Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

8 από τους καλύτερους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

8 από τους καλύτερους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Το κριθάρι, όπως και η βρώμη, θεωρείται ως δημητριακό ολικής αλέσεως, έχοντας ολόκληρο τον πυρήνα του.


Οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες  παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική υγεία. Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των υδατανθράκων που διέρχoνται στο σώμα άπεπτες. Βοηθούν στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου, μειώνουν τη χοληστερόλη, προσθέτουν όγκο σε γεύματα με λιγότερες θερμίδες και επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.  Ακολουθούν 8 υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

  1. Βρώμη

Η βρώμη είναι μια κλασική επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες, που προσφέρει 3,98 γραμμάρια (g) φυτικών ινών σε μια μερίδα ενός φλιτζάνι. Η ενσωμάτωση της βρώμης στα γεύματά σου είναι ένας απλός και ευέλικτος τρόπος για να προσθέσεις φυτικές ίνες στη διατροφή σου, καθώς μαγειρεύονται σε λίγα μόνο λεπτά.

  1. Κριθάρι

Το κριθάρι, όπως και η βρώμη, θεωρείται ως δημητριακό ολικής αλέσεως, έχοντας ολόκληρο τον πυρήνα του. Για να εντάξεις το κριθάρι στη διατροφή σου, μαγείρεψε το όπως το ρύζι, σιγοβράζοντάς το σε νερό ή ζωμό μέχρι να μαλακώσει, συνήθως για περίπου 30 λεπτά. Αφού ψηθεί, χρησιμοποίησε το κριθάρι ως θρεπτική βάση για σούπες, σαλάτες ή πιλάφι ή απόλαυσε το ως συνοδευτικό μαζί με ψητά λαχανικά ή ψητά κρέατα.

  1. Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι αποδίδει 3,23 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο.

  1. Φαγόπυρο 

Το φαγόπυρο, παρά το όνομά του, δεν περιέχει καθόλου σιτάρι και είναι χωρίς γλουτένη. Το φαγόπυρο είναι ένα ψευδοδημητριακό, με παρόμοιες θρεπτικές και γαστρονομικές ιδιότητες με το σιτάρι και το ρύζι.

  1. Κινόα

Κατηγοριοποιημένο ως ψευδοδημητριακό, η κινόα είναι σπόρος ολικής αλέσεως. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα παρέχει 5,18 γραμμάρια φυτικών ινών.

  1. Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του σιδήρου και του φυλλικού οξέος.

  1. Μούρα

Τα μούρα είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι φράουλες σε φέτες προσφέρει 3,32 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα φλιτζάνι βατόμουρα παρέχει 3,55 γραμμάρια. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, τα σμέουρα και τα βατόμουρα ξεχωρίζουν ως εξαιρετικές πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, παρέχοντας ουσιαστικά 8 γραμμάρια και 7,63 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα 1 φλιτζάνι, αντίστοιχα.

 

  1. Γλυκοπατάτα

Ένα φλιτζάνι ψητή γλυκοπατάτα με φλούδα παρέχει 6,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Η διατήρηση της φλούδας στις πατάτες αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες, συνιστάται στους ενήλικες να καταναλώνουν 22 έως 34 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, αν και η ακριβής ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Μια άλλη μέθοδος εκτίμησης των αναγκών σε φυτικές ίνες είναι να στοχεύσουμε σε 14 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φρούτα που πρέπει να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις σε ένα air fryer

Γιατί η ιχθυοχορτοφαγία γίνεται νέα τάση;

Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό ψωμί

Πώς να προετοιμάσεις ένα εύκολο και γρήγορο δείπνο με πρωταγωνιστή το ρύζι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon