Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.



Όπως πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι ψητές πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα, είναι πολύτιμα συστατικά μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες σε σύγκριση με τα φυλλώδη λαχανικά, τις πιπεριές και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά, γι ‘αυτό μείνετε σε λογικές μερίδες-ιδιαίτερα εάν ανησυχείτε για το βάρος σας.


  • Φυτικές ίνες

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παίζουν πολυάριθμους σημαντικούς ρόλους στην υγεία, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξή σας υπό έλεγχο και προάγοντας υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

  • Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το γενετικό υλικό. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της β-καροτίνης, της λουτεΐνης και της βήτα-κρυπτοξανθίνης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και τύφλωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Προωθούν επίσης την οστεϊκή υγεία, την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών του σώματος και προστατεύει από τις βλάβες του δέρματος. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Β-Βιταμίνες

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών Β, ιδιαίτερα βιταμίνης Β-6 και φυλλικού οξέος.Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι βιταμίνες Β-6 και το φυλλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι βιταμίνες Β προάγουν επίσης τη θετική διάθεση βοηθώντας τον εγκέφαλό σας να παράγει χημικές ουσίες, όπως ντοπαμίνη και σεροτονίνη, και προστατεύουν από την απώλεια μνήμης.

  • Μεταλλικά στοιχεία

Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή ημικρανιών. Ο μεταλλικός ψευδάργυρος στα αμυλούχα λαχανικά συμβάλλει στην υγεία των ιστών των ματιών και του σώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την συμβολή των ανθεκτικών αμύλων στην υγεία και την απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon