 στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Άνδρες άνω των 50: 5 στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Άνδρες άνω των 50: Τα τρόφιμα παρέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε καθώς μεγαλώνετε. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από ορισμένα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνετε και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.


Το να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι το κλειδί για καλή υγεία σε κάθε ηλικία, αλλά γίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθώς μεγαλώνετε και οι ανάγκες του σώματός σας αλλάζουν, λέει η Lana Nasrallah, υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο UNC Health, μια ολοκληρωμένη μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα το Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας. «Το σώμα σου αλλάζει από τα 50 και μετά», λέει η Nasrallah. Τα τρόφιμα παρέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε καθώς μεγαλώνετε. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από ορισμένα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνετε και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, συχνά δεν είναι τόσο δραστήριοι, λέει η Amy Kimberlain,εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και διαιτολόγος πιστοποιημένη στη φροντίδα του διαβήτη με έδρα το Μαϊάμι. Με το να είναι λιγότερο δραστήριοι, ορισμένοι θα χάσουν μύες και πιθανώς θα αποκτήσουν λίπος. Μερικοί άντρες ασκούνται λιγότερο καθώς μεγαλώνουν επειδή δεν έχουν την ίδια ενέργεια που είχαν όταν ήταν νεότεροι ή έχουν υποχρεώσεις – επαγγελματικές και οικογενειακές – που περιορίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Λιγότερη άσκηση σημαίνει ότι καίγονται λιγότερες θερμίδες και οι υπερβολικές θερμίδες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Η καλύτερη διατροφή για άνδρες άνω των 50 ετών

Ειδικότερα, οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή τους ώστε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Βιταμίνες Β.
  • Ασβέστιο.
  • Φυτικές ίνες.
  • Υγρά.
  • Βιταμίνη D.

 

Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ηλικιωμένων, όπως αναιμία και προβλήματα νεύρων. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιλαμβάνουν: Β6, Β12 και φυλλικό οξύ (φολικό οξύ). «Αν και μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα στην αρχή, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει νευρικά προβλήματα και αναιμία εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νεύρων σας».

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιλαμβάνουν:

  • Βοδινό κρέας.
  • Κοτόπουλο.
  • Αυγά.
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
  • Όσπρια.
  • Συκώτι.
  • Σολομό.
  • Γαλοπούλα.

  • Βιταμίνη Β

Το φυλλικό οξύ διατηρεί τα κύτταρα σας υγιή, βοηθά στην παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και, σύμφωνα με την έρευνα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Το φυλλικό οξύ βοηθά επίσης να διατηρήσετε την καρδιά και την κυκλοφορία σας υγιή.

  • Ασβέστιο

Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D από τους νεότερους ενήλικες για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για να διατηρεί τα οστά δυνατά. «Το ασβέστιο είναι επίσης ένα μέταλλο που είναι επίσης σημαντικό για γερά δόντια», λέει η Nasrallah.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο περιλαμβάνουν: αμύγδαλα, φασόλια, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο (ψωμί, δημητριακά και τορτίγιες), τυρί, σύκα, φυλλώδη λαχανικά, φυτικά γάλατα εμπλουτισμένα με ασβέστιο (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος αμυγδάλου, καρύδας, βρώμης, ρυζιού και σόγιας), σπόροι, γιαούρτι.

  • Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες και η επαρκής πρόσληψη υγρών βοηθούν τα άτομα όλων των ηλικιών να διατηρήσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Οι καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν: Φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής αλέσεως, σπόρους, λαχανικά.

  • Βιταμίνη D

Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω δεν χρειάζονται μόνο περισσότερο ασβέστιο, αλλά και περισσότερη βιταμίνη D από τους νεότερους ενήλικες για να διατηρήσουν υγιή οστά. Η βιταμίνη D συνεργάζεται με το ασβέστιο για να διατηρεί τα οστά δυνατά, λέει η Nasrallah.

Καλές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο (δημητριακά, ορισμένα φυτικά γάλατα και προϊόντα σόγιας), σαρδέλες σε κονσέρβα, σολομός με κόκαλα, μερικές μορφές τόφου,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Δημοσκόπηση: Ο καλός ύπνος είναι μάλλον ανδρικό προνόμιο

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη για την υγεία των γυναικών;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Close Icon