Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι παρενέργειες: Επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να συμβούν αν τρώτε πολύ αλάτι

Αλάτι παρενέργειες: Επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να συμβούν αν τρώτε πολύ αλάτι

Αλάτι παρενέργειες: Το σώμα μας λειτουργεί ανάλογα με δύο σημαντικούς παράγοντες, την τροφή που του παρέχεται και το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται. 



Το σώμα μας λειτουργεί ανάλογα με δύο σημαντικούς παράγοντες, την τροφή που του παρέχεται (που λειτουργεί ως καύσιμο) και το περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται (τον αέρα που εισπνέει). Πέρα από αυτούς τους δύο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ωστόσο ο ρόλος των δύο που προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικός. Η τροφή που παρέχεται στον οργανισμό απαιτείται να είναι γεμάτη με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από τα κύρια συστατικά που περιέχουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Εικασίες; Ναι, μιλάμε για αλάτι. Το αλάτι προσθέτει γεύσηΚαι, ναι, φαίνεται να είναι σχεδόν παντού. Γνωρίζατε όμως ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον οργανισμό; Ναι, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.


Παρενέργειες της Υπερβολικής Κατανάλωσης Αλατιού

Το πολύ αλάτι είναι κακό για το σώμα σας από πολλές απόψεις. Από την αύξηση των επιπέδων νατρίου μέχρι την πρόσληψη χλωρίου, το πολύ αλάτι δεν είναι επιλογή για κανέναν. Δείτε τι μπορεί να κάνει στο σώμα σας η υπερβολική πρόσληψη αλατιού:

Κατακράτηση νερού

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να συμβεί στο σώμα σας όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι είναι η κατακράτηση νερού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα πιο φουσκωμένο και πρησμένο από το συνηθισμένο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή τα νεφρά εκτελούν το καθήκον να διατηρήσουν μια τέλεια αναλογία νατρίου προς νερό στο σώμα. Για να το κάνει αυτό, κρατά επιπλέον νερό για να αντισταθμίσει το επιπλέον νάτριο που προσλαμβάνει το σώμα. Η αύξηση της πρόσληψης νατρίου κάνει το σώμα να γίνει μάρτυρας της αύξησης της κατακράτησης νερού, με αποτέλεσμα το πρήξιμο.

Φούσκωμα

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα όπως δυσπεψία, φούσκωμα κ.λπ. Επομένως, θα πρέπει να φροντίσετε να μην προσθέτετε πολύ αλάτι στην καθημερινή του διατροφή. Κρατώντας το απλό, με λιγότερο λάδι και μπαχαρικά (συμπεριλαμβανομένου αλατιού και ζάχαρης) είναι πολύ σημαντικό για να βοηθήσετε το πεπτικό σύστημα να παραμείνει υγιές.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Ναι, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας . Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή όταν καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε αλάτι, μπορεί να προκαλέσει αμέσως μεγαλύτερη ροή αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυξημένη δίψα

Ένα αλμυρό γεύμα μπορεί πάντα να αφυδατώσει το σώμα σας, οδηγώντας σε αύξηση των απαιτήσεων του σώματός σας σε νερό. Όταν τρώτε ένα γεύμα πλούσιο σε αλάτι, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα σας, κάτι που σας αφήνει να αισθάνεστε δίψα.

Ασυνήθιστες παρενέργειες της κατανάλωσης πολύ αλατιού

Όχι μόνο αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει επίσης σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως:

  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  2. Καρδιακή ασθένεια
  3. Εγκεφαλικό
  4. Νεφρική Νόσος
  5. Πέτρες στα νεφρά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι τύποι αλάτων βοηθούν στην διατήρηση της ομορφιάς;

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για την μείωση της υπέρτασης;

Προσθέστε το θαλασσινό αλάτι στο φαγητό σας

Οφέλη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με αλμυρό νερό Ιμαλαΐων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon