Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  - αντί να μετράτε υδατάνθρακες - τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας. 


Οι πατάτες και το καλαμπόκι έχουν μία άσχημη φήμη καθώς αποτελούν αμυλούχα λαχανικά. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι καταναλώνοντάς τα θα αυξήσουν το βάρος τους και τη γλυκόζη. Τα λαχανικά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά επιβραδύνουν την πέψη, σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και αποτρέπουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη θρέψη των “καλών” βακτηρίων στο έντερο σας. Τούτων λεχθέντων, τα αμυλούχα λαχανικά δεν πρέπει να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αμυλούχα vs Μη αμυλούχα λαχανικά

  • Όλα τα λαχανικά περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη αμυλούχα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και περιλαμβάνουν τα εξής: αγκινάρα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο, κολοκύθες, χόρτα, πράσινα φασόλια, μπάμιες, κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτα, κα.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά όπως υπονοεί το όνομά τους έχουν περισσότερο άμυλο, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κοινά αμυλούχα λαχανικά είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς.

 

Πώς να μετρήσετε τους υδατάνθρακες

Χρειαζόμαστε μερικούς υδατάνθρακες για να διατηρήσουμε το σώμα μας τροφοδοτημένο και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είαι τρώγοντας περισσότερα λαχανικά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διαφορετικούς στόχους υδατανθράκων. Τα φρέσκα λαχανικά δεν έχουν ετικέτα τροφίμων, επομένως είναι καλό να έχετε έναν τρόπο εκτίμησης της πρόσληψης υδατανθράκων εάν μετράτε υδατάνθρακες.

  • Γενικά, τα μη αμυλούχα λαχανικά περιέχουν 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα. Η διαφορά οφείλεται στην απώλεια νερού κατά το μαγείρεμα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικό φαίνεται το ωμό από το μαγειρεμένο σπανάκι. Έτσι, 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο σπανάκι ή 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι έχουν 20 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά μετρώνται όλα ως μαγειρεμένα. Γενικά, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα αμυλούχα λαχανικά δίνουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες.

 

Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  – αντί να μετράτε υδατάνθρακες – τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon