Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλευρόπιτα: Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα

Αλευρόπιτα: Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα

Αλευρόπιτα: Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!



Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!


Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι κρύο νερό (προσαρμόστε όσο χρειάζεται)

Για τη γέμιση:

  • 4 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και ψιλοκομμένο (ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στραγγισμένο)
  • 1 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας ή ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
    • Προσθέστε σταδιακά κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο από 1/4 φλιτζάνι. Αποφύγετε να δουλεύετε υπερβολικά τη ζύμη.
    • Πλάθουμε σε δίσκο, τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
    • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό.
    • Ρίξτε το σπανάκι (αν το χρησιμοποιείτε φρέσκο) και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο, απλώς θερμαίνετε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
    • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε καλά.
  3. Ψήνουμε στο φουρνο
    • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
    • Ανοίξτε την παγωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να χωρέσει ένα ταψί για πίτα 9 ιντσών. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και κόψτε ό,τι περισσεύει.
    • Ρίχνουμε το σπανάκι και τη γέμιση φέτας στην έτοιμη κρούστα απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
    • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η κρούστα.
  4. Σερβίρισμα:
    • Αφήστε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε τη λαχταριστή σας πίτα με σπανακόπιτα και φέτα!

Αυτό το θρεπτικό πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με μια απλή σαλάτα ή με γιαούρτι.  Καλή  όρεξη!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι πράγματι το μέλι τόσο υγιεινό όσο λένε;

Μια νόστιμη και θρεπτική ανατροπή για τις τηγανίτες με το τυρί Cottage

Είναι οι μπάμιες ένας ισχυρός σύμμαχος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης;

Δημιουργικοί τρόποι να εντάξετε περισσότερα λαχανικά στην διατροφή των παιδιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon