Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι: Τι ισχύει πραγματικά για το σημαντικό αυτό καρύκευμα;

Αλάτι: Τι ισχύει πραγματικά για το σημαντικό αυτό καρύκευμα;

Αλάτι: Αποφεύγοντας τις υπερβολές και επιλέγοντας περισσότερες φυσικές πηγές τροφίμων, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θετικές του ιδιότητες χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.


Το αλάτι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεύση και τη διατήρηση των τροφίμων. Ωστόσο, η κατανάλωσή του έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, με διάφορους μύθους να κυκλοφορούν γύρω από αυτό το βασικό συστατικό μαγειρικής. Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι.

Μύθος: Το αλάτι είναι πάντα βλαβερό για την υγεία

Μύθος: Το αλάτι είναι πάντα βλαβερό για την υγεία

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το αλάτι πρέπει να αποφεύγεται εξ ολοκλήρου, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για προβλήματα όπως η υπέρταση. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Το αλάτι περιέχει νάτριο, ένα στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η μετάδοση των νευρικών σημάτων. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η κατανάλωση ξεπερνά τις συνιστώμενες ποσότητες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια. Επομένως, το μέτρο είναι το κλειδί.

Μύθος: Το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο

Πολλοί πιστεύουν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι ανώτερο, λόγω της φυσικής προέλευσής του. Αν και περιέχει ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο και κάλιο, οι διαφορές σε θρεπτική αξία μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού είναι ελάχιστες. Επιπλέον, το επιτραπέζιο αλάτι συχνά εμπλουτίζεται με ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Συνεπώς, η επιλογή του είδους αλατιού εξαρτάται κυρίως από τις προτιμήσεις σας στη γεύση και τη χρήση του στη μαγειρική.

Αλήθεια: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βλάπτει την υγεία

Είναι γεγονός ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η κατακράτηση υγρών, η υπέρταση και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το αλάτι «κρύβεται» σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα αλλαντικά και τα σνακ. Επομένως, η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών και η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας.

Αλήθεια: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βλάπτει την υγεία

Το αλάτι είναι ένα αναντικατάστατο στοιχείο της διατροφής μας, αλλά η κατανάλωσή του απαιτεί ισορροπία. Αποφεύγοντας τις υπερβολές και επιλέγοντας πιο φυσικές πηγές τροφίμων, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θετικές του ιδιότητες χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλάτι Ιμαλαΐων vs θαλασσινό αλάτι: Ποιο είναι καλύτερο;

Ο φυσικός σύμμαχος για την αντιγήρανση

Ποια τα οφέλη που προσφέρει το αλάτι Ιμαλαΐων;

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Ποια συσκευασία ελαιολάδου είναι η καλύτερη; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές συσκευασίες είναι οι γυάλινες φιάλες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από το φως. Οι σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες, όπως οι πράσινες ή οι καφέ, είναι ιδανικές καθώς εμποδίζουν την είσοδο του φωτός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του ελαιολάδου

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Βασιλικός πολτός: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες B, C και E), μέταλλα (όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την ενέργεια και να προάγουν τη γενική ευεξία.

Close Icon