Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανακαλύψτε τo Quinoa την πηγή πλήρων πρωτεϊνών και όχι μόνο!

Ανακαλύψτε τo Quinoa την πηγή πλήρων πρωτεϊνών και όχι μόνο!

 

Το Quinoa είναι είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται στη Νότιο Αμερική, εδώ και αιώνες είχε μεγάλη διατροφική σημασία σε προκολομβιανή εποχή των πολιτισμών των Άνδεων. Υπήρξε δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολούθησε σε σημασία το αραβόσιτο.

Στη σύγχρονη εποχή, αυτή η καλλιέργεια εκτιμάται ιδιαίτερα για τη θρεπτική της αξία, όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που είναι πολύ υψηλή (18%).Τους σπόρους του, μπορεί κανείς να του βρει σε διάφορα χρώματα, όπως άσπρο, μαύρο, κόκκινο και μπλε. Η διατροφική αξιολόγηση της κινόα δείχνει ότι πρόκειται για μια πηγή πλήρων πρωτεϊνών.

Είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο.

Το Quinoa δεν περιέχει γλουτένη και θεωρείται εύπεπτο. Λόγω όλων αυτών των χαρακτηριστικών, το κινόα εξετάζεται σαν πιθανή ελεγχόμενη καλλιέργεια στο Οικολογικό σύστημα υποστήριξης της ζωής της NASA σε μακράς διάρκειας επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

Για να το μαγειρέψει κανείς θα πρέπει πρώτα να το ρίξει σε καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να ξεπλυθεί καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Η φλούδα πικρίζει αρκετά λόγω του πικρού συστατικού (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο και λόγω αυτού του συστατικού δε συνιστάται ως τροφή για μικρά παιδιά.  Μπορείτε να το βρείτε σ’ όλα τα βιολογικά καταστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon