Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο Διατροφή: Τι κάνει το άμυλο και πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας; [vid]

Άμυλο Διατροφή: Τι κάνει το άμυλο και πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας; [vid]

Άμυλο Διατροφή: Το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για το σώμα σας. Η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματός σας και απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως πηγή καυσίμου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.


Το άμυλο είναι ένας τύπος σύνθετου υδατάνθρακα που βρίσκεται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως πατάτες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Το άμυλο διασπάται σε γλυκόζη στο σώμα σας, παρέχοντας μια πιο σταδιακή πηγή ενέργειας για τις σωματικές σας διαδικασίες από ό, τι οι απλοί υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες, όπως τα άμυλα, παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου στο σώμα σας, επομένως αποτελούν σημαντικό μέρος της θερμιδικής σας πρόσληψης.

Τι κάνει το άμυλο;

Το άμυλο μετατρέπεται σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για το σώμα σας. Η γλυκόζη κυκλοφορεί σε όλο το σώμα σας διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματός σας και απορροφάται από τα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως πηγή καυσίμου, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ενώ τα περισσότερα άμυλα διασπώνται από το σώμα σας σε γλυκόζη, το ανθεκτικό άμυλο περνά άπεπτο στο παχύ έντερο, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Αυτός ο τύπος αμύλου λειτουργεί σαν τις φυτικές ίνες. Παρέχει διατροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο παχύ έντερο – ενεργώντας ως πρεβιοτικό και διατηρώντας τα ακμαία και υγιή. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανθεκτικού αμύλου και ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει πολλαπλούς τύπους.

Αμυλούχα τρόφιμα

  • όσπρια
  • πατάτες
  • δημητριακά ολικής αλέσεως και
  • προϊόντα ολικής αλέσεως (όπως ψωμί και δημητριακά)

Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε μια σειρά από βασικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο περιλαμβάνουν: πατάτες, πράσινες μπανάνες. Οι πατάτες, το ρύζι και τα όσπρια που έχουν μαγειρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αφήνονται να κρυώσουν έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο. Τα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης φυσικά υψηλά σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα σας, καθώς και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και της εκκολπωμάτωσης, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon