Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αναψυκτικά: Τα light αναψυκτικά είναι επιβλαβή για την υγεία

Αναψυκτικά: Τα light αναψυκτικά είναι επιβλαβή για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.


Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας light αναψυκτικών και της ύπαρξης σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, το λιπώδες ήπαρ, η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Τι είναι τα αναψυκτικά τύπου light;

Πρόκειται για ανθρακούχα ποτά, τα οποία μιμούνται τη γεύση των παραδοσιακών αναψυκτικών, αλλά περιέχουν λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη.

Στα light αναψυκτικά χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά, όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη, για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση.

Οι κατασκευαστές αναψυκτικών συχνά ισχυρίζονται ότι τα αναψυκτικά τύπου light είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά και ότι είναι η ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν ως καλύτερη επιλογή.

Είναι τα light αναψυκτικά κακά για εσάς;

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι η κατανάλωση τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων, ιδίως:

  • καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και υψηλή αρτηριακή πίεση
  • μεταβολικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας
  • εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο
  • ηπατικά προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο

Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τα άτομα, που καταναλώνουν αναψυκτικά, ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν ελεγχθεί πλήρως για άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως το υπερβολικό βάρος ή η καθιστική ζωή.

Επομένως, ενδέχεται να μην εξηγούν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας ανεξάρτητα από τις επιλογές των ποτών τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πίνει light αναψυκτικό επειδή έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και προσπαθεί να χάσει βάρος. Ή, τα άτομα που πίνουν τακτικά αναψυκτικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι διατροφικοί παράγοντες αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Δείτε πώς θα γλιτωσετε από το φούσκωμα μετά τη διατροφική κραιπάλη των εορτών

Ποιες τροφές μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλιγούρι για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες

Πλιγούρι: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνοντας το πλιγούρι στη διατροφή μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσουμε την ενόχληση που προκαλείται από τις μυϊκές κράμπες.

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Σιμιγδάλι - Οφέλη για την καρδιά και την υγεία

Σιμιγδάλι: Η κατανάλωσή του με μέτρο, ως μέρος μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Close Icon