Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διαίτα: Ο αποκλεισμός του αμύλου σε μία διαίτα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτέλεσματα

Άμυλο διαίτα: Ο αποκλεισμός του αμύλου σε μία διαίτα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτέλεσματα

Άμυλο διαίτα: Η αφαίρεση των φυσικών αμύλων από τη διατροφή σας με την ελπίδα να χάσετε βάρος μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα φυσικά άμυλα είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών, που είναι δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition», οι άνθρωποι που τρώνε τις περισσότερες διαιτητικές ίνες τείνουν να έχουν το χαμηλότερο σωματικό βάρος και ποσότητα σωματικού λίπους.


Οι αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά και οι πατάτες σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται ότι διακυβεύουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Οι αμυλούχες διατροφικές πηγές μπορεί να είναι υψηλές σε θερμίδες – και αυτό σημαίνει ότι η μείωση τους στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Ωστόσο, η απώλεια βάρους περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αποφυγή ενός μεμονωμένου τύπου τροφής θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές.

Βασικά για το άμυλο

Όλα τα άμυλα είναι ένας τύπος υδατανθράκων – συγκεκριμένα, σύνθετοι υδατάνθρακες που αποτελούνται από μακριές αλυσίδες μορίων ζάχαρης. Τα άμυλα μπορεί να είναι φυσικά ή εξευγενισμένα. Μερικά παραδείγματα φυσικών αμύλων περιλαμβάνουν: λαχανικά με ρίζα, βρώμη, σιτάρι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, φασόλια και αρακάς. Πηγές πεξεργασμένου αμύλου περιλαμβάνουν: πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, αρτοσκευάσματα με λευκό αλεύρι. Σύμφωνα με συστάσεις ειδικών, είναι σημαντική η κατανάλωη αμύλου σε καθημερινή βάση, επειδή παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνουμε από άλλα τρόφιμα. Τα είδη αμύλου που επιλέγετε να φάτε, ωστόσο, μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στα αποτελέσματα απώλειας βάρους σας.

Άμυλα προς Αποφυγή

Γενικά οι συστάσεις μιλούν για περιορισμό των επεξεργασμένων αμύλων στη διατροφή σας. Τα επεξεργασμένα άμυλα έχουν υποστεί επεξεργασία, που αφαιρεί από τα προϊόντα τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τους, όπως τον φλοιό μιας πατάτας που περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων αμύλων μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους, επειδή το σώμα σας αφομοιώνει τα άμυλα γρήγορα και δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα φυσικά άμυλα.

Αμυλούχες πηγές για απώλεια βάρους

Η αφαίρεση των φυσικών αμύλων από τη διατροφή σας με την ελπίδα να χάσετε βάρος μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα φυσικά άμυλα είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών, που είναι δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition», οι άνθρωποι που τρώνε τις περισσότερες διαιτητικές ίνες τείνουν να έχουν το χαμηλότερο σωματικό βάρος και ποσότητα σωματικού λίπους. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης ένα πολύ χορταστικό θρεπτικό συστατικό, επομένως μπορεί να σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερες συνολικά θερμίδες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Άμυλο πατάτας: Οφέλη και χρήσεις για το δέρμα στην Αγιουρβέδα

Η δυναμική των αμυλούχων τροφίμων

Ιδέες γευμάτων για υγιεινή διατροφή χωρίς άμυλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon