Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανατρεπτική μελέτη για τις συνέπειες της κατανάλωσης αλατιού

Ανατρεπτική μελέτη για τις συνέπειες της κατανάλωσης αλατιού

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt της Γερμανίας ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αλμυρού φαγητού, ύστερα από 24 ώρες, διακόπτει το αίσθημα δίψας του οργανισμού επειδή το σώμα μας αρχίζει να συντηρεί και να παράγει περισσότερο νερό. Η παραπάνω διαπίστωση, ενδεχομένως να αποτελεί τη λύση για τις δυτικές επιδημίες της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση Κλινικής Έρευνας, δημιουργούν την ελπίδα ότι η ανταπόκριση του οργανισμού στην υψηλή πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια εντελώς νέα προσέγγιση σε αυτές τις τρεις μεγάλες ασθένειες δολοφόνους.

Σύμφωνα με τα εγχειρίδια, η απέκκριση του διαιτητικού αλατιού οδηγεί αναπόφευκτα σε απώλεια νερού από τα ούρα και έτσι μειώνει την περιεκτικότητα του σώματος σε νερό. Οι ερευνητές αντιθέτως έδειξαν ότι η κατανάλωση αλατιού συμβάλλει στην πραγματικότητα στη διατήρηση του νερού και στην παραγωγή νερού στο σώμα.
Για να διατηρηθεί το νερό ο οργανισμός χρειάζεται πολλή ενέργεια. Για πάρει αυτήν την ενέργεια, το σώμα πρέπει να πάρει περισσότερο καύσιμο ή να διασπάσει τη μυϊκή του μάζα. «Αυτό προδιαθέτει στην υπερκατανάλωση τροφής», δήλωσε ο επικεφαλής, Jens Titze, M.D., αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και της Μοριακής Φυσιολογίας και Βιοφυσικής.

Από το 2009 έως το 2011, ο Titze και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μακροχρόνιες μελέτες ισορροπίας νατρίου σε Ρώσους κοσμοναύτες οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα προσομοίωσης ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων σε ερευνητικό ίδρυμα στη Μόσχα, προετοιμάζοντας μια πιθανή επανδρωμένη διαστημική πτήση.
Χωρίς να το περιμένουν, οι ερευνητές βρήκαν πως όταν το διαιτητικό αλάτι αυξήθηκε από 6 σε 12 γραμμάρια την ημέρα, οι άντρες έπιναν λιγότερο νερό και όχι περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι ή διατηρούσαν με κάποιον τρόπο τα αποθέματα νερού του σώματός τους ή ότι παρήγαν περισσότερο νερό.

Σε μελέτη που ακολούθησε, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού, προκαλεί μία κατάσταση καταβολισμού, που οδηγεί στη διάσπαση της μυϊκής πρωτεΐνης, που μετατρέπεται στη συνέχεια σε ουρία. Η ουρία επιτρέπει στα νεφρά να επαναπορροφούν νερό και να προλαμβάνουν την απώλεια νερού κατά την απέκκριση του αλατιού. Η μυϊκή απώλεια είναι όμως ένα μεγάλο «τίμημα» που καλείται να πληρώσει ο οργανισμός. Η εναλλακτική λύση για το σώμα είναι λοιπόν η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής. Προφανώς για αυτό οι άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι πεινούσαν περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon