Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο.  Τοστ, πατάτες τηγανιτές, ψητά μπισκότα … αυτά τα τρόφιμα που αγαπάμε τόσο πολύ για τη γεύση και τη μυρωδιά τους κρύβουν στην πραγματικότητα μια πολύ τοξική ουσία, το ακρυλαμίδιο. 

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο είναι επικίνδυνο για την υγεία, καθώς είναι γενοτοξικό καρκινογόνο. Ωστόσο, σε πολύ χαμηλές ποσότητες δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Η αντίδραση Maillard αποτελείται από διάφορες φάσεις ανάλογα με τον βαθμό επιρροής θερμότητας της τροφής και όσο υψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή ακρυλαμιδίου και η μείωση των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα:

  • Τα σάκχαρα συνδέονται με τα αμινοξέα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αλλαγή χρώματος.
  • Το φαγητό αλλάζει ελαφρώς σε κιτρινωπό χρώμα και παράγει μερικές μυρωδιές. Εδώ, τα σάκχαρα είναι αφυδατωμένα.
  • Σε αυτή τη φάση, παράγονται ενώσεις που παράγουν μελανοειδίνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για το σκουρόχρωμα τρόφιμα.
  • Στην τέταρτη φάση, που ονομάζεται “Strecker degradation“, τα τρόφιμα σκουραίνουν και σχηματίζονται Strecker aldehydes, τα οποία είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα από τη μυρωδιά. Δηλαδή, παράγεται η τυπική καύση.

Έχει παρατηρηθεί από εργαστηριακές μελέτες με ζώα ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου από το στόμα σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα γενετικών μεταλλάξεων και όγκων. Ειδικά αυτό συμβαίνει σε μαστικούς αδένες, όρχεις, πνεύμονες, ωοθήκες, δέρμα κ.λπ. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί επίσης αλλοιώσεις στο νευρικό σύστημα, που οδηγεί σε παράλυση των οπίσθιων άκρων (σε ζώα) και αλλοιώσεις στην εμβρυϊκή και αναπαραγωγική ανάπτυξη. Στην περίπτωση των ανθρώπων, χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να εξαχθεί το συμπέρασμα για τον κίνδυνο καρκίνου . Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που το συνδέουν με μεγαλύτερη πιθανότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έχω το αίσθημα μίας μόνιμης πείνας

Τροφές που επιδεινώνουν τον ουρικό οξύ

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Όταν η πρόσληψη ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε νωρίς την ημέρα για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους;

Πρόωρο γεύμα: Το να τρώμε νωρίς την ημέρα είναι σημαντικό για το σώμα μας και έχει πολλά οφέλη, όπως τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πώς προστατεύει από τις επιπλοκές του κορωνοϊού;

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια μαγική θεραπεία, αλλά μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη έναντι των επιπλοκών του κορωνοϊού ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη διαχείριση της ενέργειας του σώματος.

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Φθινόπωρο Σούπες: Το φθινόπωρο είναι μια εποχή γεμάτη ζεστασιά και γεύσεις, ιδανική για να απολαύσουμε πλούσιες σούπες που θα μας ζεστάνουν τις κρύες μέρες. Οι σούπες αυτές συνδυάζουν φρέσκα υλικά της εποχής με αρωματικά μπαχαρικά,

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Close Icon