Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Amazake: Πώς να φτιάξετε αυτό το υπέροχο ρόφημα ιαπωνικής ζύμωσης ρυζιού

Amazake: Πώς να φτιάξετε αυτό το υπέροχο ρόφημα ιαπωνικής ζύμωσης ρυζιού

Amazake: Δοκιμάστε να φτιάξετε γλυκό σάκε, απολαμβάνοντάς το δροσερό ως ένα μη αλκοολούχο ποτό που θα σας γεμίσει ενέργεια!



Το Amazake (“γλυκό σάκε”) είναι ένα ιαπωνικό ρόφημα που παρασκευάζεται από ρύζι και kome koji (ρύζι koji) ή ρύζι με Aspergillus oryzae, το ίδιο δηλαδή που χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως miso, mirin και σάλτσα σόγιας. Το Amazake είναι το πρώτο βήμα για να φτιάξετε σάκε, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ως γλυκό ρόφημα χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.


Το Koji παράγει ένζυμα (αποτελούμενα από αμινοξέα) που διασπούν το άμυλο (υδατάνθρακες) του ρυζιού στα σάκχαρα γλυκόζη και ολιγοσακχαρίτες, με αποτέλεσμα ένα γλυκό ρόφημα. Εάν αφεθούν να ζυμωθούν για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος θα αρχίσουν να ξινίζουν το amazake και τελικά, τα σάκχαρα θα διασπαστούν σε αλκοόλ, παράγοντας το γνωστό σάκε του ποτού που έχει υποστεί ζύμωση.

Προέλευση του Amazake

Μια εκδοχή του amazake αναφέρεται για πρώτη φορά στο Nihon Shoki (Χρονικά της Ιαπωνίας), ένα παλιό ιαπωνικό κείμενο που συντάχθηκε το 720. Κατά την περίοδο Edo (1600–1868), το amazake σερβίρονταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για την πρόληψη της κούρασης. Σήμερα, το απολαμβάνουν συνήθως κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και της Hina Matsuri (Ημέρα του κοριτσιού ή Φεστιβάλ κούκλας).

Πώς να φτιάξετε το Amazake

Αυτό το ρόφημα ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση είναι σχετικά εύκολο να γίνει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ιαπωνικό ρύζι και koji, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και σε πολλά ιαπωνικά παντοπωλεία υγιεινών τροφίμων, όπου πωλούνται αποξηραμένα ή κατεψυγμένα.

  • Μαγειρέψτε το ρύζι. Ετοιμάστε ρύζι στον ατμό σε μια κουζίνα ρυζιού. Το λευκό ρύζι θα δώσει ένα πιο γλυκό ποτό, αλλά μερικοί άνθρωποι προτιμούν το καστανό ρύζι για τα θρεπτικά του οφέλη. Το Amazake μπορεί να παρασκευαστεί με κανονικό ρύζι στον ατμό και στη συνέχεια να αραιωθεί, ή ρύζι μαγειρεμένο στη ρύθμιση χυλού της κουζίνας ρυζιού, χωρίς να χρειάζεται αραίωση.
  • Προσθέστε το koji. Αφήστε το ρύζι να κρυώσει ελαφρώς (στους 140 βαθμούς Φαρενάιτ περίπου) πριν προσθέσετε το koji. Μόλις το ρύζι φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία, μπορείτε να προσθέσετε το koji, ή ρύζι καλυμμένο με Aspergillus oryzae. Όσο περισσότερο koji χρησιμοποιείτε, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμο το amazake σας. Οι αναλογίες κυμαίνονται από δύο μέρη koji με ένα μέρος ρυζιού, σε ένα μέρος koji έως δύο μέρη ρυζιού.
  • Επωάστε το μείγμα koji και ρυζιού. Το Amazake πρέπει να διατηρείται σε μια ακριβή θερμοκρασία από 55 έως 60 βαθμούς. Μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας γιαουρτιέρα, θερμός ή sous vide. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αφήσετε τον ρυζοπαρασκευαστή σας αν έχετε στη ρύθμιση “διατήρηση ζεστής” με το καπάκι κλειστό και το amazake καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για οκτώ ώρες.
  • Σερβίρετε το amazake αμέσως. Μπορείτε να επιβραδύνετε τη ζύμωση διατηρώντας το amazake στο ψυγείο, αλλά τελικά θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε σάκε. Μια άλλη μέθοδος για να σταματήσετε τη ζύμωση είναι να βράσετε το amazake, το οποίο στην πραγματικότητα σκοτώνει τα ένζυμα koji.

Οφέλη για την υγεία του Amazake

Το Amazake περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β1, βιταμίνης Β9 (φολικό ή φολικό οξύ), γλουταμίνη και προβιοτικά. Το Amazake που παρασκευάζεται με καστανό ρύζι μπορεί να είναι πηγή διαιτητικών ινών. Είναι επίσης φυσικά χωρίς γλουτένη.

Πώς να πίνετε Amazake

Το Amazake έχει την υφή του χυλού ρυζιού, οπότε μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικό και να το φάτε σαν πουτίγκα, αλλά συνήθως σερβίρεται ως ποτό. Μπορείτε να το πιείτε ως ζεστό ρόφημα αραιωμένο με νερό. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να αναμειγνύουν το amazake τους για πιο λεία υφή, ενώ άλλοι απολαμβάνουν τους κόκκους ρυζιού που επιπλέουν στο ρόφημα. Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε ως smoothie με φρούτα και γάλα σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Μπορούν οι διαβητικοί να απολαμβάνουν ένα πιάτο ρύζι σε τακτά χρονικά διαστήματα;

Για ποιο λόγο πρέπει να προσθέσετε τις ρυζογκοφρέτες στο δεκατιανό σας;

Τελικά η κατανάλωση ρυζιού παχαίνει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon