Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αμύγδαλα: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας;

Αμύγδαλα: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας;

Αμύγδαλα: Αν και τα αμύγδαλα αναφέρονται συνήθως ως ξηροί καρποί, στην πραγματικότητα είναι βρώσιμοι σπόροι σε σχήμα δακρύου που είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς.


Αν και τα αμύγδαλα αναφέρονται συνήθως ως ξηροί καρποί, στην πραγματικότητα είναι βρώσιμοι σπόροι σε σχήμα δακρύου που είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς. Μπορείτε να τα αγοράσετε ξεφλουδισμένα ή ασπρισμένα, δηλαδή όταν τα αμύγδαλα με κέλυφος έχουν υποστεί επεξεργασία με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε την καφέ εξωτερική επικάλυψη, αφήνοντας πίσω τους ένα απαλό λευκό εσωτερικό.

Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία

1. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Έρευνα από το British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, περίπου 55 γραμμάρια την ημέρα, δεν είναι μόνο ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αλλά έχει επίσης περιορισμένο κίνδυνο αύξησης βάρους. Μια μελέτη του 2013 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα, όταν καταναλώνονται ως σνακ, βοηθούν στη μείωση της πείνας και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, επειδή οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά στα οποία δυσκολευόμαστε να έχουμε πρόσβαση – αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε όσο το 10-15% των θερμίδων τους.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, χαλκό και μαγγάνιο. Δύο ερευνητικές μελέτες το 2012 και το 2014 διαπίστωσαν ότι η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά σε υπέρβαρα άτομα. Περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλου βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

3. Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη του 2017 στην Ινδία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη των αμυγδάλων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής είχε πολλαπλά οφέλη τόσο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Μια περαιτέρω μελέτη στην Κίνα έδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση αμυγδάλου είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και γλυκόζης νηστείας, επομένως φαίνεται ότι η συμπερίληψη των αμυγδάλων ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη. Τούτου λεχθέντος, πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας, ειδικά εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

4. Μπορεί να υποστηρίξει τον εγκέφαλο

Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του φυλλικού οξέος και των ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και της l-καρνιτίνης που είναι γνωστή για τα νευροπροστατευτικά της οφέλη. Απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Φαίνεται ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να είναι καλή για το έντερο. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αμυγδάλων ή βουτύρου αμυγδάλου όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα της διατροφής τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, αλλά άλλαξε επίσης τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, πιθανώς, εν μέρει, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Είναι τα αμύγδαλα ασφαλή για όλους;

Τα άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς πρέπει να αποφεύγουν τα αμύγδαλα. Τα συμπτώματα αλλεργίας συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση. Ωστόσο, εάν αυτό εξελιχθεί σε σοβαρή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεση βοήθεια. Τα μικρά παιδιά, μερικοί ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πρόβλημα στην κατάποση θα πρέπει να αποφεύγουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς λόγω του κινδύνου πνιγμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε τα αμύγδαλα στην διατροφή σας και δείτε την διαφορά στο σώμα σας

Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία των ξηρών καρπών

7 Superfoods στη διατροφή σας για λαμπερή επιδερμίδα

5 οφέλη που προσφέρουν οι ξηροί καρποί στην υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon