Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

9 κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες

9 κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες

Οι αλλεργίες στο σουσάμι γίνονται πιο συχνές και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουσάμι, όπως χούμους, ταχίνι και αρτοσκευάσματα.


Αλλεργία ονομάζεται η προσπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος να εξολοθρεύσει κάποιο στοιχείο που εισχώρησε στον οργανισμό. Η σοβαρότητα των αλλεργικών συμπτωμάτων εξαρτάται από το πόσο ευάλωτος νιώθει ο οργανισμός απέναντι σε αυτό το ξένο στοιχείο. Το φτέρνισμα, ο κνησμός και τα σπυράκια είναι μερικά συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το άτομο κατά την προσπάθεια του σώματός του να πολεμήσει τον «εχθρό».  Υπάρχουν τροφές, που θεωρούνται ιδιαίτερα, αλλεργιογόνες και χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή . Οι πιο γνωστές είναι οι ακόλουθες:

  1. Φιστίκια: Τα φιστίκια είναι μια κοινή αιτία αλλεργιών, με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες αντιδράσεις όπως κνίδωση έως σοβαρές αντιδράσεις όπως η αναφυλαξία. Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι συνήθως δια βίου και μπορεί να είναι σοβαρές, επομένως είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα φιστίκια και τα προϊόντα που μπορεί να τα περιέχουν.
  2. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τις αλλεργίες στα φιστίκια και ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα και τα προϊόντα που τα περιέχουν.
  3. Οστρακόδερμα: Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι συχνές και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων όπως κνησμό, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή να αποφεύγουν όλα τα είδη οστρακοειδών, συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων, των καβουριών και των αστακού.
  4. Ψάρια: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα ψάρια, με συμπτώματα που κυμαίνονται από κνίδωση έως αναφυλαξία. Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες στα ψάρια να αποφεύγουν όλα τα είδη ψαριών, καθώς και προϊόντα που μπορεί να περιέχουν συστατικά ψαριών.
  5. Γάλα: Οι αλλεργίες στο γάλα είναι συχνές στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, έμετο και κνίδωση. Προϊόντα όπως το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με αλλεργίες στο γάλα.
  6. Αυγά: Οι αλλεργίες στα αυγά είναι επίσης συχνές στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, κράμπες στο στομάχι και δυσκολία στην αναπνοή. Τα αυγά βρίσκονται σε πολλά αρτοσκευάσματα και επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργία στα αυγά να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.
  7. Σόγια: Οι αλλεργίες στη σόγια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, κνησμό και κράμπες στο στομάχι. Η σόγια είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως τα άτομα με αλλεργίες στη σόγια θα πρέπει να είναι προσεκτικά όσον αφορά την ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων.
  8. Σιτάρι: Οι αλλεργίες στο σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, κράμπες στο στομάχι και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σιτάρι μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά.

9. Σουσάμι: Οι αλλεργίες στο σουσάμι γίνονται πιο συχνές και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουσάμι, όπως χούμους, ταχίνι και αρτοσκευάσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν οι πατάτες να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Ο ρόλος του θυμαριού στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ακτινίδιο μετά το φαγητό: Είναι μια υγιεινή συνήθεια ή όχι;

Η καλύτερη σπιτική συνταγή Γουακαμόλε 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon