Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Ο βοτανολογικός και ο γαστρονομικός ορισμός

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Ο βοτανολογικός και ο γαστρονομικός ορισμός

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα αγγούρια ως λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι ένας τύπος φρούτων και αυτή η διάκριση βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.


Επίσημα γνωστά με το επιστημονικό τους όνομα Cucumis sativus, τα αγγούρια είναι μέλη της κολοκύθας ή Cucurbitaceae. Προέρχονται από διάφορα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά σήμερα καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Το μέγεθος και το χρώμα μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία, αλλά τα αγγούρια είναι πιο γνωστά για το μακρύ, κυλινδρικό σχήμα τους και το ανοιχτό πράσινο δέρμα. Τα πιο δημοφιλή είδη κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες: φέτες αγγουριών και αγγουράκια τουρσί. Οι φέτες αγγουριών είναι καλύτερα να τις απολαύσετε φρέσκες. Είναι πιθανό να συναντήσετε αυτήν την ποικιλία στο τοπικό μανάβικο σας ή σε μια σαλάτα ή μια πιατέλα ωμών λαχανικών.

Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα αγγούρια ως λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι ένας τύπος φρούτων. Αυτή η διάκριση βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.

Στη βοτανική (η μελέτη των φυτών), τα φρούτα επιτρέπουν την αναπαραγωγή ενός ανθοφόρου φυτού. Ένας καρπός σχηματίζεται από την ωοθήκη που υπάρχει μέσα στο λουλούδι και στεγάζει τους σπόρους που τελικά θα αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Αντίθετα, το «λαχανικό» είναι ένας όρος που προορίζεται για άλλα μέρη ενός φυτού, όπως τα φύλλα, οι μίσχοι ή οι ρίζες.

Τα αγγούρια αναπτύσσονται από λουλούδια και περιέχουν δεκάδες σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια μελλοντικών γενεών φυτών αγγουριού. Αυτή η βασική λειτουργία είναι αυτό που τα κάνει φρούτα – όχι λαχανικά – σύμφωνα με την επιστήμη.

Μεγάλο μέρος της σύγχυσης σχετικά με την ταξινόμηση των διαφόρων φρούτων και λαχανικών προέρχεται από τη μαγειρική χρήση. Ο γαστρονομικός ορισμός ενός φρούτου ή λαχανικού βασίζεται συνήθως στο προφίλ γεύσης, την υφή και τις καλύτερες εφαρμογές σε ένα συγκεκριμένο πιάτο.

Τα φρούτα τείνουν να είναι πολύ γλυκά, και έχουν συνήθως μια πιο απαλή, πιο ευαίσθητη υφή. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε πιάτα όπως επιδόρπια, αρτοσκευάσματα, σιρόπια, σάλτσες και smoothies που απαιτούν τέτοιες γεύσεις και υφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που βοηθούν το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να κατέβει η ζυγαριά μετά τα 40

Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία

Τα οφέλη της σοκολάτας

Σπιτικές μάσκες προσώπου με φλούδα πορτοκαλιού για λαμπερό δέρμα

Απώλεια βάρους με τα αγαπημένα σου φιστίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon