Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Air fryer: Είναι καλύτερα για την υγεία τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα;

Air fryer: Είναι καλύτερα για την υγεία τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα;

Air fryer: Οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει το talk of the town.


Τα τηγανητά φαγητά κάνουν κακό στην υγεία μας. Το γνωρίζουμε όλοι. Ωστόσο, υποχωρούμε στον πειρασμό της κατανάλωσης λαδερού φαγητού – είτε πρόκειται για μπάμιες, τηγανητές πατάτες και άλλα. Αυτά τα τρόφιμα δεν τα έχουμε μόνο όταν είμαστε έξω, μπορούμε να τα έχουμε και στα σπίτια μας ως βραδινά σνακ. Δυστυχώς, έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας παρά το γεγονός ότι αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Μπορεί να έχετε κάποιον στο σπίτι με υψηλή χοληστερόλη και απλά να μην σταματούσε να καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα. Τι κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από το να εύχεστε να υπήρχε τρόπος να απολαύσετε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές χωρίς να βλάψετε την υγεία σας; Ας σας πούμε, μπορεί να υπάρχει τρόπος – τουλάχιστον αυτό λέει ο κόσμος. Μιλάμε για φριτέζες αέρα. Οι φριτέζες έχουν γίνει το talk of the town. Υπάρχει η λέξη ότι πρέπει να τηγανίζετε στον αέρα τα τρόφιμα αντί της παλιάς καλής μεθόδου του τηγανίσματος. Είναι όμως αλήθεια; Μπορεί τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα να έχουν κάποια οφέλη; Είναι καλύτερο για την υγεία σας; 

Αλλά πρώτα, πώς λειτουργεί το τηγάνισμα στον αέρα; 

Υπάρχει μια σειρά από φριτέζες αέρα στην αγορά. Είναι μηχανήματα που φτιάχνουν τραγανό φαγητό, σαν τηγανητή εκδοχή, αλλά χωρίς επιπλέον λάδι. Χωρίς επιπλέον λάδι; Ναι, το διάβασες σωστά. Λοιπόν, είναι σίγουρα μια νίκη, έτσι δεν είναι; Όχι τόσο πολύ. Θα τα καταφέρουμε σε λίγο. Μπορείτε να θεωρήσετε ότι μια φριτέζα αέρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας φριτέζας και ενός φούρνου μεταφοράς. Συνοδεύεται από καλάθι τηγανίσματος που επιτρέπει στα τρόφιμα να αιωρούνται και να εκτίθενται στη θερμότητα από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, αντί να τοποθετούνται σε καυτό λάδι, όπως είναι συνήθως τα τηγανητά πιάτα, τα τρόφιμα εκτίθενται σε ζεστό αέρα που κυκλοφορεί, όπως αυτό που συμβαίνει σε έναν φούρνο. Αυτό μαγειρεύει το φαγητό και αποφεύγει το επιπλέον λάδι που μπορεί να είναι ανησυχητικά επικίνδυνο για την υγεία σας. 

Λοιπόν, είναι ο air-fryer ο νικητής; 

Ναι, το τηγάνισμα στον αέρα είναι κάθε μέρα καλύτερο αν το συγκρίνετε με το τηγάνισμα. Μαγειρεύει σε σημαντικά λιγότερο λάδι και μπορεί να μειώσει τις θερμίδες κατά 70%-80%. Επιπλέον, το τηγάνισμα στον αέρα μπορεί επίσης να μειώσει τις άλλες βλαβερές συνέπειες του τηγανίσματος με λάδι. Πρέπει να σημειώσετε ότι όταν τηγανίζετε αμυλούχα τρόφιμα, παράγουν μια χημική ουσία, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτες, το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει αυτή την ποσότητα κατά 90%. 

Το τηγάνισμα στον αέρα είναι καλύτερο. Υπάρχει όμως και ένα πιάσιμο. Μερικές εναλλακτικές μελέτες πρότειναν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, όταν τηγανίζονται στον αέρα, όπως τα ψάρια, αύξησαν τα επίπεδα των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs). Η ουσία παράγεται όταν το κρέας διασπάται κατά το μαγείρεμα. Η ουσία μπορεί να συνδέεται με στεφανιαία νόσο, καρκίνο και σκλήρυνση των αρτηριών. Επιπλέον, άλλες επιβλαβείς ενώσεις μπορούν ακόμα να σχηματιστούν όταν τηγανίζετε στον αέρα ορισμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν ετεροκυκλικές αμίνες, αλδεΰδες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς και μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της χρήσης της φριτέζας αέρος

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Πώς το φαγητό με τα χέρια ενισχύει τη γεύση και την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon