Αλευρόπιτα: Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!
Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι κρύο νερό (προσαρμόστε όσο χρειάζεται)
Για τη γέμιση:
- 4 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και ψιλοκομμένο (ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στραγγισμένο)
- 1 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας ή ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
- Προσθέστε σταδιακά κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο από 1/4 φλιτζάνι. Αποφύγετε να δουλεύετε υπερβολικά τη ζύμη.
- Πλάθουμε σε δίσκο, τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό.
- Ρίξτε το σπανάκι (αν το χρησιμοποιείτε φρέσκο) και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο, απλώς θερμαίνετε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε καλά.
- Ψήνουμε στο φουρνο
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
- Ανοίξτε την παγωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να χωρέσει ένα ταψί για πίτα 9 ιντσών. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και κόψτε ό,τι περισσεύει.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τη γέμιση φέτας στην έτοιμη κρούστα απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η κρούστα.
- Σερβίρισμα:
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε τη λαχταριστή σας πίτα με σπανακόπιτα και φέτα!
Αυτό το θρεπτικό πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με μια απλή σαλάτα ή με γιαούρτι. Καλή όρεξη!!!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube