Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως ορισμένα φαγητά με την προσθήκη μπαχαρικών καμουφλάρονται, έτσι ώστε ο καταναλωτής να θεωρεί πως τρώει κάτι που έχει αρκετό αλάτι.



Αντί να προσθέτουν αλάτι στα γεύματά τους, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιούν μπαχαρικά για να δώσουν στο φαγητό τους περισσότερη γεύση και να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο, προτείνει νέα έρευνα. “Εργαζόμασταν ειδικά με έναν πληθυσμό ηλικιωμένων ενηλίκων για να δούμε αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού σε ένα προϊόν και στη συνέχεια να το προσαρμόσουμε στα γούστα τους”, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Carolyn Ross. Είναι καθηγήτρια επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον στο Πούλμαν. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ικανότητα της γεύσης και της όσφρησης είναι γνωστό ότι εξασθενεί με την ηλικία και η ασθενέστερη αντίληψη των αλμυρών γεύσεων μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να καρυκεύουν το φαγητό τους με υπερβολικό αλάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η Ross.


Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, 39 υγιείς άνθρωποι άνω των 60 δοκίμασαν τη γεύση μιας σύνθεσης λευκής σάλτσας που βρίσκεται συνήθως σε έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα με ζυμαρικά κοτόπουλου Cajun. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν εκδοχές της σάλτσας με ποικίλες ποσότητες αλατιού και διαφορετικά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση τόσο των βοτάνων όσο και των καρυκευμάτων τσιποτλέ δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ σαλτσών με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα αλατιού. Αλλά η προσθήκη μόνο βοτάνων – όπως βασιλικός, σκόρδο σε σκόνη και χοντρό πιπέρι – ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην απόκρυψη των δειγμάτων με χαμηλότερο αλάτι, έδειξαν τα ευρήματα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Food Quality and Preference.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μπαχαρικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πρόσληψης αλατιού από τους ηλικιωμένους. “Μέχρι σήμερα, μια σαφής σχέση μεταξύ της απώλειας γεύσης, και επομένως των υψηλότερων ουδών γεύσης, και της διατροφικής συμπεριφοράς απομένει να καθοριστεί”, είπε η Ross. “Έτσι, διερευνούμε ένα σωρό διαφορετικούς πιθανούς παράγοντες”. Όταν καταστεί εφικτή η στρατολόγηση εθελοντών για προσωπικές μελέτες, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγάλη παρακολούθηση για να δουν πώς οι χαμηλότερες ποσότητες αλατιού και διαφορετικές συγκεντρώσεις βοτάνων και μπαχαρικών επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τη γεύση των τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μυστικό της ανατολής για αξέχαστες νύχτες γεμάτες πάθος

Κανέλα υγεία: Οι θαυματουργές ιδιότητες του γευστικού μπαχαρικού

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Τροφές που συνιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας αγχολυτικής διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon