Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αδυνάτισμα: Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Αδυνάτισμα: Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Αδυνάτισμα: Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος, ακόμη και όταν ακολουθούμε μια υγιεινή δίαιτα;


Στον γρήγορο σύγχρονο κόσμο μας, η εύρεση του χρόνου για να γευτείτε ένα γεύμα μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, επαγγελματίες υγείας, ειδικοί στον τομέα της υγείας και μελέτες έχουν επισημάνει αρκετά επιτακτικά πλεονεκτήματα για την υγεία που σχετίζονται με την ιεράρχηση της προσεκτικής διατροφής. Είμαστε πλέον συνηθισμένοι να καταβροχθίζουμε ένα σάντουιτς εν κινήσει, να τρώμε βιαστικά μια σαλάτα στο γραφείο μας ή να τελειώνουμε γρήγορα τα υπολείμματα κατευθείαν από το ψυγείο. Όταν σκεφτόμαστε μια υγιεινή διατροφή, οι σκέψεις μας συνήθως στρέφονται προς την ενσωμάτωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στο φαγητό είναι εξίσου σημαντικός με το θρεπτικό περιεχόμενο των γευμάτων μας. Ο γρήγορος ρυθμός της σύγχρονης ζωής καθιστά συχνά δύσκολο να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για δείπνο ή να απολαύσετε ένα χαλαρό γεύμα. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο τρόπος που τρώμε έχει αλλάξει σημαντικά, ίσως ακόμη περισσότερο από αυτό που τρώμε. Έχει γίνει ο κανόνας να καταναλώνετε γρήγορα φαγητό, να τρώτε σνακ εν κινήσει και να απολαμβάνετε το δείπνο ενώ είστε κολλημένοι στην τηλεόραση.

Η βιαστική κατανάλωση των γευμάτων μας, η ολοκλήρωσή τους μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα και ενδεχομένως να συμβάλει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Η Δρ Sarah Berry, μιλώντας στο podcast της ZOE Science and Nutrition, τόνισε τη σημασία της γρήγορης τροφής πέρα από τον αντίκτυπό της στο βάρος. «Πράγματι, κάνει κακό» και «υπάρχουν πολλά περισσότερα στον ρυθμό κατανάλωσης από το πώς αλληλεπιδρά με το βάρος μας».

Σε συνομιλία με τον οικοδεσπότη Τζόναθαν Γουλφ, η Δρ Μπέρι τόνισε τις βλαβερές συνέπειες της βιαστικής κατανάλωσης γευμάτων, δηλώνοντας ότι είναι επιζήμια για την ευημερία μας. Η Δρ Μπέρι ανέπτυξε λεπτομερώς αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να δίνουμε στον εγκέφαλό μας επαρκή χρόνο για να αναγνωρίσει τον κορεσμό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μπορεί να χρειαστούν από πέντε έως και 20 λεπτά για να συγχρονιστεί το μυαλό μας με τα σήματα του στομάχου μας. Έτσι, η πολύ γρήγορη κατανάλωση τροφής διαταράσσει αυτή τη φυσική διαδικασία.

«Και η έρευνα μας λέει επίσης ότι το να τρως πιο αργά αυξάνει την απόκριση των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη». Η πολύ γρήγορη κατανάλωση όχι μόνο συμβάλλει στην παχυσαρκία και σε συναφείς ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, αλλά οδηγεί επίσης σε αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Σύμφωνα με την Δρ Μπέρι, το σπλαχνικό λίπος αναφέρεται στο λίπος που συσσωρεύεται μέσα στα κοιλιακά τοιχώματα, γύρω από όλα τα όργανά μας. Η περίσσεια σπλαχνικού λίπους συνδέεται στενά με διακυβευμένη καρδιομεταβολική υγεία.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπέρι, μια μελέτη του 2017 που διεξήχθη από έναν καρδιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι όσοι τρώνε γρήγορα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η διατροφική συνήθεια συσχετίστηκε με διάφορα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους, των υψηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και της μεγαλύτερης περιφέρειας μέσης.

Η Δρ Μπέρι εξήγησε περαιτέρω ότι πρόσθετες έρευνες έχουν συνδέσει το ταχύτερο φαγητό με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο αργή μάσηση διεγείρει περισσότερη απελευθέρωση ινσουλίνης, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης. Πιστεύεται ότι η παρατεταμένη μάσηση αυξάνει την πρόσληψη σάλιου, με αποτέλεσμα την νωρίτερη απελευθέρωση ινσουλίνης και γλυκόζης.

Εκτός από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, όσοι τρώνε γρήγορα έχουν επίσης αναφέρει ότι βιώνουν κακή πέψη και παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλη η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής έχει χαρακτήρα παρατήρησης. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμη αρχική εικόνα για τις πιθανές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ασυνείδητα σήματα τροφής επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Οι 4 κορυφαίες τροφές για γραμμωμένους κοιλιακούς

Γιατί τα αμύγδαλα είναι κατάλληλα για απώλεια βάρους;

Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon