Το Quinoa είναι είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται στη Νότιο Αμερική, εδώ και αιώνες είχε μεγάλη διατροφική σημασία σε προκολομβιανή εποχή των πολιτισμών των Άνδεων. Υπήρξε δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολούθησε σε σημασία το αραβόσιτο.
Στη σύγχρονη εποχή, αυτή η καλλιέργεια εκτιμάται ιδιαίτερα για τη θρεπτική της αξία, όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που είναι πολύ υψηλή (18%).Τους σπόρους του, μπορεί κανείς να του βρει σε διάφορα χρώματα, όπως άσπρο, μαύρο, κόκκινο και μπλε. Η διατροφική αξιολόγηση της κινόα δείχνει ότι πρόκειται για μια πηγή πλήρων πρωτεϊνών.
Είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο.
Το Quinoa δεν περιέχει γλουτένη και θεωρείται εύπεπτο. Λόγω όλων αυτών των χαρακτηριστικών, το κινόα εξετάζεται σαν πιθανή ελεγχόμενη καλλιέργεια στο Οικολογικό σύστημα υποστήριξης της ζωής της NASA σε μακράς διάρκειας επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.
Για να το μαγειρέψει κανείς θα πρέπει πρώτα να το ρίξει σε καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να ξεπλυθεί καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Η φλούδα πικρίζει αρκετά λόγω του πικρού συστατικού (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο και λόγω αυτού του συστατικού δε συνιστάται ως τροφή για μικρά παιδιά. Μπορείτε να το βρείτε σ’ όλα τα βιολογικά καταστήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube