Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

9 κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες

9 κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες

Οι αλλεργίες στο σουσάμι γίνονται πιο συχνές και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουσάμι, όπως χούμους, ταχίνι και αρτοσκευάσματα.


Αλλεργία ονομάζεται η προσπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος να εξολοθρεύσει κάποιο στοιχείο που εισχώρησε στον οργανισμό. Η σοβαρότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων εξαρτάται από το πόσο ευάλωτος νιώθει ο οργανισμός απέναντι σε αυτό το ξένο στοιχείο. Το φτέρνισμα, ο κνησμός και τα σπυράκια είναι μερικά συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το άτομο κατά την προσπάθεια του σώματός του να πολεμήσει τον «εχθρό».  Υπάρχουν τροφές, που θεωρούνται ιδιαίτερα, αλλεργιογόνες και χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή . Οι πιο γνωστές είναι οι ακόλουθες:

  1. Φιστίκια: Τα φιστίκια είναι μια κοινή αιτία αλλεργιών, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες αντιδράσεις όπως κνίδωση έως σοβαρές αντιδράσεις όπως η αναφυλαξία. Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι συνήθως δια βίου και μπορεί να είναι σοβαρές, επομένως είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα φιστίκια και τα προϊόντα που μπορεί να τα περιέχουν.
  2. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τις αλλεργίες στα φιστίκια και ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα και τα προϊόντα που τα περιέχουν.
  3. Οστρακόδερμα: Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι συχνές και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων όπως κνησμό, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή να αποφεύγουν όλα τα είδη οστρακοειδών, συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων, των καβουριών και των αστακού.
  4. Ψάρια: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα ψάρια, με συμπτώματα που κυμαίνονται από κνίδωση έως αναφυλαξία. Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες στα ψάρια να αποφεύγουν όλα τα είδη ψαριών, καθώς και προϊόντα που μπορεί να περιέχουν συστατικά ψαριών.
  5. Γάλα: Οι αλλεργίες στο γάλα είναι συχνές στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, έμετο και κνίδωση. Προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με αλλεργίες στο γάλα.
  6. Αυγά: Οι αλλεργίες στα αυγά είναι επίσης συχνές στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, κράμπες στο στομάχι και δυσκολία στην αναπνοή. Τα αυγά βρίσκονται σε πολλά αρτοσκευάσματα και επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργία στα αυγά να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.
  7. Σόγια: Οι αλλεργίες στη σόγια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, κνησμό και κράμπες στο στομάχι. Η σόγια είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως τα άτομα με αλλεργίες στη σόγια θα πρέπει να είναι προσεκτικά όσον αφορά την ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων.
  8. Σιτάρι: Οι αλλεργίες στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, κράμπες στο στομάχι και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σιτάρι μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά.

9. Σουσάμι: Οι αλλεργίες στο σουσάμι γίνονται πιο συχνές και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουσάμι, όπως χούμους, ταχίνι και αρτοσκευάσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν οι πατάτες να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Ο ρόλος του θυμαριού στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ακτινίδιο μετά το φαγητό: Είναι μια υγιεινή συνήθεια ή όχι;

Η καλύτερη σπιτική συνταγή Γουακαμόλε 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon