Αλάτι: Στην κορυφή της λίστας με κατηγορίες τροφίμων που συνεισφέρουν στο διαιτητικό νάτριο βρίσκεται η πίτσα με το 5,3% της συνολικής πρόσληψης νατρίου και ακολουθούν τα ψωμιά και τα ψωμάκια με 4,7%.
Οι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολύ αλάτι και πάνω από δώδεκα αγαπημένα φαγητά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Σχεδόν το 90% των Αμερικανών υπερβαίνει τις διατροφικές οδηγίες για την πρόσληψη νατρίου, παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα από τον Καναδά τοποθετεί μερικά γνωστά αγαπημένα στην κορυφή της λίστας. «Οι 15 κορυφαίες κατηγορίες τροφίμων που συνεισφέρουν στο διαιτητικό νάτριο αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 50% της συνολικής πρόσληψης νατρίου για τους Αμερικανούς ενήλικες, με πίτσα, ψωμιά, αλλαντικά, σούπες και μπουρίτο να είναι οι πέντε κορυφαίοι συνεισφέροντες», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου από το Ινστιτούτο Προώθησης Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.
- Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πίτσα με το 5,3% της συνολικής πρόσληψης νατρίου και ακολουθούν τα ψωμιά και τα ψωμάκια με 4,7%.
- Μετά από αυτό είναι αλλαντικά και αλλαντικά στο 4,6%. σούπες στο 4,4%
- Μπουρίτο και τάκος με 4,3% αλμυρά σνακ στο 4,1% και τα πουλερικά στο 4%.
- Το κάτω μισό της λίστας περιλαμβάνει μεταξύ 1,5% και 3,1% της πρόσληψης νατρίου και οι τροφές αυτές δεν είναι άλλες από το τυρί, τα ζυμαρικά, τα μπέργκερ, το κρέας, τα μπισκότα, μπράουνις και κέικ, το μπέικον, λουκάνικα (ζωικά και φυτικά) και οι κοτομπουκιές.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποίησαν δεδομένα έρευνας για την υγεία των ΗΠΑ για το 2017 έως το 2018. Η έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να θυμηθούν τι έτρωγαν. Οι εκστρατείες εκπαίδευσης και επισήμανσης τροφίμων για να πείσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν το αλάτι είχαν μικρό αντίκτυπο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Ο εντοπισμός αυτών των κορυφαίων πηγών αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση μελλοντικών πολιτικών και προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, πρότειναν οι ερευνητές.
«Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά υπό το πρίσμα των Εθελοντικών Στόχων Μείωσης Νατρίου της FDA, οι οποίοι φέρνουν ανανεωμένη εστίαση στη σημασία του περιορισμού του νατρίου στην προσφορά τροφίμων και μπορούν να βοηθήσουν στην εστίαση των μελλοντικών προσπαθειών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mavra Ahmed, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων – μια κύρια αιτία θανάτου στη Βόρεια Αμερική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube