Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διαίτα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής χωρίς άμυλο [vid]

Άμυλο διαίτα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής χωρίς άμυλο [vid]

Άμυλο διαίτα: Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι' αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. 



Σε μια δίαιτα χωρίς άμυλο ή με μειωμένο άμυλο, συνίσταται να αποφεύγετε τα δημητριακά, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, τις πατάτες, τα φασολάκια και όλα τα είδη οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φασολιών και των φακών, καθώς όλα αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικές πηγές αμύλου. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε επίσης ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι βρώμης, ψωμί, κέικ ή μπισκότα.


Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι’ αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. Όταν αποφεύγετε τα αμυλούχα τρόφιμα, η διατροφή σας θα αποτελείται κυρίως από μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα σας παρέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιθανά οφέλη μιας δίαιτας χωρίς άμυλο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ​Mayo Clinic Proceedings​ τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς άμυλο με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή και τα επεξεργασμένα δημητριακά, συσχετίστηκαν με αύξηση βάρους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 2011, επομένως η κατανάλωση λιγότερων μερίδων από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τον Νοέμβριο του 2010 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους. Ο γλυκαιμικός δείκτης υπολογίζει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφού τα καταναλώσετε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Πώς μπορεί η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους;

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon