Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αναψυκτικά: Τα light αναψυκτικά είναι επιβλαβή για την υγεία

Αναψυκτικά: Τα light αναψυκτικά είναι επιβλαβή για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.



Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας light αναψυκτικών και της ύπαρξης σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, το λιπώδες ήπαρ, η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.


Τι είναι τα αναψυκτικά τύπου light;

Πρόκειται για ανθρακούχα ποτά, τα οποία μιμούνται τη γεύση των παραδοσιακών αναψυκτικών, αλλά περιέχουν λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη.

Στα light αναψυκτικά χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά, όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη, για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση.

Οι κατασκευαστές αναψυκτικών συχνά ισχυρίζονται ότι τα αναψυκτικά τύπου light είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά και ότι είναι η ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν ως καλύτερη επιλογή.

Είναι τα light αναψυκτικά κακά για εσάς;

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι η κατανάλωση τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων, ιδίως:

  • καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και υψηλή αρτηριακή πίεση
  • μεταβολικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας
  • εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο
  • ηπατικά προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο

Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τα άτομα, που καταναλώνουν αναψυκτικά, ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν ελεγχθεί πλήρως για άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως το υπερβολικό βάρος ή η καθιστική ζωή.

Επομένως, ενδέχεται να μην εξηγούν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας ανεξάρτητα από τις επιλογές των ποτών τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πίνει light αναψυκτικό επειδή έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και προσπαθεί να χάσει βάρος. Ή, τα άτομα που πίνουν τακτικά αναψυκτικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι διατροφικοί παράγοντες αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας

Δείτε πώς θα γλιτωσετε από το φούσκωμα μετά τη διατροφική κραιπάλη των εορτών

Ποιες τροφές μπλοκάρουν το μεταβολισμό σου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon