Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο

Άμυλο διατροφή: Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο

Άμυλο διατροφή: Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος.



Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση άφθονων αμυλούχων τροφών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για την παροχή ενέργειας και φυτικών ινών, καθώς και για την αύξηση του αισθήματος πληρότητας.


Ενέργεια

Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος. Εάν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, το συκώτι την αποθηκεύει ως γλυκογόνο. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα είναι υπεύθυνος για το 20-25% της κατανάλωσης γλυκόζης του σώματος.

Φυτικές ή διαιτητικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι μια μη αφομοιώσιμοι υδατανθράκες που υπάρχει μόνο σε φυτικά τρόφιμα. Τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως το καλαμπόκι, τα παντζάρια, οι πατάτες, τα φασόλια, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι άφθονες πηγές φυτικών ινών. Αν και το σώμα δεν αφομοιώνει τις φυτικές ίνες, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Οι διατροφολόγοι χωρίζουν τις φυτικές ίνες σε διαλυτές και αδιάλυτες μορφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές διαλυτών φυτικών ινών που μπορούν να απορροφήσουν νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και μαλακώνουν τα κόπρανα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφούν νερό. Αντίθετα, περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα, προσθέτοντας όγκο για να διατηρείται ομαλή η κίνηση του εντέρου και να αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα περισσότερα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες. Οι οδηγίες προτείνουν ότι οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται έως και 28 γραμμάρια (g) φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι ενήλικοι άνδρες χρειάζονται έως και 34 γραμμάρια.

Κορεσμός

Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού, που είναι η αίσθηση του πληρότητας, μετά το φαγητό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, η κατανάλωση ινωδών τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα μέτριο βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το φρούτο που βοηθά στην απώλεια βάρους

Η διατροφική αξία του αμύλου εξαρτάται από τους τρόπους πέψης

Καλές πηγές αμύλου που συνίσταται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon