Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  - αντί να μετράτε υδατάνθρακες - τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας. 


Οι πατάτες και το καλαμπόκι έχουν μία άσχημη φήμη καθώς αποτελούν αμυλούχα λαχανικά. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι καταναλώνοντάς τα θα αυξήσουν το βάρος τους και τη γλυκόζη. Τα λαχανικά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά επιβραδύνουν την πέψη, σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και αποτρέπουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη θρέψη των “καλών” βακτηρίων στο έντερο σας. Τούτων λεχθέντων, τα αμυλούχα λαχανικά δεν πρέπει να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αμυλούχα vs Μη αμυλούχα λαχανικά

  • Όλα τα λαχανικά περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη αμυλούχα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και περιλαμβάνουν τα εξής: αγκινάρα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο, κολοκύθες, χόρτα, πράσινα φασόλια, μπάμιες, κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτα, κα.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά όπως υπονοεί το όνομά τους έχουν περισσότερο άμυλο, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κοινά αμυλούχα λαχανικά είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς.

 

Πώς να μετρήσετε τους υδατάνθρακες

Χρειαζόμαστε μερικούς υδατάνθρακες για να διατηρήσουμε το σώμα μας τροφοδοτημένο και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είαι τρώγοντας περισσότερα λαχανικά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διαφορετικούς στόχους υδατανθράκων. Τα φρέσκα λαχανικά δεν έχουν ετικέτα τροφίμων, επομένως είναι καλό να έχετε έναν τρόπο εκτίμησης της πρόσληψης υδατανθράκων εάν μετράτε υδατάνθρακες.

  • Γενικά, τα μη αμυλούχα λαχανικά περιέχουν 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα. Η διαφορά οφείλεται στην απώλεια νερού κατά το μαγείρεμα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικό φαίνεται το ωμό από το μαγειρεμένο σπανάκι. Έτσι, 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο σπανάκι ή 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι έχουν 20 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά μετρώνται όλα ως μαγειρεμένα. Γενικά, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα αμυλούχα λαχανικά δίνουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες.

 

Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  – αντί να μετράτε υδατάνθρακες – τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon