Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα


 

Η ανακάλυψη του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού NK 603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο που ανακαλύφθηκε ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης.


Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή Gilles-Eric Séralini είναι η πρώτη, που εξέτασε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις συνέπειες από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου προϊόντος και δημοσιεύτηκε σε έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση, η οποία στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει μελέτες που αθώωναν τα προϊόντα της Μονσάντο. Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με κόστος που ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ, το οποίο κάλυψαν τα ιδρύματα Ceres και Charles Leopold Meyer.

Διατροφική βόμβα στο πιάτο μας;

Στην Γαλλία πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Nouvel Observateur, έσπασαν το εμπάργκο και αποκάλυπταν νωρίτερα το περιεχόμενο της έρευνας, μιλώντας για υγειονομική, πολιτική και βιομηχανική βόμβα.
Και δικαίως.

Η έρευνα, που έγινε σε αρουραίους, στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της αμερικανικής Μονσάντο, αποκάλυψε πολύ υψηλά επίπεδα τοξικότητας, ακόμα και σε μικρή κατανάλωση.

 

Ειδικότερα, οι αρουραίοι, οι οποίοι τρέφονταν με το συγκεκριμένο είδος τροποποιημένου καλαμποκιού, εμφάνιζαν όγκους στο μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ, πέθαιναν νωρίτερα και εμφάνιζαν σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε σε βάθος και για μεγάλη διάρκεια τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου και ενός ζιζανιοκτόνου» λέει ο επικεφαλής της μελέτης.

Και το έγκλημα, σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν ελέγξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών τις συνέπειες, την ώρα που η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δραστηριοποιείται παγκόσμια εδώ και 15 χρόνια.

Γαλλία: Επείγουσα δράση σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Γαλλία, η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο. Τρεις υπουργοί, Υγείας, Οικολογίας και Γεωργίας, ανέλαβαν άμεση δράση. Θέτουν τα συμπεράσματα της μελέτης υπό την γαλλική αρχής Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και ζητούν την γνωμάτευση του Ανώτατου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ειδικότερα, προς την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων.

Μόλις η ANSES, γνωμοδοτήσει, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ανθρώπων και ζώων, μέτρα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και στην απαγόρευση των εισαγωγών του καλαμποκιού NK603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το προϊόν να επαναξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μα πρώτη της αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας, Τζον Νταλί, ανέφερε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων θα αναζητήσει αντίγραφο της έρευνας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργούνται δύο είδη γενετικά τροποιημένων τροφίμων. Η πατάτα Amflora από το γερμανικό όμιλο BASF και το καλαμπόκι MON810 της πολυεθνικής Μονσάντο.

Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jose Bove, ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο την άμεση αναστολή των αδειών για την καλλιέργεια των δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, καθώς και των αδειών εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon