Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;

Αμύγδαλα αθλητισμός: Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλου βελτιώνει τις αθλητικές αποδόσεις ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές και ενισχύει την αντοχή.


Τα αμύγδαλα είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και πολλά ακόμη. Πώς όμως επιδρούν στη βελτίωση της απόδοσης στων αθλητισμό; Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των αμυγδάλων στα στοιχεία της απόδοσης άσκησης αντοχής σε εκπαιδευμένους αθλητές. Η μελέτη διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ ο έλεγχος έγινε με εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι λεπτομέρειες της μελέτης για την αθλητική απόδοση

Οκτώ εκπαιδευμένοι άνδρες ποδηλάτες και δύο τριαθλητές επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν 75 g/d ολόκληρα αμύγδαλα (ALM) ή ισοθερμιδικά μπισκότα (COK). Κατανάλωναν το καθορισμένο φαγητό για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια το εναλλακτικό φαγητό για άλλες 4 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 δοκιμασίες απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν σε 125 λεπτά άσκησης σταθερής κατάστασης (SS) και χρονική δοκιμή 20 λεπτών (TT) σε έναν σταθερό εκπαιδευτή εσωτερικού χώρου στην αρχή της μελέτης (BL). Το ίδιο επανέλαβαν και στο τέλος κάθε φάσης παρέμβασης. Το φλεβικό αίμα συλλέχθηκε το πρωί πριν από τη δοκιμή απόδοσης για βιοχημικές μετρήσεις. Επίσης συλλέχθηκε αίμα από τα δάχτυλα κατά τη διάρκεια της δοκιμής για τον προσδιορισμό της γλυκόζης. Η οξείδωση των υδατανθράκων και του λίπους, η ενεργειακή δαπάνη και η χρήση οξυγόνου υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση αναπνευστικών αερίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Το ALM αύξησε την ποδηλατική απόσταση κατά τη διάρκεια του TT κατά 1,7 km σε σύγκριση με το BL (21,9 έναντι 20,2 km, P = 0,053). Αντίστοιχα το COK αυξήθηκε 0,6 km (20,8 έναντι 20,2 km, P> 0,05). Το ALM, αλλά όχι το COK, οδήγησε σε υψηλότερη CHO και χαμηλότερη οξείδωση λίπους και λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του TT από το BL (P <0,05). Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ BL, ALM και COK. Το ALM διατήρησε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το TT από το COK (P <0,05). Το ALM είχε υψηλότερη βιταμίνη Ε και αιμοσφαιρίνη και χαμηλότερο ελεύθερο λιπαρό οξύ στον ορό (P <0,05), ελαφρώς αυξημένη αργινίνη και νιτρικό οξείδιο και ινσουλίνη πλάσματος (P> 0,05) από το BL και υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από τον COK (P <0,05).

Συμπερασματικά, ολόκληρα τα αμύγδαλα βελτίωσαν την ποδηλατική απόσταση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση αντοχής περισσότερο από τα ισοθερμικά μπισκότα σε εκπαιδευμένους αθλητές. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλουν στην κράτηση και χρήση CHO και στην αποτελεσματική χρήση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή εκείνων που λαμβάνουν προπόνηση άσκησης για βελτίωση της απόδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα;

2 εξωτικές συνταγές με αμύγδαλα που σας ταξιδεύουν

Γιατί τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν αμύγδαλα τακτικά;

Φτιάξτε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι & απολαύστε πλούσια γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon