Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αφαίρεση ζάχαρης: Μπορεί η ζάχαρη να γίνει εθιστική με την καθημερινή κατανάλωση;

Αφαίρεση ζάχαρης: Μπορεί η ζάχαρη να γίνει εθιστική με την καθημερινή κατανάλωση;

Αφαίρεση ζάχαρης: Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι καλή για την υγεία, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο. 



Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι καλή για την υγεία, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο. Μελέτες έχουν βρει μια βαθιά επίδραση της ζάχαρης στο βιολογικό μας σύστημα και αυτό οδήγησε ακόμη και σε συζητήσεις όπως μπορεί ένα άτομο να είναι εθισμένο στη ζάχαρη. Ναι, η τακτική πρόσληψη ζάχαρης έχει βρεθεί εθιστική και η ξαφνική διακοπή της μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η σακχαρόζη, η πιο δημοφιλής μορφή ζάχαρης έχει συσχετιστεί με την απελευθέρωση ντοπαμίνης (τον νευροδιαβιβαστή «ανταμοιβή»). Η χημική ουσία για την καλή αίσθηση μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω τους ανθρώπους να αναζητήσουν παρόμοια τροφή. Η ξαφνική διακοπή της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει προσωρινά δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση ή αλλαγές στη διάθεση.


Σύμφωνα με ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, η έντονη γλυκύτητα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και την κοκαΐνη όσον αφορά το σύστημα ανταμοιβής που μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλό μας. Με την αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή, μπορεί να υπάρξει μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την οδό ανταμοιβής και μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις που είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από εθιστικά φάρμακα. Μια μελέτη σε ζώα του 2016 έδειξε ότι η υψηλή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο. Ακριβώς όπως το αλκοόλ και τα σκληρά ναρκωτικά, η ζάχαρη μπορεί επίσης να γίνει μια φυσιολογική ανάγκη που μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη. Σύμφωνα με την American Heart Association, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κάθε μέρα και οι άνδρες όχι περισσότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού. Μπορεί επίσης να υπάρξει υποτροπή, όπως φαίνεται στην περίπτωση του εθισμού στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.

Συμπτώματα στέρησης

Η αφαίρεση της ζάχαρης από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που μπορεί να υποχωρήσουν σε λίγες μέρες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να παρουσιάσει αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου. Για να γίνουν τα αποτελέσματα λιγότερο δραματικά, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε με τον περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων σε ποτά και πρόχειρο φαγητό. Η άμεση αφαίρεση μπορεί να προκαλέσει πόθους, επομένως, για να είναι εύκολη, η αλλαγή μπορεί να γίνει σταδιακά. Τα παρακάτω είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε όταν αφήσετε τη ζάχαρη: 

  1. Ευερέθιστο
  2. Αλλαγές διάθεσης
  3. Πονοκέφαλοι
  4. Σωματικές επιθυμίες
  5. Ανησυχία
  6. Αλλαγές ύπνου
  7. Χαμηλή συγκέντρωση
  8. Ναυτία και κόπωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα μας όταν σταματήσουμε να τρώμε ζάχαρη για 30 ημέρες;

Το μόριο ζάχαρης που βρίσκεται στο μητρικό γάλα ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου στα βρέφη

Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε;

Τεχνητά γλυκαντικά και οι πιθανές επιδράσεις τους στην υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon