Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμέζι, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.


Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμεζιού, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.

Συστατικά:

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια (κατά προτίμηση μανιτάρια cremini ή button)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι (μελάσα σταφυλιού)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (ή φρέσκο ​​αν υπάρχει)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
  • Προαιρετικά: μια βουτιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για οξύτητα

Οδηγίες:

  1. Προετοιμάστε τα μανιτάρια: Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Κόψτε τα στελέχη αν χρειάζεται και στη συνέχεια κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  3. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια: Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συχνά και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 8-10 λεπτά.
  4. Προσθέστε πετιμέζι και καρυκεύματα: Μόλις ροδίσουν τα μανιτάρια, προσθέστε το πετιμέζι, το ξερό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, προσθέστε μια πιτσαλιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για να εξισορροπήσετε τη γλύκα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν, φροντίζοντας τα μανιτάρια να είναι καλυμμένα με το σιρόπι.
  5. Σιγοβράζουμε: Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
  6. Σερβίρετε: Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε ζεστό ως συνοδευτικό ή πάνω από ρύζι, ζυμαρικά ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα.

Απολαύστε αυτό το γλυκό και αλμυρό πιάτο που αναδεικνύει υπέροχα τις γεύσεις των φρέσκων μανιταριών και τη μοναδική ουσία του πετιμέζι!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ταϊλανδέζικη σαλάτα με νουντλς και μοσχαρίσιο φιλέτο

Οφέλη από την κατανάλωση βρασμένων αυγών πριν τον ύπνο

Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Μια φρέσκια και υγιεινή συνταγή με σαλάτα από τόνο και αβοκάντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon