Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμυλο: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.


Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη «άμυλο», μπορεί να σκεφτούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια ως άμυλο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι πολύτιμα συστατικά και στην κουζίνα, καθώς μπορούν να πυκνώσουν τις σούπες και τις σάλτσες χωρίς να προσθέσουν λίπος.

Τι είναι το άμυλο;

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων. Η εξαγωγή καθαρού αμύλου από τα τρόφιμα παράγει μια λευκή, άγευστη και άοσμη σκόνη που δεν διαλύεται σε κρύο νερό ή αλκοόλ. Το άμυλο είναι πολυσακχαρίτης, που σημαίνει ότι είναι μια μακριά αλυσίδα που περιλαμβάνει έναν τύπο μορίου και αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη.

  • Η αμυλόζη είναι ένα γραμμικό ή ευθύγραμμο πολυμερές που οι επιστήμονες περιγράφουν ως άμορφο ή στερεό.
  • Η αμυλοπηκτίνη σχηματίζει μια διακλαδισμένη αλυσίδα και είναι κρυσταλλική.

 

Διαφορετικά φυτά περιέχουν ποικίλες αναλογίες αυτών των μονάδων πολυσακχαρίτη. Ωστόσο, η αμυλόζη γενικά αποτελεί το πολύ 30% του αμύλου, με το υπόλοιπο να είναι αμυλοπηκτίνη. Τα φυτά δημιουργούν αυτά τα πολυμερή αμύλου για να αποθηκεύουν τη γλυκόζη που δημιουργούν κατά τη φωτοσύνθεση. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο είναι καλές πηγές ενέργειας.

Όταν κάποιος τρώει τροφή που περιέχει άμυλο, το σώμα διασπά τα φυσικά πολυμερή σε μονάδες γλυκόζης, οι οποίες παρέχουν ενέργεια σε όλο το σώμα. Εκτός από το ότι αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας, διάφορες βιομηχανίες —συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντω— χρησιμοποιούν άμυλο στις διαδικασίες παραγωγής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υδατάνθρακες που αδυνατίζουν και σας χαρίζουν υγεία

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon