Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αναψυκτικά φρουκτόζης:αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Αναψυκτικά φρουκτόζης:αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου


Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, νέοι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωσαν αναψυκτικά με σιρόπι φρουκτόζης έδειξαν αυξημένες τάσεις κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο , σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις .

Οι ερευνητές χώρισαν τους 85 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες που κατανάλωναν ποτά με διάφορες δόσεις σιροπιού υψηλής φρουκτόζης , οι οποίες κυμαίνονταν από 0% έως 25% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων . Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με σιρόπι 0% έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με ασπαρτάμη .

Μετά από 15 ημέρες μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν σιρόπι φρουκτόζης είχαν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών , τριγλυκερίδιων και ουρικό οξύ , όλα οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν καθώς αυξήθηκε και η δόση του σιροπιού.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική χρήση διαιτητικής ζάχαρη», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kimber Stanhope.

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι άνδρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες , ανεξάρτητα από το αν το πρόσωπο απέκτησε βάρος ή όχι . Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτρέπει τους καταναλωτές να περιορίζουν την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων σε όχι περισσότερο από 100 θερμίδες ανά ημέρα για τις περισσότερες γυναίκες και 150 θερμίδες ανά ημέρα για τους περισσότερους άνδρες .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Salad Dressing: Πώς να φτιάξετε τη δική σας υγιεινή σάλτσα σαλάτας;

Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικροβίωμα εντέρου: Επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε στα τρόφιμα;

Μικροβίωμα εντέρου: Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στο περιβάλλον του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σύνθεση και τη συμπεριφορά αυτών των βακτηρίων, με αποτέλεσμα να εξηγείται γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο ίδιο φαγητό.

Ζαχαρούχα ροφήματα: Γιατί είναι επικίνδυνα για την καρδιά και ποιες είναι οι υγιεινές εναλλακτικές

Ζαχαρούχα ροφήματα: Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα ανακάλυψε μια έντονη διάκριση μεταξύ των επιπτώσεων των ζαχαρούχων ροφημάτων και των περιστασιακών γλυκών απολαύσεων στην καρδιοαγγειακή υγεία.

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Φυτική πρωτεΐνη: Η φυτική πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι συνήθως πλούσιες

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Υπερφαγία: Η επέκταση του στομάχου προκαλεί μια αίσθηση κορεσμού, καθώς οι υποδοχείς στο τοίχωμα του στομάχου στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση της ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε.

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και μέλι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, κυρίως μέσω επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκαντικών, όπως η υψηλή φρουκτόζη

Οστεοπόρωση: Ένα κομμάτι την ημέρα από αυτό το τυρί μπορεί να βοηθήσει 

Πέρα από το ασβέστιο, το τυρί περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη K. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναδόμηση του οστικού ιστού, ενώ η βιταμίνη K συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση των οστών.

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

Vegan τρόφιμα: Αν και η vegan διατροφή συνήθως επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, υπάρχουν μερικά εκπληκτικά vegan τρόφιμα που, αν δεν καταναλωθούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.

Close Icon