Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλκοόλ: Aκόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τους εγκεφαλικούς κινδύνους

Αλκοόλ: Aκόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τους εγκεφαλικούς κινδύνους

Αλκοόλ: Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο - μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, προτείνει μια νέα μελέτη.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε σχεδόν 21.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους, εκείνοι που έπιναν μόλις λίγες μπύρες την εβδομάδα εμφάνιζαν περισσότερη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλό τους. Και η συσσώρευση σιδήρου σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου συσχετίστηκε με ασθενέστερες βαθμολογίες σε τεστ νοητικών ικανοτήτων όπως η λογική, ο προγραμματισμός και η επίλυση προβλημάτων. Δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αλλά τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία ότι μπορεί να μην υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου. «Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες για το αλκοόλ, θα μπορούσαν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Anya Topiwala από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ο εγκέφαλος απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο σιδήρου για να λειτουργήσει κανονικά, αλλά ο γερασμένος εγκέφαλος μπορεί να συσσωρεύσει περίσσεια. Και αυτή η περίσσεια σιδήρου έχει συνδεθεί με γνωστική έκπτωση – μια αργή επιδείνωση στη μνήμη και στις δεξιότητες σκέψης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια. Υπερβολικός σίδηρος στον εγκέφαλο έχει επίσης βρεθεί σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ, σύμφωνα με την ομάδα της Topiwala.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές στράφηκαν στην UK Biobank, μια ερευνητική βάση δεδομένων με ιατρικές και γενετικές πληροφορίες για περίπου 500.000 Βρετανούς ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι ερευνητές εστίασαν σε λίγο λιγότερους από 21.000 που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και ανέφεραν μέση κατανάλωση αλκοόλ. Συνολικά, οι δείκτες σιδήρου του εγκεφάλου ήταν χαμηλότεροι σε όσους δεν έπιναν. Και ακόμη και η μέτρια κατανάλωση – πάνω από τέσσερα ποτά την εβδομάδα – συνδέθηκε με μεγαλύτερη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο.

Ο υψηλότερος σίδηρος του εγκεφάλου, με τη σειρά του, συνδέθηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων όπως ο προγραμματισμός, η λογική, ο χρόνος αντίδρασης και η επίλυση προβλημάτων. Τα ευρήματα – που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό PLOS Medicine – δεν αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ αύξησε άμεσα τον σίδηρο του εγκεφάλου ή ότι ο σίδηρος του εγκεφάλου ήταν υπεύθυνος για τις χαμηλότερες βαθμολογίες του τεστ. Και οι πραγματικές επιπτώσεις στην απόδοση της δοκιμής ήταν μικρές, σύμφωνα με την Topiwala. Αλλά φάνηκε να προσθέτουν στις επιπτώσεις της γήρανσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, σημείωσε η Topiwala, η διανοητική ευκρίνεια των ανθρώπων μειώθηκε με την ηλικία και ο υψηλότερος σίδηρος του εγκεφάλου φαινόταν να επιδεινώνει αυτό το αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλκοόλ: Το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να εξαρτάται από το φύλο

Πώς η λαχτάρα για αλκοόλ γίνεται ισχυρότερη κατά τη διάρκεια της στέρησης

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών σε άτομα με αλκοολισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon