Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  - αντί να μετράτε υδατάνθρακες - τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας. 


Οι πατάτες και το καλαμπόκι έχουν μία άσχημη φήμη καθώς αποτελούν αμυλούχα λαχανικά. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι καταναλώνοντάς τα θα αυξήσουν το βάρος τους και τη γλυκόζη. Τα λαχανικά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά επιβραδύνουν την πέψη, σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και αποτρέπουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη θρέψη των “καλών” βακτηρίων στο έντερο σας. Τούτων λεχθέντων, τα αμυλούχα λαχανικά δεν πρέπει να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αμυλούχα vs Μη αμυλούχα λαχανικά

  • Όλα τα λαχανικά περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη αμυλούχα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και περιλαμβάνουν τα εξής: αγκινάρα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο, κολοκύθες, χόρτα, πράσινα φασόλια, μπάμιες, κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτα, κα.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά όπως υπονοεί το όνομά τους έχουν περισσότερο άμυλο, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κοινά αμυλούχα λαχανικά είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς.

 

Πώς να μετρήσετε τους υδατάνθρακες

Χρειαζόμαστε μερικούς υδατάνθρακες για να διατηρήσουμε το σώμα μας τροφοδοτημένο και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είαι τρώγοντας περισσότερα λαχανικά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διαφορετικούς στόχους υδατανθράκων. Τα φρέσκα λαχανικά δεν έχουν ετικέτα τροφίμων, επομένως είναι καλό να έχετε έναν τρόπο εκτίμησης της πρόσληψης υδατανθράκων εάν μετράτε υδατάνθρακες.

  • Γενικά, τα μη αμυλούχα λαχανικά περιέχουν 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα. Η διαφορά οφείλεται στην απώλεια νερού κατά το μαγείρεμα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικό φαίνεται το ωμό από το μαγειρεμένο σπανάκι. Έτσι, 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο σπανάκι ή 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι έχουν 20 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά μετρώνται όλα ως μαγειρεμένα. Γενικά, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα αμυλούχα λαχανικά δίνουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες.

 

Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  – αντί να μετράτε υδατάνθρακες – τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon