Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Αλάτι καρδιά: Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά 20%

Αλάτι καρδιά: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».


Μια δίαιτα χωρίς αλάτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων σχεδόν κατά 20%. Επικαλούμενος μια μελέτη, μια έκθεση του The Guardian ανέφερε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν προσθέτουν ποτέ αλάτι στα γεύματα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν πάντα. Η έκθεση ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτή την καρδιακή πάθηση έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία σε 1,5 εκατομμύριο.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί έναν ακανόνιστο συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής».

Τα ευρήματα

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών σε ολόκληρη τη χώρα από το 2006 έως το 2010. Η μελέτη ανέφερε ότι εκείνοι που έπασχαν ήδη από κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό αποκλείστηκαν.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο τακτικά αλάτιζαν τα γεύματά τους από το «ποτέ/σπάνια», «μερικές φορές», «συνήθως» ή «πάντα» να το κάνουν. Στη συνέχεια, η μελέτη τους παρακολούθησε για μια περίοδο 11 ετών για να δει πώς τους επηρέασε αυτό. Όσοι δεν αλάτισαν ποτέ τα φαγητά τους είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κολπική μαρμαρυγή. Και οι άνθρωποι που μερικές φορές πρόσθεταν αλάτι στα γεύματά τους είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την πάθηση.

Η μελέτη πρότεινε περαιτέρω ότι ακόμη και εκείνοι που αλλάζουν από την προσθήκη αλατιού στη «συνήθως» προσθήκη του στα γεύματά τους θα μπορούσαν να δουν μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο. Εκείνοι της συνήθους ομάδας είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν «πάντα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στην καρδιά μας όταν η χοληστερίνη και η πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα;

Ποια είναι η σωστή διατροφή για άτομα με χρόνιες ασθένειες;

Διατροφικά tips για να διατηρήσετε το βάρος σας

Συμβουλές για να βελτιώσετε το διατροφικό σας status

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon