Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο Υδατάνθρακες: Τα οφέλη του αμύλου και των φυτικών ινών στη διατροφή

Άμυλο Υδατάνθρακες: Τα οφέλη του αμύλου και των φυτικών ινών στη διατροφή

Άμυλο Υδατάνθρακες: Μια διατροφή που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα είναι σχεδόν πάντα χαμηλή σε λιπαρά που μπορούν να βλάψουν την υγεία και υψηλή σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεργάζονται και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οδοντικής τερηδόνας, γαστρεντερικών διαταραχών και υποσιτισμού.



Παρά τις διατροφικές συστάσεις ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε γενναιόδωρες μερίδες τροφών με άμυλο και πλούσιες σε φυτικές ίνες για την υγεία τους, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι υδατάνθρακες είναι το «παχυντικό» συστατικό των τροφών. Οι υδατάνθρακες γραμμάριο προς γραμμάριο προσφέρουν λιγότερες θερμίδες στο σώμα από ό,τι τα διαιτητικά λίπη, επομένως μια μέτρια διατροφή που βασίζεται σε τροφές πλούσιες σε άμυλο και υδατάνθρακες είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από μια δίαιτα που βασίζεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για χάρη της υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια και φρούτα—τροφές που διακρίνονται για το άμυλο, τις φυτικές ίνες και τα φυσικά σάκχαρα. Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και τους τύπους λιπών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Μια διατροφή που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα είναι σχεδόν πάντα χαμηλή σε λιπαρά που μπορούν να βλάψουν την υγεία και υψηλή σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεργάζονται και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οδοντικής τερηδόνας, γαστρεντερικών διαταραχών και υποσιτισμού.


Υδατάνθρακες: πρόληψη ασθενειών και συστάσεις

Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους. Τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, μαζί με άφθονες διαιτητικές ίνες και λίγα ή καθόλου λιπαρά. Μερικά από τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με έμφαση σε μια ποικιλία από αυτά τα τρόφιμα καθημερινά περιλαμβάνουν:

  • Προστασία από Καρδιακή ασθένεια

Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και λαχανικά μπορεί να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τα λιπίδια του αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή. Τέτοιες δίαιτες είναι γενικά χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και χοληστερόλη και υψηλές σε διαιτητικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες – παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τροφές πλούσιες σε διαλυτές ίνες (όπως το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και τα όσπρια) μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα δεσμεύοντας τις ενώσεις χοληστερόλης και μεταφέροντάς τες έξω από το σώμα με τα κόπρανα. Ακόμη και όταν η πρόσληψη λίπους από τη διατροφή είναι χαμηλή, η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη διαλυτών ινών ασκεί ξεχωριστά και σημαντικά αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης στο αίμα.

  • Πρόληψη Διαβήτη

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Οι διαλυτές ίνες όπως η βρώμη και τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Οι διαλυτές ίνες παγιδεύουν τα θρεπτικά συστατικά και καθυστερούν τη διέλευση τους μέσω του πεπτικού σωλήνα και επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης. Ο όρος γλυκαιμική απόκριση αναφέρεται στο πόσο γρήγορα απορροφάται η γλυκόζη αφού ένα άτομο φάει, πόσο αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα και πόσο γρήγορα επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η αργή απορρόφηση, η μέτρια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και η ομαλή επιστροφή στο φυσιολογικό είναι η επιθυμητή αντίδραση (χαμηλή γλυκαιμική απόκριση). Διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικές επιδράσεις στη γλυκόζη του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Μπορεί η αποφυγή του αμύλου να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon