Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμέζι, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.



Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμεζιού, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.


Συστατικά:

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια (κατά προτίμηση μανιτάρια cremini ή button)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι (μελάσα σταφυλιού)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (ή φρέσκο ​​αν υπάρχει)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
  • Προαιρετικά: μια βουτιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για οξύτητα

Οδηγίες:

  1. Προετοιμάστε τα μανιτάρια: Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Κόψτε τα στελέχη αν χρειάζεται και στη συνέχεια κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  3. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια: Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συχνά και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 8-10 λεπτά.
  4. Προσθέστε πετιμέζι και καρυκεύματα: Μόλις ροδίσουν τα μανιτάρια, προσθέστε το πετιμέζι, το ξερό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, προσθέστε μια πιτσαλιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για να εξισορροπήσετε τη γλύκα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν, φροντίζοντας τα μανιτάρια να είναι καλυμμένα με το σιρόπι.
  5. Σιγοβράζουμε: Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
  6. Σερβίρετε: Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε ζεστό ως συνοδευτικό ή πάνω από ρύζι, ζυμαρικά ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα.

Απολαύστε αυτό το γλυκό και αλμυρό πιάτο που αναδεικνύει υπέροχα τις γεύσεις των φρέσκων μανιταριών και τη μοναδική ουσία του πετιμέζι!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ταϊλανδέζικη σαλάτα με νουντλς και μοσχαρίσιο φιλέτο

Οφέλη από την κατανάλωση βρασμένων αυγών πριν τον ύπνο

Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Μια φρέσκια και υγιεινή συνταγή με σαλάτα από τόνο και αβοκάντο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon