Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Air Fryer: Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της χρήσης της φριτέζας αέρος

Air Fryer: Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της χρήσης της φριτέζας αέρος

Air Fryer: Οι φριτέζες, τα θαύματα του πάγκου που υπόσχονται την τραγανή χαρά των τηγανητών μείον τις ενοχές, βρίσκονται υπό έλεγχο. 


Οι φριτέζες, τα θαύματα του πάγκου που υπόσχονται την τραγανή χαρά των τηγανητών μείον τις ενοχές, βρίσκονται υπό έλεγχο. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν θερμαινόμενο αέρα, που φτάνει έως και τους 250 βαθμούς Κελσίου, που κυκλοφορεί από έναν ανεμιστήρα για να μαγειρεύουν τα τρόφιμα, μιμούμενοι το τραγανό και την τρυφερότητα του βαθύ τηγάνισμα. Αλλά ανταποκρίνονται στους ισχυρισμούς υγείας; Οι φριτέζες αέρα λειτουργούν παρόμοια με τους φούρνους μεταφοράς. Τοποθετώντας τα τρόφιμα σε ένα καλάθι, μια ελαφριά επικάλυψη λαδιού προαιρετικά, ο ανεμιστήρας κυκλοφορεί ζεστό αέρα για να δημιουργήσει την επιθυμητή υφή. Καθώς το φαγητό μαγειρεύεται, ένα δοχείο από κάτω αιχμαλωτίζει τυχόν πεσμένο λίπος, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση με λιγότερες θερμίδες στο βαθύ τηγάνισμα. Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα των φριτέζων αέρα πριν βασιστούμε πλήρως στην υπόσχεσή τους για βέλτιστη υγεία. Όλα συζητούνται εδώ, διαβάστε περαιτέρω πριν κάνετε μια επιλογή. Μια τεκμηριωμένη επιλογή κάνει τεράστια διαφορά στην επίτευξη καλής υγείας.

Ευελιξία στο καλάθι: Τι μπορείτε να μαγειρέψετε;

Από κοτόπουλο, λαχανικά και τηγανητές πατάτες μέχρι ξυλάκια τυριού, ακόμη και επιδόρπια, οι φριτέζες επιδεικνύουν τη μαγειρική τους ευελιξία στην κουζίνα. Ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις τοστ και ψησίματος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά συμβατικού φούρνου στο ρεπερτόριό τους. Ωστόσο, το περιορισμένο μέγεθος του καλαθιού τους μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για το μαγείρεμα μεγάλων οικογενειακών γευμάτων.

Πιο υγιεινό από το τηγάνισμα: Κόψτε τις θερμίδες και τα λίπη

Με τους αριθμούς, το τηγάνισμα στον αέρα παίρνει το προβάδισμα στο τμήμα υγείας. Μειώνει τις θερμίδες κατά 70% έως 80% και μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με το τηγάνισμα. Επιπλέον, αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που σχετίζονται με το τηγάνισμα λαδιού, ιδίως μειώνοντας τα επίπεδα ακρυλαμιδίου, μια χημική ουσία που συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου κατά 90%.

Πιθανά μειονεκτήματα: Οξείδωση χοληστερόλης και ανησυχίες ωμέγα-3

Ενώ το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει το ακρυλαμίδιο, μια μελέτη αποκαλύπτει αύξηση των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs) όταν τηγανίζουμε ψάρια. Οι COP, που σχετίζονται με διάφορα θέματα υγείας, μπορεί να απαιτούν προσοχή. Ωστόσο, η ενσωμάτωση αντιοξειδωτικών όπως ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος στον αέρα μπορεί να μετριάσει τα επίπεδα COP. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια, απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς, μπορεί να μειωθούν μέσω του τηγανίσματος στον αέρα.

Γευστικό τεστ: Το τηγανισμένο στον αέρα ισούται με το τηγανητό;

Η γεύση, όσο υποκειμενική κι αν είναι, παίζει καθοριστικό ρόλο. Το βαθύ τηγάνισμα διαποτίζει τη ζύμη με λάδι, προσδίδοντας μια συγκεκριμένη ισορροπία τραγανότητας και υγρασίας. Τα τηγανισμένα στον αέρα φαγητά, ενώ παρέχουν τραγανά, μπορεί να μην έχουν την ακριβή υφή και εμφάνιση των αντίστοιχων τηγανισμένων στο λάδι. Η έρευνα τονίζει ότι η τεχνική μαγειρέματος επηρεάζει το αποτέλεσμα, προτρέποντας να είστε προσεκτικοί κατά του συνωστισμού του μικρού καλαθιού για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Ισορροπήστε τόσο την υγεία όσο και τη λαχτάρα

Στη συζήτηση για τη φριτέζα αέρα, η ζυγαριά στρέφεται προς τα οφέλη για την υγεία. Η μείωση των θερμίδων, η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα ελαχιστοποιημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου καθιστούν το τηγάνισμα στον αέρα μια ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική από το παραδοσιακό τηγάνισμα. Ωστόσο, οι προσεκτικές τεχνικές μαγειρέματος και η προσοχή σε πιθανά μειονεκτήματα, όπως τα COPs και η μείωση των ωμέγα-3, είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη προσέγγιση στα τηγανητά στον αέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Πώς το φαγητό με τα χέρια ενισχύει τη γεύση και την υγεία

Σπιτικά chips τορτίγιας για το επόμενο Σαββατόβραδο!

Εξωτική κουζίνα: Μπορεί να είναι υγιεινή για την καρδιά με αυθεντικές γεύσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon