Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Μη αμυλούχα τρόφιμα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Άμυλο διατροφή: Μη αμυλούχα τρόφιμα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Άμυλο διατροφή: Σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες, οι οποίες μέσω της πέψης για να προωθούν την υγιή λειτουργία του εντέρου, το άμυλο διασπάται, αφομοιώνεται και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και δεν προάγει την υγιή πεπτική λειτουργία.


Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις παγκοσμίως. Αν και μπορεί να μην είναι πλήρως ιάσιμος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή διατροφή, την τακτική σωματική δραστηριότητα και έναν εν γένει υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε τα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες λέγεται ότι επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Αλλά, πριν προχωρήσουμε, ας δούμε τι είναι το άμυλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που σχηματίζεται από σειρές μονάδων γλυκόζης που ονομάζονται πολυσακχαρίτες. Σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν μέσω της πέψης για να προωθήσουν την υγιή λειτουργία του εντέρου, το άμυλο διασπάται, αφομοιώνεται και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και δεν προάγει την υγιή πεπτική λειτουργία. Το άμυλο μπορεί να μεταβολιστεί γρήγορα – ακόμη πιο γρήγορα από τη ζάχαρη – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αμέσως μετά το φαγητό. Είναι καλύτερο να βρείτε υποκατάστατα χωρίς άμυλο που είναι υγιεινά και νόστιμα.

Ακολουθούν ορισμένες τροφές χωρίς άμυλο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή

  • Λαχανικά

Ραπανάκι, καρότα, φυλλώδη λαχανικά, κατσαρό λάχανο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθα, αγγούρι, κολοκυθάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλινο, σπαράγγια, ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρι, μπρόκολο, μπάμιες, μελιτζάνα, κουνουπίδι κ.ά. είναι μερικά λαχανικά που περιέχουν αμελητέα ποσότητα αμύλου και είναι ασφαλή για κατανάλωση.

  • Φρούτα

Τα πεπόνια, τα μούρα όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αχλάδια μεταξύ άλλων ταξινομούνται ως μη αμυλούχα φρούτα.

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι χωρίς άμυλο, παρόλο που περιέχουν υδατάνθρακες – ο φυσικός υδατάνθρακας στο γάλα είναι η ζάχαρη που ονομάζεται λακτόζη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά για να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

  • Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι χωρίς λιπαρά και χωρίς υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα παρέχουν πρωτεΐνες και υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος και ο σολομός είναι γεμάτα με υψηλή ποσότητα βιταμίνης D, η οποία είναι ένα υγιές θρεπτικό συστατικό για τα οστά και τα δόντια. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon