Αγκινάρα σαλάτα: Οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει με καρότο ή αρακά και η πιο διάσημη συνταγή είναι φυσικά η αγκινάρα αλά πολίτα. Ωστόσο, αυτή εδώ η συνταγή για δροσιστική σαλάτα με αγκινάρα θα σας ενθουσιάσει!
Η αγκινάρα είναι ένα υπέροχο και άκρως θρεπτικό λαχανικό. Οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει με καρότο ή αρακά και η πιο διάσημη συνταγή είναι φυσικά η αγκινάρα αλά πολίτα. Ωστόσο, αυτή εδώ η συνταγή για δροσιστική σαλάτα με αγκινάρα θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά
Για τον πουρέ
- 50 γραμμάρια αγκινάρα
- 10 γραμμάρια κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Θυμάρι
- Αλάτι για γεύση
- Πιπέρι για γεύση
- 5 ml ελαιόλαδο
- Νερό
Για την σαλάτα
- Μαρούλι
- 1 αγκινάρα (ψημένη και ψιλοκομμένη)
- Αλάτι για γεύση
- Πιπέρι για γεύση
- 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες παρασκευής
Για τον πουρέ
- Ξεκινήστε σοτάροντας το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε την αγκινάρα και το θυμάρι και μαγειρέψτε μέχρι το μείγμα να πάρει μια ψητή υφή.
- Ρίχνουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
- Μόλις γίνει, ανακατέψτε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και στραγγίστε το πριν το χρησιμοποιήσετε. Ο πουρές είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Για τη σαλάτα
- Για να ξεκινήσετε, κόψτε μια αγκινάρα στη μέση και βράστε τη μισή στον ατμό για περίπου 15 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη.
- Αφαιρέστε τα ινώδη μέρη από το άλλο μισό της αγκινάρας και ψήστε την καρδιά της. Αφού το ψιλοκόψετε, το αφήνετε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, ετοιμάστε μερικά χόρτα για τη σαλάτα σας. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρούλι romaine, crisphead, butterhead, ρόκα και iceberg.)
- Τα ανακατεύουμε με μερικές ψητές αγκινάρες και στύβουμε μισό λεμόνι με αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος, βάλτε τη σαλάτα πάνω από όλη την αγκινάρα στον ατμό και πιάστε την. Η σαλάτα αγκινάρας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Σημείωση:
- Χρησιμοποιείτε πάντα γάντια χεριών, καθώς οι αγκινάρες μπορούν να λερώσουν τα δάχτυλά σας.
- Όταν ετοιμάζετε μια σαλάτα, είναι σημαντικό να προσθέσετε αγκινάρες σε ένα μπολ με λεμονόνερο για να μην μαυρίσουν.
- Μια άλλη επιλογή για τη δημιουργία πουρέ είναι η χρήση κονσερβοποιημένων αγκινάρων.
Και μια παραλλαγή της συνταγής:
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube