Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

Ανακαλύφθηκαν τροποποιημένα τρόφιμα

 

Η ανακάλυψη του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού NK 603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο που ανακαλύφθηκε ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης.

Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή Gilles-Eric Séralini είναι η πρώτη, που εξέτασε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τις συνέπειες από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου προϊόντος και δημοσιεύτηκε σε έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση, η οποία στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει μελέτες που αθώωναν τα προϊόντα της Μονσάντο. Η έρευνα του Γάλλου καθηγητή πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς άκρας μυστικότητας, με κόστος που ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ, το οποίο κάλυψαν τα ιδρύματα Ceres και Charles Leopold Meyer.

Διατροφική βόμβα στο πιάτο μας;

Στην Γαλλία πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Nouvel Observateur, έσπασαν το εμπάργκο και αποκάλυπταν νωρίτερα το περιεχόμενο της έρευνας, μιλώντας για υγειονομική, πολιτική και βιομηχανική βόμβα.
Και δικαίως.

Η έρευνα, που έγινε σε αρουραίους, στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το ζιζανιοκτόνο Roundup της αμερικανικής Μονσάντο, αποκάλυψε πολύ υψηλά επίπεδα τοξικότητας, ακόμα και σε μικρή κατανάλωση.

 

Ειδικότερα, οι αρουραίοι, οι οποίοι τρέφονταν με το συγκεκριμένο είδος τροποποιημένου καλαμποκιού, εμφάνιζαν όγκους στο μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ, πέθαιναν νωρίτερα και εμφάνιζαν σοβαρές ηπατικές και νεφρικές βλάβες.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε να έχουν κάνει οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά αξιολογήσαμε σε βάθος και για μεγάλη διάρκεια τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ενός γενετικά τροποποιημένου τροφίμου και ενός ζιζανιοκτόνου» λέει ο επικεφαλής της μελέτης.

Και το έγκλημα, σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν ελέγξει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών τις συνέπειες, την ώρα που η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δραστηριοποιείται παγκόσμια εδώ και 15 χρόνια.

Γαλλία: Επείγουσα δράση σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Γαλλία, η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο. Τρεις υπουργοί, Υγείας, Οικολογίας και Γεωργίας, ανέλαβαν άμεση δράση. Θέτουν τα συμπεράσματα της μελέτης υπό την γαλλική αρχής Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSES) και ζητούν την γνωμάτευση του Ανώτατου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών. Θα ακολουθήσει η παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ειδικότερα, προς την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων.

Μόλις η ANSES, γνωμοδοτήσει, η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ανθρώπων και ζώων, μέτρα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και στην απαγόρευση των εισαγωγών του καλαμποκιού NK603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το προϊόν να επαναξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μα πρώτη της αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος. Εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας, Τζον Νταλί, ανέφερε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων θα αναζητήσει αντίγραφο της έρευνας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργούνται δύο είδη γενετικά τροποιημένων τροφίμων. Η πατάτα Amflora από το γερμανικό όμιλο BASF και το καλαμπόκι MON810 της πολυεθνικής Μονσάντο.

Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jose Bove, ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο την άμεση αναστολή των αδειών για την καλλιέργεια των δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, καθώς και των αδειών εισαγωγής γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon