Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Αλάτι κατανάλωση: Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως ορισμένα φαγητά με την προσθήκη μπαχαρικών καμουφλάρονται, έτσι ώστε ο καταναλωτής να θεωρεί πως τρώει κάτι που έχει αρκετό αλάτι.


Αντί να προσθέτουν αλάτι στα γεύματά τους, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιούν μπαχαρικά για να δώσουν στο φαγητό τους περισσότερη γεύση και να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο, προτείνει νέα έρευνα. “Εργαζόμασταν ειδικά με έναν πληθυσμό ηλικιωμένων ενηλίκων για να δούμε αν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού σε ένα προϊόν και στη συνέχεια να το προσαρμόσουμε στα γούστα τους”, εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Carolyn Ross. Είναι καθηγήτρια επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον στο Πούλμαν. “Αυτό είναι σημαντικό επειδή η ικανότητα της γεύσης και της όσφρησης είναι γνωστό ότι εξασθενεί με την ηλικία και η ασθενέστερη αντίληψη των αλμυρών γεύσεων μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να καρυκεύουν το φαγητό τους με υπερβολικό αλάτι, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η Ross.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, 39 υγιείς άνθρωποι άνω των 60 δοκίμασαν τη γεύση μιας σύνθεσης λευκής σάλτσας που βρίσκεται συνήθως σε έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα με ζυμαρικά κοτόπουλου Cajun. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν εκδοχές της σάλτσας με ποικίλες ποσότητες αλατιού και διαφορετικά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση τόσο των βοτάνων όσο και των καρυκευμάτων τσιποτλέ δυσκόλεψε τους συμμετέχοντες να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ σαλτσών με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα αλατιού. Αλλά η προσθήκη μόνο βοτάνων – όπως βασιλικός, σκόρδο σε σκόνη και χοντρό πιπέρι – ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην απόκρυψη των δειγμάτων με χαμηλότερο αλάτι, έδειξαν τα ευρήματα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Food Quality and Preference.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μπαχαρικά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της πρόσληψης αλατιού από τους ηλικιωμένους. “Μέχρι σήμερα, μια σαφής σχέση μεταξύ της απώλειας γεύσης, και επομένως των υψηλότερων ουδών γεύσης, και της διατροφικής συμπεριφοράς απομένει να καθοριστεί”, είπε η Ross. “Έτσι, διερευνούμε ένα σωρό διαφορετικούς πιθανούς παράγοντες”. Όταν καταστεί εφικτή η στρατολόγηση εθελοντών για προσωπικές μελέτες, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγάλη παρακολούθηση για να δουν πώς οι χαμηλότερες ποσότητες αλατιού και διαφορετικές συγκεντρώσεις βοτάνων και μπαχαρικών επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τη γεύση των τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μυστικό της ανατολής για αξέχαστες νύχτες γεμάτες πάθος

Κανέλα υγεία: Οι θαυματουργές ιδιότητες του γευστικού μπαχαρικού

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Τροφές που συνιστούν αναπόσπαστο μέρος μιας αγχολυτικής διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon