Άμυλο διατροφή: Πολλά επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
Μαζί με τα σάκχαρα και τις φυτικές ίνες, το άμυλο είναι ένας από τους τρεις τύπους υδατανθράκων. Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, παρέχει γλυκόζη — το κύριο καύσιμο του σώματος και του εγκεφάλου σας . Ενώ πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, είναι εξαιρετικά θρεπτικά, πολλές επεξεργασμένες ποικιλίες δεν είναι.
Άμυλο διατροφή: Λίστα με αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε
- Επεξεργασμένα ψωμιά
Ενώ τα ψωμιά ολικής αλέσεως παρέχουν πολύτιμες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, οι οποίες προάγουν τον έλεγχο της όρεξης, οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή επεξεργασμένων ψωμιών χάνουν μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά κατά την επεξεργασία. Η American Heart Association συνιστά να αποφεύγετε τα ψωμιά που αναφέρουν επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ή το αλεύρι σίτου, ως κύριο συστατικό. Αντίθετα, επιλέξτε ψωμιά που παρασκευάζονται με 100 τοις εκατό δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, άγριο ρύζι και βρώμη ολικής αλέσεως.
- Αλμυρά σνακ
Πολλά επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Επομένως καλό είναι να αποφεύγετε τσιπς, σφολιάτες και πατατάκια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας πατατάκια ψήνοντας φέτες γλυκοπατάτας με ελαιόλαδο.
- Εμπορικά κέικ και μπισκότα
Η υπερβολική κατανάλωση μπισκότων και κέικ εγκυμονεί κινδύνους. Οι περισσότερες ποικιλίες που αγοράζονται στο κατάστημα είναι πλούσιες σε επεξεργασμένους κόκκους, πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη. Μια φέτα κέικ σοκολάτας που παρασκευάζεται στο εμπόριο περιέχει περίπου 26 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και σχεδόν 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Τα εμπορικά αρτοσκευάσματα είναι επίσης μια κοινή πηγή τρανς λιπαρών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη σας και αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ετοιμάστε κέικ με πιο υγιεινά συστατικά, όπως αλεύρι ολικής αλέσεως, και βασιστείτε σε φυσικά γλυκαντικά, όπως η άγλυκη σάλτσα μήλου, πιο συχνά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube