Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο


Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο.  Τοστ, πατάτες τηγανιτές, ψητά μπισκότα … αυτά τα τρόφιμα που αγαπάμε τόσο πολύ για τη γεύση και τη μυρωδιά τους κρύβουν στην πραγματικότητα μια πολύ τοξική ουσία, το ακρυλαμίδιο. 

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο είναι επικίνδυνο για την υγεία, καθώς είναι γενοτοξικό καρκινογόνο. Ωστόσο, σε πολύ χαμηλές ποσότητες δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.


Η αντίδραση Maillard αποτελείται από διάφορες φάσεις ανάλογα με τον βαθμό επιρροής θερμότητας της τροφής και όσο υψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή ακρυλαμιδίου και η μείωση των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα:

  • Τα σάκχαρα συνδέονται με τα αμινοξέα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αλλαγή χρώματος.
  • Το φαγητό αλλάζει ελαφρώς σε κιτρινωπό χρώμα και παράγει μερικές μυρωδιές. Εδώ, τα σάκχαρα είναι αφυδατωμένα.
  • Σε αυτή τη φάση, παράγονται ενώσεις που παράγουν μελανοειδίνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για το σκουρόχρωμα τρόφιμα.
  • Στην τέταρτη φάση, που ονομάζεται “Strecker degradation“, τα τρόφιμα σκουραίνουν και σχηματίζονται Strecker aldehydes, τα οποία είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα από τη μυρωδιά. Δηλαδή, παράγεται η τυπική καύση.

Έχει παρατηρηθεί από εργαστηριακές μελέτες με ζώα ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου από το στόμα σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα γενετικών μεταλλάξεων και όγκων. Ειδικά αυτό συμβαίνει σε μαστικούς αδένες, όρχεις, πνεύμονες, ωοθήκες, δέρμα κ.λπ. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί επίσης αλλοιώσεις στο νευρικό σύστημα, που οδηγεί σε παράλυση των οπίσθιων άκρων (σε ζώα) και αλλοιώσεις στην εμβρυϊκή και αναπαραγωγική ανάπτυξη. Στην περίπτωση των ανθρώπων, χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να εξαχθεί το συμπέρασμα για τον κίνδυνο καρκίνου . Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που το συνδέουν με μεγαλύτερη πιθανότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έχω το αίσθημα μίας μόνιμης πείνας

Τροφές που επιδεινώνουν τον ουρικό οξύ

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Όταν η πρόσληψη ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon