Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Ο βοτανολογικός και ο γαστρονομικός ορισμός

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Ο βοτανολογικός και ο γαστρονομικός ορισμός

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα αγγούρια ως λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι ένας τύπος φρούτων και αυτή η διάκριση βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.


Επίσημα γνωστά με το επιστημονικό τους όνομα Cucumis sativus, τα αγγούρια είναι μέλη της κολοκύθας ή Cucurbitaceae. Προέρχονται από διάφορα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά σήμερα καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Το μέγεθος και το χρώμα μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία, αλλά τα αγγούρια είναι πιο γνωστά για το μακρύ, κυλινδρικό σχήμα τους και το ανοιχτό πράσινο δέρμα. Τα πιο δημοφιλή είδη κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες: φέτες αγγουριών και αγγουράκια τουρσί. Οι φέτες αγγουριών είναι καλύτερα να τις απολαύσετε φρέσκες. Είναι πιθανό να συναντήσετε αυτήν την ποικιλία στο τοπικό μανάβικο σας ή σε μια σαλάτα ή μια πιατέλα ωμών λαχανικών.

Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα αγγούρια ως λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι ένας τύπος φρούτων. Αυτή η διάκριση βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.

Στη βοτανική (η μελέτη των φυτών), τα φρούτα επιτρέπουν την αναπαραγωγή ενός ανθοφόρου φυτού. Ένας καρπός σχηματίζεται από την ωοθήκη που υπάρχει μέσα στο λουλούδι και στεγάζει τους σπόρους που τελικά θα αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Αντίθετα, το «λαχανικό» είναι ένας όρος που προορίζεται για άλλα μέρη ενός φυτού, όπως τα φύλλα, οι μίσχοι ή οι ρίζες.

Τα αγγούρια αναπτύσσονται από λουλούδια και περιέχουν δεκάδες σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια μελλοντικών γενεών φυτών αγγουριού. Αυτή η βασική λειτουργία είναι αυτό που τα κάνει φρούτα – όχι λαχανικά – σύμφωνα με την επιστήμη.

Μεγάλο μέρος της σύγχυσης σχετικά με την ταξινόμηση των διαφόρων φρούτων και λαχανικών προέρχεται από τη μαγειρική χρήση. Ο γαστρονομικός ορισμός ενός φρούτου ή λαχανικού βασίζεται συνήθως στο προφίλ γεύσης, την υφή και τις καλύτερες εφαρμογές σε ένα συγκεκριμένο πιάτο.

Τα φρούτα τείνουν να είναι πολύ γλυκά, και έχουν συνήθως μια πιο απαλή, πιο ευαίσθητη υφή. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε πιάτα όπως επιδόρπια, αρτοσκευάσματα, σιρόπια, σάλτσες και smoothies που απαιτούν τέτοιες γεύσεις και υφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που βοηθούν το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να κατέβει η ζυγαριά μετά τα 40

Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία

Τα οφέλη της σοκολάτας

Σπιτικές μάσκες προσώπου με φλούδα πορτοκαλιού για λαμπερό δέρμα

Απώλεια βάρους με τα αγαπημένα σου φιστίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon