Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.


Όπως πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι ψητές πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα, είναι πολύτιμα συστατικά μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες σε σύγκριση με τα φυλλώδη λαχανικά, τις πιπεριές και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά, γι ‘αυτό μείνετε σε λογικές μερίδες-ιδιαίτερα εάν ανησυχείτε για το βάρος σας.

  • Φυτικές ίνες

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν πολυάριθμους σημαντικούς ρόλους στην υγεία, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξή σας υπό έλεγχο και προάγοντας υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

  • Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το γενετικό υλικό. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της β-καροτίνης, της λουτεΐνης και της βήτα-κρυπτοξανθίνης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και τύφλωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Προωθούν επίσης την οστεϊκή υγεία, την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών του σώματος και προστατεύει από τις βλάβες του δέρματος. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Β-Βιταμίνες

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών Β, ιδιαίτερα βιταμίνης Β-6 και φυλλικού οξέος.Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι βιταμίνες Β-6 και το φυλλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι βιταμίνες Β προάγουν επίσης τη θετική διάθεση βοηθώντας τον εγκέφαλό σας να παράγει χημικές ουσίες, όπως ντοπαμίνη και σεροτονίνη, και προστατεύουν από την απώλεια μνήμης.

  • Μεταλλικά στοιχεία

Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή ημικρανιών. Ο μεταλλικός ψευδάργυρος στα αμυλούχα λαχανικά συμβάλλει στην υγεία των ιστών των ματιών και του σώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την συμβολή των ανθεκτικών αμύλων στην υγεία και την απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon