Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο λαχανικά: Η συμβολή των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία – Πόσα πρέπει να τρώμε [vid]

Άμυλο λαχανικά: Η συμβολή των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία – Πόσα πρέπει να τρώμε [vid]

Άμυλο λαχανικά: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.


Τα αμυλούχα λαχανικά είναι εκείνα με σχετικά υψηλή ποσότητα υδατανθράκων ανά μονάδα βάρους. Ενδεικτικά, τα λαχανικά με περιεκτικότητα υδατανθράκων που υπερβαίνει τα 5g ανά 100g βάρους μπορούν να θεωρηθούν αμυλούχα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνουνται: το παντζάρι, ο αρακάς, οι πατάτες, η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι: Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα αμυλούχα τρόφιμα γενικά συνίσταται να περιορίζονται στο ένα τέταρτο του πιάτου σας στα κύρια γεύματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αμυλούχων λαχανικών για την υγεία

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών. Παρέχουν επίσης επάρκεια βιταμίνης C, βιταμινών Β και καλίου. Οι υδατάνθρακες γενικά μας παρέχουν ενέργεια αλλά αυξάνουν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σχετικά γρήγορα και σημαντικά, γι ‘αυτό και συνίσταται η κατανάλωσή τους με μέτρο. Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι δρα αντιοξειδωτικά, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Την ίδια στιγμή, το κάλιο είναι χρήσιμο για τα νεύρα και τους μύες μας, ενώ οι βιταμίνες Β παίζουν διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των λιπών και των υδατανθράκων.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών

Είναι σημαντικό τα αμυλούχα λαχανικά να πλένονται καλά πριν το μαγείρεμα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Επιπλέον, να θυμάστε ότι τα τηγανητά αμυλούχα λαχανικά, όπως για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες ή τα τσιπς είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες και για τον λόγο αυτό η πρόσληψή τους θα πρέπει να περιορίζεται με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης βάρους, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαίτα κολλαγόνου: Η διατροφή που υπόσχεται νεανικό δέρμα και υγιείς αρθρώσεις

Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται άμυλο

Η κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς είναι υγιεινή & πλούσια σε γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon