Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως ορισμένα φαγητά με την προσθήκη μπαχαρικών καμουφλάρονται, έτσι ώστε ο καταναλωτής να θεωρεί πως τρώει κάτι που έχει αρκετό αλάτι.


Αντί να προσθέτουν αλάτι στα γεύματά τους, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιούν μπαχαρικά για να δώσουν στο φαγητό τους περισσότερη γεύση και να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο, προτείνει νέα έρευνα. “Εργαζόμασταν ειδικά με έναν πληθυσμό ηλικιωμένων ενηλίκων για να δούμε αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού σε ένα προϊόν και στη συνέχεια να το προσαρμόσουμε στα γούστα τους”, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Carolyn Ross. Είναι καθηγήτρια επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον στο Πούλμαν. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ικανότητα της γεύσης και της όσφρησης είναι γνωστό ότι εξασθενεί με την ηλικία και η ασθενέστερη αντίληψη των αλμυρών γεύσεων μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να καρυκεύουν το φαγητό τους με υπερβολικό αλάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η Ross.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, 39 υγιείς άνθρωποι άνω των 60 δοκίμασαν τη γεύση μιας σύνθεσης λευκής σάλτσας που βρίσκεται συνήθως σε έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα με ζυμαρικά κοτόπουλου Cajun. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν εκδοχές της σάλτσας με ποικίλες ποσότητες αλατιού και διαφορετικά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση τόσο των βοτάνων όσο και των καρυκευμάτων τσιποτλέ δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ σαλτσών με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα αλατιού. Αλλά η προσθήκη μόνο βοτάνων – όπως βασιλικός, σκόρδο σε σκόνη και χοντρό πιπέρι – ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην απόκρυψη των δειγμάτων με χαμηλότερο αλάτι, έδειξαν τα ευρήματα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Food Quality and Preference.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μπαχαρικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πρόσληψης αλατιού από τους ηλικιωμένους. “Μέχρι σήμερα, μια σαφής σχέση μεταξύ της απώλειας γεύσης, και επομένως των υψηλότερων ουδών γεύσης, και της διατροφικής συμπεριφοράς απομένει να καθοριστεί”, είπε η Ross. “Έτσι, διερευνούμε ένα σωρό διαφορετικούς πιθανούς παράγοντες”. Όταν καταστεί εφικτή η στρατολόγηση εθελοντών για προσωπικές μελέτες, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγάλη παρακολούθηση για να δουν πώς οι χαμηλότερες ποσότητες αλατιού και διαφορετικές συγκεντρώσεις βοτάνων και μπαχαρικών επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τη γεύση των τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μυστικό της ανατολής για αξέχαστες νύχτες γεμάτες πάθος

Κανέλα υγεία: Οι θαυματουργές ιδιότητες του γευστικού μπαχαρικού

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Τροφές που συνιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας αγχολυτικής διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon