Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι διατροφή: Γιατί κάποιοι λατρεύουν τα αλμυρά φαγητά;

Αλάτι διατροφή: Γιατί κάποιοι λατρεύουν τα αλμυρά φαγητά;

Αλάτι διατροφή: Γιατί κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν τόσο πολύ αλάτι; Είναι μια προσωπική επιλογή ή υπάρχει κι άλλος λόγος;


Όλοι γνωρίζουν τη σημασία της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά έχει δραματικές συνέπειες στον μεταβολισμό. Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο και πιθανώς καρκίνο. Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λίπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τις προτιμήσεις γεύσης και το μεταβολισμό των απογόνων.

Στα περισσότερα νοικοκυριά, τα παιδιά και οι γονείς τρώνε το ίδιο φαγητό. Με άλλα λόγια, οι μαμάδες που ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πιθανότατα θα ταΐσουν τα παιδιά τους με λιπαρά τρόφιμα. Ποιες είναι οι συνέπειες της έκθεσης της μητέρας και της πρώιμης ζωής σε υψηλές ποσότητες λίπους στους απογόνους; Αυτό διερεύνησαν ερευνητές από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο αρουραίου για να διερευνήσουν την επίδραση στη γευστική προτίμηση μιας έκθεσης δύο γενεών σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενώ μια ομάδα ελέγχου έλαβε μια τυπική δίαιτα. Μετά τον απογαλακτισμό, οι απόγονοι από κάθε ομάδα έλαβαν την ίδια δίαιτα – μωρά από μητέρες που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εκείνα που τρέφονταν με τυπική διατροφή συνέχισαν να λαμβάνουν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τυπική δίαιτα, αντίστοιχα.

Οι νεαροί αρουραίοι από τις ομάδες δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κέρδισαν περισσότερο βάρος και κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια από τους ομολόγους τους από τις ομάδες τυπικής δίαιτας. «Αναρωτηθήκαμε αν οι διαφορετικές δίαιτες είχαν επηρεάσει τις γευστικές προτιμήσεις των αρουραίων», εξηγεί ο Takashi Ono, ανώτερος συγγραφέας. «Είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η γεύση επηρεάζει την πρόσληψη τροφής. Εάν κάτι έχει καλή γεύση, ενεργοποιούνται τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και πιθανότατα θα φάτε περισσότερο από αυτό». Οι ερευνητές δοκίμασαν την προτίμηση των ζώων για τις πέντε βασικές γεύσεις:

  • πικρή,
  • ξινή,
  • αλμυρή,
  • γλυκιά,
  • και umami.

 

Χρησιμοποίησαν μια πρόκληση δύο μπουκαλιών, στην οποία προστέθηκαν δύο μπουκάλια – το ένα περιείχε νερό και το άλλο νερό με γεύση – κλουβί αρουραίων. Οι απόγονοι που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της κύησης και της πρώιμης ζωής προτιμούσαν το αλμυρό νερό. Αντίθετα, δεν έδειξαν συγκεκριμένη προτίμηση για τις άλλες γεύσεις σε σύγκριση με την ομάδα της τυπικής δίαιτας.

Ποιοι μηχανισμοί αποτελούν τη βάση αυτής της προτίμησης; Οι ερευνητές ερεύνησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αντίληψη της αλμυρής γεύσης. «Η έκφραση πρωτεΐνης και γονιδίου του AT1 αυξήθηκε στους γευστικούς κάλυκες θηλυκών απογόνων που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό συνέβη ήδη τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση», εξηγεί η Saranya Serirukchutarungsee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι γνωστό ότι η AT1 σχετίζεται με την προτίμηση για αλμυρή γεύση και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό η AT1 να επηρεάζει την προτίμηση της αλμυρής γεύσης αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου στα κύτταρα των γευστικών οφθαλμών».

Η καλύτερη κατανόηση του προγραμματισμού της διατροφικής συμπεριφοράς και των γευστικών προτιμήσεων των απογόνων είναι ζωτικής σημασίας όταν εξετάζονται οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της κακής διατροφής και της κακής υγείας. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα κρίσιμο πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις στους απογόνους και στις επόμενες γενιές.

Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από τη μητέρα και την πρώιμη ζωή έχουν ως αποτέλεσμα τη γεύση για αλμυρό φαγητό

Η θεωρία της Αναπτυξιακής Προέλευσης της Υγείας και της Ασθένειας (DOHaD) αναφέρεται στην έννοια ότι οι μητρικές και περιβαλλοντικές μεταβλητές σε πολύ πρώιμο στάδιο της ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από τη μητέρα και την πρώιμη ζωή αυξάνουν την προτίμηση για αλμυρή γεύση, ενώ δεν υπάρχουν διαφορές στις πικρές, ξινές, γλυκές και ουμάμι γεύσεις.

Η έκφραση πρωτεΐνης και γονιδίου του υποδοχέα αγγειοτενσίνης II τύπου 1 (AT1) στους γευστικούς κάλυκες θηλυκών απογόνων που εκτίθενται σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αυξάνεται τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση. Η AT1 στα κύτταρα των γευστικών οφθαλμών σχετίζεται με την αντίληψη της αλμυρής γεύσης και η αύξηση της AT1 στα κύτταρα της γεύσης των απογόνων επηρεάζει τη γευστική προτίμηση αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

10 υγιεινές συνταγές που μπορείτε να μαγειρέψετε σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Προσθέστε το θαλασσινό αλάτι στη ζωή σας

Ποιος είναι ο κίνδυνος της κατανάλωσης ωμού ψαριού;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon