Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Air fryer: Είναι καλύτερα για την υγεία τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα;

Air fryer: Είναι καλύτερα για την υγεία τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα;

Air fryer: Οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει το talk of the town.

Τα τηγανητά φαγητά κάνουν κακό στην υγεία μας. Το γνωρίζουμε όλοι. Ωστόσο, υποχωρούμε στον πειρασμό της κατανάλωσης λαδερού φαγητού – είτε πρόκειται για μπάμιες, τηγανητές πατάτες και άλλα. Αυτά τα τρόφιμα δεν τα έχουμε μόνο όταν είμαστε έξω, μπορούμε να τα έχουμε και στα σπίτια μας ως βραδινά σνακ. Δυστυχώς, έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας παρά το γεγονός ότι αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Μπορεί να έχετε κάποιον στο σπίτι με υψηλή χοληστερόλη και απλά να μην σταματούσε να καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα. Τι κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από το να εύχεστε να υπήρχε τρόπος να απολαύσετε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές χωρίς να βλάψετε την υγεία σας; Ας σας πούμε, μπορεί να υπάρχει τρόπος – τουλάχιστον αυτό λέει ο κόσμος. Μιλάμε για φριτέζες αέρα. Οι φριτέζες έχουν γίνει το talk of the town. Υπάρχει η λέξη ότι πρέπει να τηγανίζετε στον αέρα τα τρόφιμα αντί της παλιάς καλής μεθόδου του τηγανίσματος. Είναι όμως αλήθεια; Μπορεί τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα να έχουν κάποια οφέλη; Είναι καλύτερο για την υγεία σας; 


Αλλά πρώτα, πώς λειτουργεί το τηγάνισμα στον αέρα; 

Υπάρχει μια σειρά από φριτέζες αέρα στην αγορά. Είναι μηχανήματα που φτιάχνουν τραγανό φαγητό, σαν τηγανητή εκδοχή, αλλά χωρίς επιπλέον λάδι. Χωρίς επιπλέον λάδι; Ναι, το διάβασες σωστά. Λοιπόν, είναι σίγουρα μια νίκη, έτσι δεν είναι; Όχι τόσο πολύ. Θα τα καταφέρουμε σε λίγο. Μπορείτε να θεωρήσετε ότι μια φριτέζα αέρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας φριτέζας και ενός φούρνου μεταφοράς. Συνοδεύεται από καλάθι τηγανίσματος που επιτρέπει στα τρόφιμα να αιωρούνται και να εκτίθενται στη θερμότητα από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, αντί να τοποθετούνται σε καυτό λάδι, όπως είναι συνήθως τα τηγανητά πιάτα, τα τρόφιμα εκτίθενται σε ζεστό αέρα που κυκλοφορεί, όπως αυτό που συμβαίνει σε έναν φούρνο. Αυτό μαγειρεύει το φαγητό και αποφεύγει το επιπλέον λάδι που μπορεί να είναι ανησυχητικά επικίνδυνο για την υγεία σας. 

Λοιπόν, είναι ο air-fryer ο νικητής; 

Ναι, το τηγάνισμα στον αέρα είναι κάθε μέρα καλύτερο αν το συγκρίνετε με το τηγάνισμα. Μαγειρεύει σε σημαντικά λιγότερο λάδι και μπορεί να μειώσει τις θερμίδες κατά 70%-80%. Επιπλέον, το τηγάνισμα στον αέρα μπορεί επίσης να μειώσει τις άλλες βλαβερές συνέπειες του τηγανίσματος με λάδι. Πρέπει να σημειώσετε ότι όταν τηγανίζετε αμυλούχα τρόφιμα, παράγουν μια χημική ουσία, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτες, το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει αυτή την ποσότητα κατά 90%. 

Το τηγάνισμα στον αέρα είναι καλύτερο. Υπάρχει όμως και ένα πιάσιμο. Μερικές εναλλακτικές μελέτες πρότειναν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, όταν τηγανίζονται στον αέρα, όπως τα ψάρια, αύξησαν τα επίπεδα των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs). Η ουσία παράγεται όταν το κρέας διασπάται κατά το μαγείρεμα. Η ουσία μπορεί να συνδέεται με στεφανιαία νόσο, καρκίνο και σκλήρυνση των αρτηριών. Επιπλέον, άλλες επιβλαβείς ενώσεις μπορούν ακόμα να σχηματιστούν όταν τηγανίζετε στον αέρα ορισμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν ετεροκυκλικές αμίνες, αλδεΰδες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς και μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της χρήσης της φριτέζας αέρος

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Πώς το φαγητό με τα χέρια ενισχύει τη γεύση και την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Τα brownies με τριπλή σοκολάτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και σοκολατένιες λιχουδιές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γλυκατζή. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους σοκολάτας

Pescatarian: Μια ισορροπημένη προσέγγιση διατροφής

Pescatarian: Μια δίαιτα ψαρέματος προσφέρει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που συνδυάζει τα οφέλη των φυτικών τροφών, των πρωτεϊνών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.

Σκαρτοτσέτα: Κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά

Σκαρτοτσέτα: Στο κυριακάτικο τραπέζι μας συχνά φιλοξενούμε πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση με τη γεύση, και ένα από τα πιο αγαπημένα μας είναι η «Σκαρτοτσέτα», δηλαδή κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού γεμιστά με τυρί και μυρωδικά.

Close Icon