Αμυγδαλόπιτα: Αυτή η συνταγή για αμυγδαλόπιτα προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό βουτυρώδους κρούστας και πλούσιας, με ξηρούς καρπούς γέμισης.
Η αμυγδαλόπιτα είναι ένα νόστιμο και με ξηρούς καρπούς επιδόρπιο που είναι τέλειο για τους λάτρεις των αμυγδάλων και για όσους αναζητούν μια γλυκιά λιχουδιά με μια απολαυστική τραγανή γεύση. Αυτή η συνταγή δίνει μια λαχταριστή αμυγδαλόπιτα που ετοιμάζεται εύκολα και εγγυάται ότι θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας για επιδόρπιο.
Aμυγδαλόπιτα
Για την κρούστα πίτας:
- 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση αμυγδάλου:
- 1 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοτριμμένα
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
- 1/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα
Για επικάλυψη:
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
- Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για ξεσκόνισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε την κρούστα πίτας:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
- Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο στο μείγμα του αλευριού.
- Χρησιμοποιήστε έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής ή τα δάχτυλά σας για να δώσετε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
- Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, μία κουταλιά της σούπας τη φορά, και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να ενώνεται η ζύμη.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ισιώνουμε σε δίσκο, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αμυγδάλου:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και την κρυσταλλική ζάχαρη.
- Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο, τα αυγά, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα στο μείγμα αμυγδάλου.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να έχουμε μια λεία γέμιση αμυγδάλου. Αφήνω στην άκρη.
Ανοίγουμε την κρούστα πίτας:
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε την παγωμένη κρούστα πίτας σε κύκλο με διάμετρο περίπου 12 ίντσες.
Γραμμή στο ταψί για πίτα:
- Μεταφέρετε προσεκτικά την τυλιγμένη κρούστα πίτας σε ένα ταψί πίτας 9 ιντσών.
- Πιέστε την κρούστα στον πάτο και τις πλευρές του ταψιού, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει.
Συναρμολογήστε την πίτα:
- Ρίχνουμε τη γέμιση αμυγδάλου στην έτοιμη κρούστα της πίτας απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες πάνω από τη γέμιση αμυγδάλου.
Ψήστε:
- Τοποθετούμε την αμυγδαλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει ελαφρά η κορυφή.
Ψύξτε και σερβίρετε:
- Αφήνουμε την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει στο τηγάνι για περίπου 15-20 λεπτά.
- Αν θέλετε, πασπαλίστε το πάνω μέρος με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής πριν το σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
- Κόψτε και σερβίρετε τη λαχταριστή σπιτική αμυγδαλόπιτα σας. Είναι εξαιρετικό μόνο του ή με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Αυτή η συνταγή για αμυγδαλόπιτα προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό βουτυρώδους κρούστας και πλούσιας, με ξηρούς καρπούς γέμισης. Είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή όποτε έχετε διάθεση για ένα γλυκό και με ξηρούς καρπούς επιδόρπιο. Απολαύστε!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube