Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αφαίρεση χολής διατροφή: Ποιες τροφές εισάγουμε στο διαιτολόγιό μας μετά την χειρουργική επέμβαση;

Αφαίρεση χολής διατροφή: Ποιες τροφές εισάγουμε στο διαιτολόγιό μας μετά την χειρουργική επέμβαση;

Αφαίρεση χολής διατροφή: Όταν οι ασθενείς είναι σε θέση να φάνε, ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη δίαιτα. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει κυρίως υγρά και σούπες με πολύ λίγο ρύζι και απειροελάχιστο κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι.


Η αφαίρεση της χολής είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμα και μετά την αφαίρεσή της, ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει τροφή από το στόμα, μέχρι να επανέλθουν οι εντερικοί ήχοι, οι οποίοι αποτελούν και ένδειξη της εντερικής κινητικότητας. Όταν οι ασθενείς είναι σε θέση να φάνε, ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη δίαιτα. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει κυρίως υγρά και σούπες με πολύ λίγο ρύζι και απειροελάχιστο κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι. Οι γιατροί επίσης συνιστούν, να πίνουν πολύ νερό και χυμούς, ενώ μπορούν να καταναλώσουν και λίγο γιαούρτι, αλλά με χαμηλά λιπαρά. Αργότερα και πάλι θα πρέπει να ακολουθήσουν μία φτωχή σε λιπαρά, δίαιτα.

Τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο, οι γιατροί συστήνουν να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

  • Αρχικά, αν έχετε πρόσφατα κάνει εγχείρηση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης, θα πρέπει να θυμάστε, ότι θα πρέπει πια να μασάτε πολύ καλά τις τροφές σας και ιδιαίτερα τα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο.
  • Πολύ σημαντικό επίσης είναι, να μην καταναλώνετε βαριά φαγητά, τηγανητά ή με σάλτσες και πολλά λιπαρά.
  • Να θυμάστε ότι πρέπει να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνετε πότε το στομάχι σας να αδειάσει τελείως, αλλά ούτε και να το φορτώνετε με πολύ φαγητό.
  • Ακόμα, θα πρέπει να αποφύγετε όξινα φαγητά, όπως φαγητά που περιέχουν ξύδι, βούτυρο, σάλτσα ντομάτας, φρούτα, τουρσιά, καφέ κτλ.
  • Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται τις φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, καλαμπόκι, χόρτα, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, και τα λοιπά.

Τι όμως μπορείτε τελικά να φάτε;

Υπάρχει κάτι που να μπορείτε να φάτε σχετικά άνετα; Η απάντηση βέβαια, είναι ναι και σας παραθέτουμε μία λίστα με μερικά πράγματα που μπορείτε να καταναλώσετε, παρακάτω:

Ψάρια χωρίς λίπος, τυρί τύπου Cottage,, κολοκυθάκια βραστά, λευκό ψωμί, ρύζι πολύ καλά βρασμένο, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κρέας χωρίς λίπος, καρότα καλοβρασμένα. Αυτά είναι μερικά από τα τρόφιμα, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε, μέχρι να περάσετε από το πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο στο επόμενο, μέχρι να μπορέσετε δηλαδή να εντάξετε, σταδιακά στη διατροφή σας, κάποια τρόφιμα, που θα περιέχουν μεν λιπαρά, αλλά σε χαμηλή περιεκτικότητα. Τελευταία θα προστεθούν στη διατροφή σας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πιο λιπαρά κρέατα, τα χόρτα, οι φυτικές ίνες και τα όσπρια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο, κάθε φορά που θέλετε να καταναλώσετε κάτι εκτός της λίστας που σας έχει δώσει ο γιατρός, σας να επικοινωνείτε μαζί του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια που προκαλούν εξάρση της νόσου Crohn

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

4 βιταμίνες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά των λοιμώξεων

Πρωτεΐνική διατροφή: Αξίζει να τη δοκιμάσετε ή όχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon