Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διατροφή: Γιατί χρειαζόμαστε αμυλούχα τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή

Άμυλο διατροφή: Γιατί χρειαζόμαστε αμυλούχα τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 


αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων μας και παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Πηγές αμύλου – όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά – θα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της τροφής που καταναλώνετε. Όπου μπορείτε, επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως και τρώτε πατάτες με τη φλούδα τους για περισσότερες φυτικές ίνες.

Θα πρέπει να τρώμε ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί χρειάζεστε τα αμυλούχα τρόφιμα;

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αμυλούχα τρόφιμα παχαίνουν, αλλά γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες λίπους. Απλώς προσέξτε τα πρόσθετα λίπη που χρησιμοποιείτε όταν τα μαγειρεύετε και τα σερβίρετε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Αμυλούχα τρόφιμα και φυτικές ίνες

Οι ποικιλίες αμυλούχων τροφών ολικής αλέσεως και οι πατάτες (ιδιαίτερα όταν τρώγονται με το δέρμα τους) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Οι ίνες είναι το όνομα που δίνεται σε μια σειρά ουσιών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων και των δημητριακών. Οι φυτικές ίνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν βοηθούν άλλα τρόφιμα και άχρηστα προϊόντα να μετακινηθούν μέσω του εντέρου. Οι φλούδες πατάτας, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι όλα καλές πηγές αυτού του είδους φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα έντερά σας υγιή και να αισθάνεστε χορτάτοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε πάρα πολύ. Αυτό κάνει τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τις πατάτες που τρώγονται με τη φλούδα τους να αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 4 τύποι ανθεκτικού αμύλου

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon