Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αδυνάτισμα: Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Αδυνάτισμα: Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Αδυνάτισμα: Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος, ακόμη και όταν ακολουθούμε μια υγιεινή δίαιτα;



Στον γρήγορο σύγχρονο κόσμο μας, η εύρεση του χρόνου για να γευτείτε ένα γεύμα μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, επαγγελματίες υγείας, ειδικοί στον τομέα της υγείας και μελέτες έχουν επισημάνει αρκετά επιτακτικά πλεονεκτήματα για την υγεία που σχετίζονται με την ιεράρχηση της προσεκτικής διατροφής. Είμαστε πλέον συνηθισμένοι να καταβροχθίζουμε ένα σάντουιτς εν κινήσει, να τρώμε βιαστικά μια σαλάτα στο γραφείο μας ή να τελειώνουμε γρήγορα τα υπολείμματα κατευθείαν από το ψυγείο. Όταν σκεφτόμαστε μια υγιεινή διατροφή, οι σκέψεις μας συνήθως στρέφονται προς την ενσωμάτωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.


Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στο φαγητό είναι εξίσου σημαντικός με το θρεπτικό περιεχόμενο των γευμάτων μας. Ο γρήγορος ρυθμός της σύγχρονης ζωής καθιστά συχνά δύσκολο να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για δείπνο ή να απολαύσετε ένα χαλαρό γεύμα. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο τρόπος που τρώμε έχει αλλάξει σημαντικά, ίσως ακόμη περισσότερο από αυτό που τρώμε. Έχει γίνει ο κανόνας να καταναλώνετε γρήγορα φαγητό, να τρώτε σνακ εν κινήσει και να απολαμβάνετε το δείπνο ενώ είστε κολλημένοι στην τηλεόραση.

Η βιαστική κατανάλωση των γευμάτων μας, η ολοκλήρωσή τους μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα και ενδεχομένως να συμβάλει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Η Δρ Sarah Berry, μιλώντας στο podcast της ZOE Science and Nutrition, τόνισε τη σημασία της γρήγορης τροφής πέρα από τον αντίκτυπό της στο βάρος. «Πράγματι, κάνει κακό» και «υπάρχουν πολλά περισσότερα στον ρυθμό κατανάλωσης από το πώς αλληλεπιδρά με το βάρος μας».

Σε συνομιλία με τον οικοδεσπότη Τζόναθαν Γουλφ, η Δρ Μπέρι τόνισε τις βλαβερές συνέπειες της βιαστικής κατανάλωσης γευμάτων, δηλώνοντας ότι είναι επιζήμια για την ευημερία μας. Η Δρ Μπέρι ανέπτυξε λεπτομερώς αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να δίνουμε στον εγκέφαλό μας επαρκή χρόνο για να αναγνωρίσει τον κορεσμό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μπορεί να χρειαστούν από πέντε έως και 20 λεπτά για να συγχρονιστεί το μυαλό μας με τα σήματα του στομάχου μας. Έτσι, η πολύ γρήγορη κατανάλωση τροφής διαταράσσει αυτή τη φυσική διαδικασία.

«Και η έρευνα μας λέει επίσης ότι το να τρως πιο αργά αυξάνει την απόκριση των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη». Η πολύ γρήγορη κατανάλωση όχι μόνο συμβάλλει στην παχυσαρκία και σε συναφείς ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, αλλά οδηγεί επίσης σε αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Σύμφωνα με την Δρ Μπέρι, το σπλαχνικό λίπος αναφέρεται στο λίπος που συσσωρεύεται μέσα στα κοιλιακά τοιχώματα, γύρω από όλα τα όργανά μας. Η περίσσεια σπλαχνικού λίπους συνδέεται στενά με διακυβευμένη καρδιομεταβολική υγεία.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπέρι, μια μελέτη του 2017 που διεξήχθη από έναν καρδιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι όσοι τρώνε γρήγορα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η διατροφική συνήθεια συσχετίστηκε με διάφορα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους, των υψηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και της μεγαλύτερης περιφέρειας μέσης.

Η Δρ Μπέρι εξήγησε περαιτέρω ότι πρόσθετες έρευνες έχουν συνδέσει το ταχύτερο φαγητό με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο αργή μάσηση διεγείρει περισσότερη απελευθέρωση ινσουλίνης, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης. Πιστεύεται ότι η παρατεταμένη μάσηση αυξάνει την πρόσληψη σάλιου, με αποτέλεσμα την νωρίτερη απελευθέρωση ινσουλίνης και γλυκόζης.

Εκτός από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, όσοι τρώνε γρήγορα έχουν επίσης αναφέρει ότι βιώνουν κακή πέψη και παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλη η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής έχει χαρακτήρα παρατήρησης. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμη αρχική εικόνα για τις πιθανές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ασυνείδητα σήματα τροφής επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Οι 4 κορυφαίες τροφές για γραμμωμένους κοιλιακούς

Γιατί τα αμύγδαλα είναι κατάλληλα για απώλεια βάρους;

Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon