Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Αλάτι καρδιά: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».



Μια δίαιτα χωρίς αλάτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων σχεδόν κατά 20%. Επικαλούμενος μια μελέτη, μια έκθεση του The Guardian ανέφερε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν προσθέτουν ποτέ αλάτι στα γεύματα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν πάντα. Η έκθεση ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτή την καρδιακή πάθηση έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία σε 1,5 εκατομμύριο.


Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί έναν ακανόνιστο συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».

Τα ευρήματα

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών σε ολόκληρη τη χώρα από το 2006 έως το 2010. Η μελέτη ανέφερε ότι εκείνοι που έπασχαν ήδη από κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό αποκλείστηκαν.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο τακτικά αλάτιζαν τα γεύματά τους από το «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντα» να το κάνουν. Στη συνέχεια, η μελέτη τους παρακολούθησε για μια περίοδο 11 ετών για να δει πώς τους επηρέασε αυτό. Όσοι δεν αλάτισαν ποτέ τα φαγητά τους είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή. Και οι άνθρωποι που μερικές φορές πρόσθεταν αλάτι στα γεύματά τους είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση.

Η μελέτη πρότεινε περαιτέρω ότι ακόμη και εκείνοι που αλλάζουν από την προσθήκη αλατιού στη «συνήθως» προσθήκη του στα γεύματά τους θα μπορούσαν να δουν μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο. Εκείνοι της συνήθους ομάδας είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν «πάντα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στην καρδιά μας όταν η χοληστερίνη και η πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα;

Ποια είναι η σωστή διατροφή για άτομα με χρόνιες ασθένειες;

Διατροφικά tips για να διατηρήσετε το βάρος σας

Συμβουλές για να βελτιώσετε το διατροφικό σας status

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon