Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αλάτι: Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

Αλάτι: Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

Αλάτι: Στην κορυφή της λίστας με κατηγορίες τροφίμων που συνεισφέρουν στο διαιτητικό νάτριο βρίσκεται η πίτσα με το 5,3% της συνολικής πρόσληψης νατρίου και ακολουθούν τα ψωμιά και τα ψωμάκια με 4,7%.


Οι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολύ αλάτι και πάνω από δώδεκα αγαπημένα φαγητά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Σχεδόν το 90% των Αμερικανών υπερβαίνει τις διατροφικές οδηγίες για την πρόσληψη νατρίου, παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα από τον Καναδά τοποθετεί μερικά γνωστά αγαπημένα στην κορυφή της λίστας.  «Οι 15 κορυφαίες κατηγορίες τροφίμων που συνεισφέρουν στο διαιτητικό νάτριο αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 50% της συνολικής πρόσληψης νατρίου για τους Αμερικανούς ενήλικες, με πίτσα, ψωμιά, αλλαντικά, σούπες και μπουρίτο να είναι οι πέντε κορυφαίοι συνεισφέροντες», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου από το Ινστιτούτο Προώθησης Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.

  • Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πίτσα με το 5,3% της συνολικής πρόσληψης νατρίου και ακολουθούν τα ψωμιά και τα ψωμάκια με 4,7%.
  • Μετά από αυτό είναι αλλαντικά και αλλαντικά στο 4,6%. σούπες στο 4,4%
  • Μπουρίτο και τάκος με 4,3% αλμυρά σνακ στο 4,1% και τα πουλερικά στο 4%.
  • Το κάτω μισό της λίστας περιλαμβάνει μεταξύ 1,5% και 3,1% της πρόσληψης νατρίου και οι τροφές αυτές δεν είναι άλλες από το τυρί, τα ζυμαρικά, τα μπέργκερ, το κρέας, τα μπισκότα, μπράουνις και κέικ, το μπέικον, λουκάνικα (ζωικά και φυτικά) και οι κοτομπουκιές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποίησαν δεδομένα έρευνας για την υγεία των ΗΠΑ για το 2017 έως το 2018. Η έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να θυμηθούν τι έτρωγαν. Οι εκστρατείες εκπαίδευσης και επισήμανσης τροφίμων για να πείσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν το αλάτι είχαν μικρό αντίκτυπο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Ο εντοπισμός αυτών των κορυφαίων πηγών αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση μελλοντικών πολιτικών και προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, πρότειναν οι ερευνητές.

«Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά υπό το πρίσμα των Εθελοντικών Στόχων Μείωσης Νατρίου της FDA, οι οποίοι φέρνουν ανανεωμένη εστίαση στη σημασία του περιορισμού του νατρίου στην προσφορά τροφίμων και μπορούν να βοηθήσουν στην εστίαση των μελλοντικών προσπαθειών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mavra Ahmed, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων – μια κύρια αιτία θανάτου στη Βόρεια Αμερική.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σταματήστε το αλάτι: 5 τρόποι για να μειώσετε το νάτριο και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Το πολύ αλάτι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

8 καθημερινές τροφές που δεν συνειδητοποιείτε ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες

Περιορισμοί στη ζάχαρη και το νάτριο για 1η φορά για τους μαθητές των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon