Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο υδατάνθρακες: Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  - αντί να μετράτε υδατάνθρακες - τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας. 

Οι πατάτες και το καλαμπόκι έχουν μία άσχημη φήμη καθώς αποτελούν αμυλούχα λαχανικά. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι καταναλώνοντάς τα θα αυξήσουν το βάρος τους και τη γλυκόζη. Τα λαχανικά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λίπος, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά επιβραδύνουν την πέψη, σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και αποτρέπουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη θρέψη των “καλών” βακτηρίων στο έντερο σας. Τούτων λεχθέντων, τα αμυλούχα λαχανικά δεν πρέπει να αποφεύγονται και μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αμυλούχα vs Μη αμυλούχα λαχανικά

  • Όλα τα λαχανικά περιέχουν κάποιους υδατάνθρακες. Τα λαχανικά κατηγοριοποιούνται σε αμυλούχα ή μη αμυλούχα. Τα μη αμυλούχα λαχανικά έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και περιλαμβάνουν τα εξής: αγκινάρα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο, κολοκύθες, χόρτα, πράσινα φασόλια, μπάμιες, κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτα, κα.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά όπως υπονοεί το όνομά τους έχουν περισσότερο άμυλο, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα κοινά αμυλούχα λαχανικά είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, ο αρακάς.

 

Πώς να μετρήσετε τους υδατάνθρακες

Χρειαζόμαστε μερικούς υδατάνθρακες για να διατηρήσουμε το σώμα μας τροφοδοτημένο και ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είαι τρώγοντας περισσότερα λαχανικά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διαφορετικούς στόχους υδατανθράκων. Τα φρέσκα λαχανικά δεν έχουν ετικέτα τροφίμων, επομένως είναι καλό να έχετε έναν τρόπο εκτίμησης της πρόσληψης υδατανθράκων εάν μετράτε υδατάνθρακες.

  • Γενικά, τα μη αμυλούχα λαχανικά περιέχουν 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα. Η διαφορά οφείλεται στην απώλεια νερού κατά το μαγείρεμα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικό φαίνεται το ωμό από το μαγειρεμένο σπανάκι. Έτσι, 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο σπανάκι ή 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι έχουν 20 γραμμάρια υδατάνθρακες.
  • Τα αμυλούχα λαχανικά μετρώνται όλα ως μαγειρεμένα. Γενικά, ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα αμυλούχα λαχανικά δίνουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακες.

 

Δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 να μετρούν τους υδατάνθρακες. Εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του πιάτου για τον διαβήτη  – αντί να μετράτε υδατάνθρακες – τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 25% του πιάτου σας. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το 50% του πιάτου σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon