Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο καλαμποκιού: Ποια είναι η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στην υγεία [vid]

Άμυλο καλαμποκιού: Ποια είναι η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στην υγεία [vid]

Άμυλο καλαμποκιού: Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.



Το άμυλο είναι ο πιο άφθονος υδατάνθρακας στην ανθρώπινη διατροφή, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50 τοις εκατό της κατανάλωσης υδατανθράκων. Το άμυλο αντιπροσωπεύει επίσης το 70 έως 80 τοις εκατό όλων των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος παγκοσμίως. Βρίσκεται στα τοιχώματα των φυτών και είναι ιδιαίτερα άφθονο σε ρίζες οι πατάτες και σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.


Κάθε πυρήνας καλαμποκιού έχει τρία κύρια μέρη: το φύτρο, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο. Το πίτουρο είναι το σκληρό εξωτερικό κέλυφος, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το φύτρο είναι το κάτω μέρος του πυρήνα, που μπορεί να φυτρώσει σε νέο φυτό και είναι πλούσιο σε λίπη. Το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου στο καλαμπόκι βρίσκεται μέσα στο ενδοσπέρμιο, το οποίο αποτελεί το εσωτερικό στρώμα του πυρήνα.

Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

Οφέλη του αμύλου καλαμποκιού για την υγεία

Ένα φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού έχει 488 θερμίδες, με λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λίπη ή βιταμίνες. Λόγω αυτής της έλλειψης θρεπτικών συστατικών, τα οφέλη του για την υγεία είναι περιορισμένα. Εάν ωστόσο είστε λιποβαρές άτομο ή σηκώνετε βάρους και θέλετε να κερδίσετε γρήγορα βάρος, το άμυλο καλαμποκιού μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Το πεπτικό σας σύστημα διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Χωρίς τις φυτικές ίνες, το λίπος ή την πρωτεΐνη που επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, το άμυλο καλαμποκιού παρέχει στο σώμα σας ενέργεια πιο γρήγορα από τους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του αμύλου καλαμποκιού είναι ότι είναι χωρίς γλουτένη. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο αλευριού σίτου για άτομα με κοιλιοκάκη ή άλλη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Τούτου λεχθέντος, το αλεύρι βρώμης είναι επίσης χωρίς γλουτένη, αλλά είναι μια πιο θρεπτική επιλογή. Ένα φλιτζάνι αλεύρι βρώμης έχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο από το άμυλο καλαμποκιού.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon