Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι: Πώς να φτιάξετε φρέσκο ​​θαλασσινό αλάτι

Αλάτι: Πώς να φτιάξετε φρέσκο ​​θαλασσινό αλάτι

Αλάτι: Με αυτά τα εύκολα βήματα μπορείτε να φέρετε το θαλασσινό αλάτι στο σπίτι σας.



Είτε περπατάτε στην άμμο στο Μάουι, στη Μαγιόρκα ή στο Μέιν, κάθε ωκεάνιο περιβάλλον έχει τη δική του γεύση, η ουσία της οποίας μπορεί να αποσταχθεί, κυριολεκτικά, σε αλάτι. Το αλάτι στο θαλασσινό νερό αρωματίζεται από το μοναδικό μείγμα θαλάσσιων πλασμάτων, υδρόβιων φυτών και γεωλογίας, με περαιτέρω αποχρώσεις από τις εποχιακές και κλιματικές δυνάμεις. Το να φέρετε αυτές τις γεύσεις στο σπίτι στο τραπέζι του δείπνου είναι εκπληκτικά απλό.


Πού να συλλέξετε το θαλασσινό νερό

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μην επιχειρήσετε να συλλέξετε αλάτι από νερά κοντά σε εγκαταστάσεις λυμάτων, πυρηνικούς αντιδραστήρες και βιομηχανικές ζώνες. Το αστικό αλάτι μάλλον δεν είναι το terroir που αναζητάτε. Αντίθετα, μαζέψτε το από παρθένες περιοχές όπου το νερό είναι καθαρό. Ομοίως, για να αποφύγετε την υπερβολική άμμο, τα υπολείμματα αντηλιακού και διάφορα ακατάλληλα πράγματα που καταλήγουν στο νερό σε δημοφιλείς παραλίες, βγείτε όσο πιο άνετα μπορείτε από την ακτή για να μαζέψετε το νερό (ακόμα καλύτερα, μαζέψτε το από βάρκα).

Από τον ωκεανό στην κουζίνα


Ένα γαλόνι νερού αποδίδει οπουδήποτε από μισό φλιτζάνι έως ένα γεμάτο φλιτζάνι αλάτι, ανάλογα με την αλατότητά του. Σχεδόν κάθε δοχείο μπορεί να κάνει, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών κανατών, γυάλινων μπουκαλιών και ψυκτών. Μόλις έχετε το νερό, αφήστε το να καθίσει ανενόχλητο για αρκετές ημέρες σε δροσερό μέρος, έτσι ώστε τυχόν άμμος ή ίζημα να επιπλέει στον πυθμένα. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, φιλτράροντας το νερό μέσα από πολλά στρώματα υφάσματος, αλλά θα χάσετε λίγο από το αλάτι με αυτόν τον τρόπο.

Εξαγωγή αλατιού


Το επόμενο βήμα είναι να ζεστάνετε το νερό στη σόμπα για να το αφήσετε να εξατμιστεί αργά (μια μεγάλη κατσαρόλα κονσερβοποίησης είναι ιδανική για αυτό το σκοπό). Για να αποφύγετε να διαταραχθεί το ίζημα στο κάτω μέρος, χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό σωλήνα για να σιφωνίσετε το νερό μέσα στην κατσαρόλα και να αφήσετε μια ίντσα νερό. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, φροντίζοντας το νερό να παραμείνει κάτω από το σημείο βρασμού. Ανάλογα με την ποσότητα του νερού, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες ή και μέρες μέχρι να ψηθεί σε αλμυρό πολτό. Για να αποφύγετε το κάψιμο, αποσύρετε από τη φωτιά όταν έχει μείνει μόνο μια ίντσα νερό στην κατσαρόλα.

Τελευταία βήματα

Εάν έχετε ένα ηλιόλουστο μέρος χωρίς έντομα (για παράδειγμα, ένα μεγάλο παράθυρο ή μια βεράντα με σήτα), μοιράστε τον αλμυρό πολτό σε ρηχά ταψιά για να αφήσετε το υπόλοιπο νερό να εξατμιστεί. Εναλλακτικά, βάζετε τα ταψιά στο φούρνο στη χαμηλότερη ρύθμιση. Για την πιο αγνή γεύση, εξατμίστε το τελευταίο κομμάτι υγρασίας χωρίς άμεση θερμότητα κρεμώντας το αλάτι σε μια υφασμάτινη σακούλα για λίγες μέρες. Τρίψτε όπως θέλετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας;

Απολυμάνετε τα piercing σας με θαλασσινό αλάτι

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα Scrub με αλάτι

Πώς χρησιμοποιείται το θαλασσινό αλάτι ως συντηρητικό τροφίμων;

Πώς χρησιμοποιείτε το Spray με θαλασσινό αλάτι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon