Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, νέοι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν αναψυκτικά με σιρόπι φρουκτόζης έδειξαν αυξημένες τάσεις κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο , σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις .
Οι ερευνητές χώρισαν τους 85 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες που κατανάλωναν ποτά με διάφορες δόσεις σιροπιού υψηλής φρουκτόζης , οι οποίες κυμαίνονταν από 0% έως 25% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων . Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με σιρόπι 0% έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με ασπαρτάμη .
Μετά από 15 ημέρες μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν σιρόπι φρουκτόζης είχαν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών , τριγλυκερίδιων και ουρικό οξύ , όλα οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν καθώς αυξήθηκε και η δόση του σιροπιού.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική χρήση διαιτητικής ζάχαρη», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kimber Stanhope.
Όπως προκύπτει από την έρευνα οι άνδρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες , ανεξάρτητα από το αν το πρόσωπο απέκτησε βάρος ή όχι . Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτρέπει τους καταναλωτές να περιορίζουν την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων σε όχι περισσότερο από 100 θερμίδες ανά ημέρα για τις περισσότερες γυναίκες και 150 θερμίδες ανά ημέρα για τους περισσότερους άνδρες .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube