Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

 

Η ανακάλυψη του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού NK 603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο που ανακαλύφθηκε ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης.

Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή Gilles-Eric Séralini είναι η πρώτη, που εξέτασε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις συνέπειες από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου προϊόντος και δημοσιεύτηκε σε έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση, η οποία στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει μελέτες που αθώωναν τα προϊόντα της Μονσάντο. Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με κόστος που ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ, το οποίο κάλυψαν τα ιδρύματα Ceres και Charles Leopold Meyer.

Διατροφική βόμβα στο πιάτο μας;

Στην Γαλλία πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Nouvel Observateur, έσπασαν το εμπάργκο και αποκάλυπταν νωρίτερα το περιεχόμενο της έρευνας, μιλώντας για υγειονομική, πολιτική και βιομηχανική βόμβα.
Και δικαίως.

Η έρευνα, που έγινε σε αρουραίους, στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της αμερικανικής Μονσάντο, αποκάλυψε πολύ υψηλά επίπεδα τοξικότητας, ακόμα και σε μικρή κατανάλωση.

 

Ειδικότερα, οι αρουραίοι, οι οποίοι τρέφονταν με το συγκεκριμένο είδος τροποποιημένου καλαμποκιού, εμφάνιζαν όγκους στο μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ, πέθαιναν νωρίτερα και εμφάνιζαν σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε σε βάθος και για μεγάλη διάρκεια τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου και ενός ζιζανιοκτόνου» λέει ο επικεφαλής της μελέτης.

Και το έγκλημα, σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν ελέγξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών τις συνέπειες, την ώρα που η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δραστηριοποιείται παγκόσμια εδώ και 15 χρόνια.

Γαλλία: Επείγουσα δράση σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Γαλλία, η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο. Τρεις υπουργοί, Υγείας, Οικολογίας και Γεωργίας, ανέλαβαν άμεση δράση. Θέτουν τα συμπεράσματα της μελέτης υπό την γαλλική αρχής Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και ζητούν την γνωμάτευση του Ανώτατου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ειδικότερα, προς την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων.

Μόλις η ANSES, γνωμοδοτήσει, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ανθρώπων και ζώων, μέτρα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και στην απαγόρευση των εισαγωγών του καλαμποκιού NK603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το προϊόν να επαναξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μα πρώτη της αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας, Τζον Νταλί, ανέφερε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων θα αναζητήσει αντίγραφο της έρευνας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργούνται δύο είδη γενετικά τροποιημένων τροφίμων. Η πατάτα Amflora από το γερμανικό όμιλο BASF και το καλαμπόκι MON810 της πολυεθνικής Μονσάντο.

Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jose Bove, ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο την άμεση αναστολή των αδειών για την καλλιέργεια των δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, καθώς και των αδειών εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Κοκτέιλ χειμώνας: Ποια κοκτέιλ αναδεικνύουν τα χειμερινά αρώματα;

Κοκτέιλ χειμώνας: Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για να απολαύσετε ζεστά και αρωματικά κοκτέιλ, τα οποία προσφέρουν ζεστασιά και γεύση. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για κοκτέιλ

Close Icon