Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλου βελτιώνει τις αθλητικές αποδόσεις ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές και ενισχύει την αντοχή.


Τα αμύγδαλα είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και πολλά ακόμη. Πώς όμως επιδρούν στη βελτίωση της απόδοσης στων αθλητισμό; Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των αμυγδάλων στα στοιχεία της απόδοσης άσκησης αντοχής σε εκπαιδευμένους αθλητές. Η μελέτη διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ ο έλεγχος έγινε με εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι λεπτομέρειες της μελέτης για την αθλητική απόδοση

Οκτώ εκπαιδευμένοι άνδρες ποδηλάτες και δύο τριαθλητές επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν 75 g/d ολόκληρα αμύγδαλα (ALM) ή ισοθερμιδικά μπισκότα (COK). Κατανάλωναν το καθορισμένο φαγητό για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια το εναλλακτικό φαγητό για άλλες 4 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 δοκιμασίες απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν σε 125 λεπτά άσκησης σταθερής κατάστασης (SS) και χρονική δοκιμή 20 λεπτών (TT) σε έναν σταθερό εκπαιδευτή εσωτερικού χώρου στην αρχή της μελέτης (BL). Το ίδιο επανέλαβαν και στο τέλος κάθε φάσης παρέμβασης. Το φλεβικό αίμα συλλέχθηκε το πρωί πριν από τη δοκιμή απόδοσης για βιοχημικές μετρήσεις. Επίσης συλλέχθηκε αίμα από τα δάχτυλα κατά τη διάρκεια της δοκιμής για τον προσδιορισμό της γλυκόζης. Η οξείδωση των υδατανθράκων και του λίπους, η ενεργειακή δαπάνη και η χρήση οξυγόνου υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση αναπνευστικών αερίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Το ALM αύξησε την ποδηλατική απόσταση κατά τη διάρκεια του TT κατά 1,7 km σε σύγκριση με το BL (21,9 έναντι 20,2 km, P = 0,053). Αντίστοιχα το COK αυξήθηκε 0,6 km (20,8 έναντι 20,2 km, P> 0,05). Το ALM, αλλά όχι το COK, οδήγησε σε υψηλότερη CHO και χαμηλότερη οξείδωση λίπους και λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του TT από το BL (P <0,05). Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ BL, ALM και COK. Το ALM διατήρησε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το TT από το COK (P <0,05). Το ALM είχε υψηλότερη βιταμίνη Ε και αιμοσφαιρίνη και χαμηλότερο ελεύθερο λιπαρό οξύ στον ορό (P <0,05), ελαφρώς αυξημένη αργινίνη και νιτρικό οξείδιο και ινσουλίνη πλάσματος (P> 0,05) από το BL και υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από τον COK (P <0,05).

Συμπερασματικά, ολόκληρα τα αμύγδαλα βελτίωσαν την ποδηλατική απόσταση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση αντοχής περισσότερο από τα ισοθερμικά μπισκότα σε εκπαιδευμένους αθλητές. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλουν στην κράτηση και χρήση CHO και στην αποτελεσματική χρήση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή εκείνων που λαμβάνουν προπόνηση άσκησης για βελτίωση της απόδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα;

2 εξωτικές συνταγές με αμύγδαλα που σας ταξιδεύουν

Γιατί τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα τακτικά;

Φτιάξτε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι & απολαύστε πλούσια γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon