Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες μετά τα 60

Αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες μετά τα 60

Το σώμα αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και έτσι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές ανάγκες απ’ ό,τι τα παιδιά, οι έφηβοι ή ακόμα και οι μεσήλικες.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός τις τροφές, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και η όρεξη. Επιπλέον, οι ανάγκες των ηλικιωμένων σε ενέργεια (θερμίδες) μειώνονται κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης φυσικής δραστηριότητας και της συνακόλουθης μείωσης στη μυϊκή μάζα, ενώ μπορεί να αλλάξει η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Αν και οι διατροφικές συστάσεις εξαρτώνται (και) από τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, σε γενικές γραμμές οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν τα εξής συστατικά:

Ασβέστιο και βιταμίνη D. Η ικανότητα του οργανισμού να συνθέτει βιταμίνη D φθίνει με την ηλικία, ενώ οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνονται.

Πρωτεΐνες. Υπολογίζεται ότι 50% των ηλικιωμένων δεν καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες. Ο πρωτεϊνικός υποσιτισμός συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην απώλεια μυϊκής μάζας και στην καθυστερημένη επούλωση των τραυμάτων. Καλής ποιότητας πρωτεΐνες παρέχουν τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια.

Βιταμίνη Β12. Η απορρόφησή της από τον βλεννογόνο του στομάχου μειώνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου 15% των ηλικιωμένων εμφανίζουν ανεπάρκεια, η οποία όταν είναι σοβαρή και χρόνια προκαλεί αναιμία, νευρομυϊκές διαταραχές, κόπωση, αδυναμία, ακράτεια, κατάθλιψη, κακή μνήμη. Η πιο αξιόπιστη διατροφική πηγή βιταμίνης Β12 είναι οι ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, γάλα, τυριά, αβγά).

Αλάτι και κάλιο. Η αποφυγή της αυξημένης πρόσληψης άλατος είναι πολύ σημαντική για την προστασία από την υπέρταση. Αν ένας ηλικιωμένος δεν έχει υπόταση, πρέπει να περιορίζει τη χρήση επιτραπέζιου άλατος κατά το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του φαγητού, καθώς και να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να επιλέγει όσα αναγράφουν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα άλατος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη από την προσθήκη μελάσας ροδιού στο φαγητό;

Τα οφέλη των χουρμάδων σουσαμιού με άδειο στομάχι για την αναιμία

svg%3E svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά τουρσί: Πιθανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου;

Λαχανικά τουρσί: Είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, στην οποία συμπεριλαμβάνουμε τα τουρσιά με μέτρο, ώστε να απολαμβάνουμε τη γεύση τους χωρίς να διακινδυνεύουμε την υγεία μας.

Μια φυσική λύση για την αναιμία

Αποξηραμένη μπανάνα: Συμπεριλαμβάνοντάς το στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα σιδήρου σας και να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός;

Ξηροί Καρποί: Ανάμεσα στους πολλούς καρπούς που υπάρχουν, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Το μυστικό όπλο για τη μείωση της παχυσαρκίας

Καρύδια οφέλη: Τα θρεπτικά συστατικά του και η ικανότητά του να μειώνει την όρεξη και να βελτιώνει τον μεταβολισμό που παρέχει το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Το τέλειο πιάτο για ρομαντικό δείπνο

Ζυμαρικά μανιτάρια: Αυτή η συνταγή για ζυμαρικά με τρούφα και μανιτάρια είναι πεντανόστιμη και ιδανική για ένα γιορτινό γεύμα. Ο συνδυασμός των αρωματικών μανιταριών με τη τρούφα και το λευκό κρασί

Μια νόστιμη εναλλακτική επιλογή για πολέντα

Συνταγή πολέντα: Η πολέντα είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που παρασκευάζεται από αλεσμένο καλαμπόκι, και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στο παραδοσιακό πουρέ. Είναι πλούσια σε γεύση, γεμάτη υφή και μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεύσεις, κάνοντάς την ιδανική για κάθε γεύμα.

Συνταγές για ζεστή σοκολάτα με γεύσεις

Ζεστή σοκολάτα: Η ζεστή σοκολάτα είναι ένα αγαπημένο ρόφημα, ειδικά τους κρύους μήνες. Με λίγα επιπλέον αρώματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικές γεύσεις

Close Icon