Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο Διατροφή: Σε τι διαφέρουν τα αμυλούχα από τα μη αμυλούχα λαχανικά [vid]

Άμυλο Διατροφή: Σε τι διαφέρουν τα αμυλούχα από τα μη αμυλούχα λαχανικά [vid]

Άμυλο Διατροφή: Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.



Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καλύτερη συνολική υγεία. Αλλά ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Καταρχάς, ας δούμε τί είναι τα αμυλούχα λαχανικά;


Αμυλούχα λαχανικά: Τι είναι;

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερο άμυλο από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας διασπά σε γλυκόζη. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε θερμίδες από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Έχουν επίσης λιγότερες φυτικές ίνες, οπότε μπορεί να μην σας χορταίνουν το ίδιο με τα μη αμυλούχα λαχανικά. Ωστόσο, τα αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και πρέπει να περιλαμβάνονται στην υγιεινή διατροφή σας. Γενικά, συνίσταται να τα περιορίσετε στο 1/4 περίπου του πιάτου σας. Τούτο διότι, δεδομένου ότι τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν άνοδο του σακχάρου στο αίμα σας.

Ορισμένα παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών περιλαμβάνουν:

  • Καλαμπόκι
  • Λευκές πατάτες
  • Γλυκοπατάτες
  • Αρακάς
  • Παντζάρια
  • Κολοκύθα
  • Γογγύλια
  • Καρότα


Μη αμυλούχα λαχανικά: Τι είναι;

Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε ζάχαρη συγκριτικά με τα αμυλούχα λαχανικά. Συνήθως περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι ένα φλιτζάνι φυλλώδη λαχανικά ή 1/2 φλιτζάνι άλλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να γεμίζουν περίπου το 1/2 του πιάτου σας.

Ορισμένα παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών είναι τα εξής:

  • Μαύρες ελιές
  • Μωβ λάχανο
  • Μελιτζάνα
  • Ρόκα
  • Σπαράγγι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σέλινο
  • Λάχανο
  • Κόκκινες πιπεριές
  • Ντομάτες

Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon