Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο Διατροφή: Τι κάνει το άμυλο και πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας; [vid]

Άμυλο Διατροφή: Τι κάνει το άμυλο και πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας; [vid]

Άμυλο Διατροφή: Το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για το σώμα σας. Η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματός σας και απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως πηγή καυσίμου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.



Το άμυλο είναι ένας τύπος σύνθετου υδατάνθρακα που βρίσκεται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως πατάτες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Το άμυλο διασπάται σε γλυκόζη στο σώμα σας, παρέχοντας μια πιο σταδιακή πηγή ενέργειας για τις σωματικές σας διαδικασίες από ό, τι οι απλοί υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες, όπως τα άμυλα, παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου στο σώμα σας, επομένως αποτελούν σημαντικό μέρος της θερμιδικής σας πρόσληψης.


Τι κάνει το άμυλο;

Το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για το σώμα σας. Η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματός σας και απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως πηγή καυσίμου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ενώ τα περισσότερα άμυλα διασπώνται από το σώμα σας σε γλυκόζη, το ανθεκτικό άμυλο περνά άπεπτο στο παχύ έντερο, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Αυτός ο τύπος αμύλου λειτουργεί σαν τις φυτικές ίνες. Παρέχει διατροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο παχύ έντερο – ενεργώντας ως πρεβιοτικό και διατηρώντας τα ακμαία και υγιή. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου και ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει πολλαπλούς τύπους.

Αμυλούχα τρόφιμα

  • όσπρια
  • πατάτες
  • δημητριακά ολικής αλέσεως και
  • προϊόντα ολικής αλέσεως (όπως ψωμί και δημητριακά)

Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε μια σειρά από βασικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο περιλαμβάνουν: πατάτες, πράσινες μπανάνες. Οι πατάτες, το ρύζι και τα όσπρια που έχουν μαγειρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αφήνονται να κρυώσουν έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο. Τα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης φυσικά υψηλά σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα σας, καθώς και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και της εκκολπωμάτωσης, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon