Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

 

Η ανακάλυψη του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού NK 603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο που ανακαλύφθηκε ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης.

Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή Gilles-Eric Séralini είναι η πρώτη, που εξέτασε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις συνέπειες από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου προϊόντος και δημοσιεύτηκε σε έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση, η οποία στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει μελέτες που αθώωναν τα προϊόντα της Μονσάντο. Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με κόστος που ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ, το οποίο κάλυψαν τα ιδρύματα Ceres και Charles Leopold Meyer.

Διατροφική βόμβα στο πιάτο μας;

Στην Γαλλία πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Nouvel Observateur, έσπασαν το εμπάργκο και αποκάλυπταν νωρίτερα το περιεχόμενο της έρευνας, μιλώντας για υγειονομική, πολιτική και βιομηχανική βόμβα.
Και δικαίως.

Η έρευνα, που έγινε σε αρουραίους, στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της αμερικανικής Μονσάντο, αποκάλυψε πολύ υψηλά επίπεδα τοξικότητας, ακόμα και σε μικρή κατανάλωση.

 

Ειδικότερα, οι αρουραίοι, οι οποίοι τρέφονταν με το συγκεκριμένο είδος τροποποιημένου καλαμποκιού, εμφάνιζαν όγκους στο μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ, πέθαιναν νωρίτερα και εμφάνιζαν σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε σε βάθος και για μεγάλη διάρκεια τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου και ενός ζιζανιοκτόνου» λέει ο επικεφαλής της μελέτης.

Και το έγκλημα, σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν ελέγξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών τις συνέπειες, την ώρα που η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δραστηριοποιείται παγκόσμια εδώ και 15 χρόνια.

Γαλλία: Επείγουσα δράση σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Γαλλία, η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο. Τρεις υπουργοί, Υγείας, Οικολογίας και Γεωργίας, ανέλαβαν άμεση δράση. Θέτουν τα συμπεράσματα της μελέτης υπό την γαλλική αρχής Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και ζητούν την γνωμάτευση του Ανώτατου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ειδικότερα, προς την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων.

Μόλις η ANSES, γνωμοδοτήσει, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ανθρώπων και ζώων, μέτρα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και στην απαγόρευση των εισαγωγών του καλαμποκιού NK603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το προϊόν να επαναξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μα πρώτη της αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας, Τζον Νταλί, ανέφερε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων θα αναζητήσει αντίγραφο της έρευνας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργούνται δύο είδη γενετικά τροποιημένων τροφίμων. Η πατάτα Amflora από το γερμανικό όμιλο BASF και το καλαμπόκι MON810 της πολυεθνικής Μονσάντο.

Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jose Bove, ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο την άμεση αναστολή των αδειών για την καλλιέργεια των δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, καθώς και των αδειών εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon